Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hazatérés

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2023. május 05. 13:03
Hazatérés
Bácskai Bertalannak nyílt kiállítása a Kohán Képtárban

bácskai bertalan és ván hajnalka

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Hazatérés címmel nyílt kiállítása Bácskai Bertalannak május 4-én a Kohán Képtárban.

A megjelenteket Székely Árpád, a művész barátja köszöntötte. Mint mondta, az alkotóval 54 éve barátok, 1969 és 1971 között Békéscsabán együtt voltak katonák.

Bácskai Bertalan a katonaság után Gyulára költözött családjával, utána Szegeden járt egyetemre, majd Túrkevére költözött, ahol tanárként helyezkedett el. A művész édesanyja haláláig sokszor járt haza a fürdővárosba, azután inkább telefonon tartották a kapcsolatot gyulai barátjával.

a megjelenteket székely árpád köszöntötte

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Székely Árpád hozzátette: tavaly márciusban személyesen is meglátogatta az alkotót, akkor látta először a most kiállított képeket, majd felvetette Durkó Károlynak, hogy szervezzenek belőle egy kiállítást. Bácskai Bertalannak legutóbb 19 évvel ezelőtt, 2004-ben volt tárlata Gyulán, az egykori Dürer Teremben.

A kiállítást Ván Hajnalka művészettörténész nyitotta meg, aki úgy fogalmazott, vidéken nincs elég diskurzus a művészetről, de egy ilyen megnyitó alkalmat ad arra, hogy bemutassanak egy kompromisszumot nem ismerő festőt.

Bácskai Bertalan azon kevesek egyike, akiknek a művészete olyan gazdag és erőteljes, hogy zászlóra lehetne tűzni – mondta.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kiemelte: az alkotó művészi hitvallásában a nemzetit képviseli. Eszményben a Kodály és Bartók által magasra emelt magyar művészetet prezentálja. Formakincsei, szimbólumai, színhasználata mind a magyar művészettörténet múltjából merítkezik, de ez irányú táplálkozása olyan tiszteletteli, mint a szülői tanításhoz való ragaszkodás.

A művészettörténész kifejtette, Bácskai Bertalan művészetét építette a békéscsabai műteremben eltöltött időszak, ahol együtt alkothatott Kohán Györggyel, az akkor már neves alkotóval, de láthatók a főiskolás évek iránymutatásai is, valamint az egyik legjelesebb hazai képzőművész, Kondor Béla hatása is fellelhető alkotásaiban.

A tárlatot június 11-ig nézhetik meg az érdeklődők.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)