Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A menta

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. július 04. 10:00
A menta
Főzete az epegyulladás kezelésében is segítségünkre lehet

Fotó: pixabay.com

Ilyen nagy melegben üdítőleg hat egy hideg mentás limonádé vagy gyümölcskoktél. Ez nem véletlen, ugyanis a menta egyik legfontosabb hatása, hogy élénkít, ezáltal frissítő hatással van a szervezetünkre.

A menta az emésztésünknek is jót tesz. Elmulasztja a haspuffadást, de hányinger ellen is érdemes kipróbálni. A mentából készült főzet az epegyulladás kezelésében is segítségünkre lehet. Használhatjuk köhögés, torokgyulladás, különféle hörghurut kezelésében, és görcsoldó hatása miatt akár a menstruációs görcsök ellen is fogyaszthatjuk.

A mentát érdemes illóolaj formában is alkalmaznunk, ugyanis kitűnő idegnyugtató. Akár a fürdővízbe is tehetünk pár cseppet belőle, garantáltan oldja a belső feszültséget. Emellett a fejfájás kezelésében is nagyon hatékony segítség.

A menta kiváló fertőtlenítőszer, így a kisebb sebek kezelésében nagyon hatékony segítség. Ezek mellett kiváló fogfehérítő is, így nem véletlenül nélkülözhetetlen alapanyaga a fogkrémeknek. Nyáron érdemes kipróbálni a szúnyogok ellen is, ugyanis a menta távol tartja őket.

 

Mentás gyümölcskoktél

Hozzávalók 1 pohár italhoz:

  • 10 dkg gyümölcs
  • 1 teáskanál citromlé
  • édesítőszer ízlés szerint
  • 2–3 mentaágacska
  • 3 evőkanál tört jég

 

Elkészítés:

A mentát a pohárba helyezzük, és egy fakanál nyelével kicsit összetörjük. A gyümölcsöt, a citromlevet és az édesítőszert 1 dl vízzel összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a tört jeget, és a gépet visszakapcsolva azzal is forgatjuk néhány másodpercig. Az italt a mentára öntjük. Frissen kínáljuk.

 

  • Energia:       40-55 kcal
  • Fehérje:         1,5 g
  • Zsír:              1 g
  • Szénhidrát: 7,5-12,5 g (a felhasznált gyümölcs függvényében)

 

Citromos-mentás sajttorta

Hozzávalók kb. 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:

  • 12,5 dkg zabkeksz
  • 10 dkg vaj
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • 2 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 20 dkg nyírfacukor
  • 75 dkg natúr krémsajt
  • 25 dkg tejföl
  • 1 citrom
  • 15–20 mentalevél

 

Elkészítés:

A kekszet késes aprítóval ledaráljuk. Elkeverjük a megolvasztott vajjal és a vaníliaaromával, majd a tortaformába nyomkodjuk, és kanál fejével szépen elegyengetjük.

A tojást, a tojássárgáját és a nyírfacukrot kézi mixerrel legalább 10 percig kihabosítjuk. A mixer legkisebb fokozatát használva belekeverjük a krémsajtot, a tejfölt, a felaprított mentát, a citrom lereszelt héját és kifacsart levét. A masszát a kekszes alapra öntjük, és előmelegített, 150 fokos sütőben 1,5 órán át, majd 180 fokon további 15 percig sütjük. A sütőt elzárjuk, az ajtaját kinyitjuk, és a tortát így hagyjuk hűlni 1/2 órán keresztül. Ekkor rácsra tesszük, és megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Nyírfaporcukorral meghintve, mentával díszítve tálaljuk.

  • Energia:   5578 kcal
  • Fehérje:     71 g
  • Zsír:       497 g
  • Szénhidrát: 226 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)