Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A zene szeretete köti őket össze

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.MAGAZIN • 2021. július 15. 12:30
A zene szeretete köti őket össze
Harmincéves a gyulai zeneklub

Képünkön (balról jobbra): Kiss Zoltán, Balogh László, Molnár István, Ilyés Sándor, Fitz Andor, Tímár András, Fekete István, Méry Rudolf, Halper László (vendég), Boldog Imre, Halper László párja, Sík István, Tóth Ilona, Szilágyi László, Wlassits Gábor, Székely Árpád, Gyumbier Ferenc, Nagy Gábor, Jobbágy Zoltán, Nagy Máté, Pintér Zoltán, Szekeres Gábor, Rusznyák Csaba

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Fennállása harmincadik évfordulóját ünnepelte a gyulai zeneklub a napokban a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság nagytermében. Székely Árpád, az egyik alapító lapunknak elmondta, tagjaikat a zene szeretete köti össze.

– Klubunk harminc évvel ezelőtt egy haveri társaságból nőtte ki magát – mesélte. Mint megtudtuk, az ötlet 1990-ben született meg a vonaton, egy prágai Rolling Stones-koncertről hazafelé tartva. A klubot egy évvel később alapította Balogh Ernő, Boldog Imre, Fekete István, Fitz Andor, Karácsony János, Nagy Gábor, Székely Árpád, Szilágyi László és Wlassits Gábor.

Azóta minden hónap első péntekén összegyűlnek a tagok, hogy közös szenvedélyüknek, a zenének hódoljanak. Többnyire a vízügyi igazgatóság pincehelyiségében találkoznak, de néhányszor az is előfordult, hogy „kihelyezett” klubtalálkozót tartottak. Az alapító tag kifejtette: hálásak az igazgatóság vezetőinek, amiért helyet biztosítanak nekik.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Azt is elmondta: összejöveteleiken minden alkalommal két ember tart előadást, sorsolás alapján, tetszőleges témában. Mint fogalmazott, a fő csapásirány az 1960-as évek beatzenéje, a progresszív rock, a blues és a soul. Főként külföldi számokat hallgatnak, de időről időre néhány magyar szám is felkerül a listára.

Mint megtudtuk, az előadásokat játékokkal, rejtvényekkel, feladványokkal teszik izgalmassá, és a jubileumi összejöveteleken mindig megfordul egy-egy ismert vendégelőadó. Meghívást kapott már hozzájuk Nemes Nagy Péter, a Magyar Blues Szövetség elnöke, Pribojszki Mátyás szájharmonikás, Kamocsa Béla gitáros-énekes, Ráduly Mihály szaxofonos, Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró, Barna Imre kritikus vagy a dr. Rockként ismert Pleskonics András.

Székely Árpád arról is beszélt, hogy a klub létszáma folyamatosan változik, eddig csaknem negyven ember fordult meg náluk. Jelenleg mintegy huszonöten vannak, tagjaik között tudhatnak néhány tagot a békési zeneklubból, és az egykori jazzklubosokat, akik vezetőjük, Gedeon József halála után csatlakoztak hozzájuk.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A zeneklubosok nagy része egyébként nyugdíjaskorú és férfi, a csapat egyetlen női tagja Tóth Ilona, aki nagyjából húsz éve jár az összejövetelekre.

Az alapító tag elmondta, találkozóikon egymást is inspirálják, és az évtizedek alatt komoly zenei tudásra tettek szert. Ennek ellenére van mit kutatni, a zene kiapadhatatlan forrást jelent számukra.

Míg korábban a könyvtár zenei részlegén, könyvekben kutakodtak, ma már az interneten keresgélnék a tagok, és az online világnak köszönhetően zeneszámok ezreit tudják letölteni.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Vannak olyan együttesek, amelyeket korábban nem ismertünk, mert még a Szabad Európa sem játszotta őket évtizedekkel ezelőtt – mesélte Székely Árpád. Hozzátette, akkoriban átalakították a rádiót, hogy fel tudják venni a zenéket, de ez nem volt mindig egyszerű, mert központilag zavarták az adást.

Arról is beszélt, hogy a harminc év alatt a haveri kapcsolatokból szinte barátság lett, még karácsonykor is összeülnek játszani.

Mint megtudtuk, a csapat a harmincadik évfordulót tortával és pörkölttel ünnepelte, az évfordulós összejövetel vendégelőadója pedig Halper László gitáros volt.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)