Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Arcok, a nevek és a tettek megmentése

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2022. július 22. 15:00
Arcok, a nevek és a tettek megmentése
Esszé jelent meg A gyulai zsidóság emlékkönyvéről

Elviselhetetlen lelkiismeret-furdalás címmel jelent meg írás A gyulai zsidóság emlékkönyvéről az Élet és Irodalom idei 25. számában, Zeke Gyula tollából.

A Durkó Károly, Kereskényiné Cseh Edit és Székely Árpád által jegyzett 400 oldalas kötet tavaly ősszel jelent meg a Gyula régen és ma sorozat tizenhatodik köteteként, a Gyulai Évszázadok Alapítvány gondozásában.

Zeke Gyula esszéjében aláhúzta, az albumot nem csupán „tartalmának páratlan belső tagolása” emeli ki a helyi emlékmonográfiák sorából, de „ennek a valahai, zsidósága miatt elpusztított magyar szellemi és társadalmi belvilágnak az elképesztő gazdagsága is”.

„A kegyeleti funkció elsődlegessége nem csupán a címben van jelen, ott van az a finom érintésű nyelvben, a fellelhető korabeli és a kötet számára készített (tehetséggel az oldalakba szerkesztett) képek sokaságában, s mindenekelőtt abban a nem kevés, műgonddal teli (levéltári, könyvtári, személyes interjúkban és levelezésekben testet öltött) munkában, amelynek legfőbb célja láthatólag az arcok, a nevek és a tettek megmentése és felmutatása volt” – fogalmazott a szerző.

Zeke Gyula azt is kiemelte, hogy az emlékalbum szerzői negyvenhét olyan szakkötetet, nyomtatott vagy kéziratos, jobbára a Békés Megyei Levéltárban őrzött emlékiratot és szépirodalmi munkát említenek, amelyekre a kutatás és a megírás során támaszkodhattak. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)