Fotó: pixabay.com
Ilyen nagy melegben üdítőleg hat egy hideg mentás limonádé vagy gyümölcskoktél. Ez nem véletlen, ugyanis a menta egyik legfontosabb hatása, hogy élénkít, ezáltal frissítő hatással van a szervezetünkre.
A menta az emésztésünknek is jót tesz. Elmulasztja a haspuffadást, de hányinger ellen is érdemes kipróbálni. A mentából készült főzet az epegyulladás kezelésében is segítségünkre lehet. Használhatjuk köhögés, torokgyulladás, különféle hörghurut kezelésében, és görcsoldó hatása miatt akár a menstruációs görcsök ellen is fogyaszthatjuk.
A mentát érdemes illóolaj formában is alkalmaznunk, ugyanis kitűnő idegnyugtató. Akár a fürdővízbe is tehetünk pár cseppet belőle, garantáltan oldja a belső feszültséget. Emellett a fejfájás kezelésében is nagyon hatékony segítség.
A menta kiváló fertőtlenítőszer, így a kisebb sebek kezelésében nagyon hatékony segítség. Ezek mellett kiváló fogfehérítő is, így nem véletlenül nélkülözhetetlen alapanyaga a fogkrémeknek. Nyáron érdemes kipróbálni a szúnyogok ellen is, ugyanis a menta távol tartja őket.
Mentás gyümölcskoktél
Hozzávalók 1 pohár italhoz:
- 10 dkg gyümölcs
- 1 teáskanál citromlé
- édesítőszer ízlés szerint
- 2–3 mentaágacska
- 3 evőkanál tört jég
Elkészítés:
A mentát a pohárba helyezzük, és egy fakanál nyelével kicsit összetörjük. A gyümölcsöt, a citromlevet és az édesítőszert 1 dl vízzel összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a tört jeget, és a gépet visszakapcsolva azzal is forgatjuk néhány másodpercig. Az italt a mentára öntjük. Frissen kínáljuk.
- Energia: 40-55 kcal
- Fehérje: 1,5 g
- Zsír: 1 g
- Szénhidrát: 7,5-12,5 g (a felhasznált gyümölcs függvényében)
Citromos-mentás sajttorta
Hozzávalók kb. 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
- 12,5 dkg zabkeksz
- 10 dkg vaj
- 2 teáskanál vaníliaaroma
- 2 tojás
- 2 tojássárgája
- 20 dkg nyírfacukor
- 75 dkg natúr krémsajt
- 25 dkg tejföl
- 1 citrom
- 15–20 mentalevél
Elkészítés:
A kekszet késes aprítóval ledaráljuk. Elkeverjük a megolvasztott vajjal és a vaníliaaromával, majd a tortaformába nyomkodjuk, és kanál fejével szépen elegyengetjük.
A tojást, a tojássárgáját és a nyírfacukrot kézi mixerrel legalább 10 percig kihabosítjuk. A mixer legkisebb fokozatát használva belekeverjük a krémsajtot, a tejfölt, a felaprított mentát, a citrom lereszelt héját és kifacsart levét. A masszát a kekszes alapra öntjük, és előmelegített, 150 fokos sütőben 1,5 órán át, majd 180 fokon további 15 percig sütjük. A sütőt elzárjuk, az ajtaját kinyitjuk, és a tortát így hagyjuk hűlni 1/2 órán keresztül. Ekkor rácsra tesszük, és megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Nyírfaporcukorral meghintve, mentával díszítve tálaljuk.
- Energia: 5578 kcal
- Fehérje: 71 g
- Zsír: 497 g
- Szénhidrát: 226 g
Egészségükre!
























