Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A citromfű

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. június 06. 10:00
A citromfű
Idegrendszeri alapú alvászavarok, gyomor- és bélpanaszok is kezelésére is alkalmas

Fotó: astronet.hu

Kedveltsége miatt a citromfüvet 1988-ban az év gyógynövényének választották. A citromfüvet a nép mézfűnek, méhfűnek, citromszagú melisszának, orvosi citromfűnek, igaz nádrafűnek, macskaméznek is hívja. Fűszer- és gyógynövényként egyaránt ismert.

A citromfű leveleinek hatóanyagai az illóolajok, cseranyagok, flavonoidok, és kávésav. A tudomány is elismeri a citromfű hatásosságát. Nyugtató, görcsoldó, epehajtó, étvágyjavító és szélhajtó hatása bizonyított. A citromfű illóolaja, baktérium-, vírus-, gombaölő hatású. A citromfűvel idegrendszeri alapú alvászavarok, gyomor- és bélpanaszok, valamint étvágytalanság is kezelhető. A citromfűből vírusölő tulajdonsága miatt krémet is készítenek, mely jól alkalmazható ajak-herpesz esetén. Ha esténként és reggel, mézzel édesített langyos citromfű teát iszunk, kipihenten ébredünk, és az egész nap nyugodtak és kiegyensúlyozottak leszünk. Hatásosan oldja a vizsgadrukkot is

Fűszerként halak, szárnyasok, saláták, desszertek ízesítésére kiváló.

 

Citromfűvel töltött hal (Jamie Oliver receptje)

Hozzávalók:

  • 1,5 kg ponty
  • 1 jó nagy marék citromfű
  • 10 dkg liszt
  • 2 teáskanál sómentes fűszerkeverék
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • kevés olaj

 

Elkészítés:

A halat megtisztítva, 2-3 mm széles csíkokban beirdaljuk, majd jó alaposan sózzuk és kb. 20 percig állni hagyjuk. Ezután a lisztet összekeverjük a fűszerkeverékkel és a pirospaprikával, majd a halat beleforgatjuk.

Egy tepsi alját vékonyan kiolajozzuk, majd a halat belehelyezzük úgy, hogy előtte a hasába töltjük a citromfüvet és az összetört fokhagymát. A halat nem kell lefedni. Kicsit megrázogatjuk a tepsiben, hogy az olaj a tetejére is rámenjen picit, így sül meg szépen egyenletesen.

200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

Köretnek petrezselymes burgonyát kínálhatunk.

  • Energia:    2804 kcal
  • Fehérje:    257 g
  • Zsír:       141 g
  • Szénhidrát: 105 g

 

Halfilé tejszínes mártásban citromfűvel

Hozzávalók:

  • 60 dkg halfilé
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • Hal fűszerkeverék ízlés szerint
  • Só, bors, citromfű ízlés szerint
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 db citrom
  • 1 csokor petrezselyem zöld
  • 2 dl főzőtejszín

 

Elkészítés:

A halakat kiolvasztás után bekenjük sóval, borssal, halfűszerrel, és meglocsoljuk szójaszósszal.

A hagymát kevés olajon megdinszteljük, picit meg is pirítjuk. Ekkor rátesszük a halszeleteket, megszórjuk a frissen szedett, apróra vágott citromfűvel, meglocsoljuk egy facsarásnyi citromlével, és addig pároljuk fedő alatt, míg levet enged. Amint megpárolódott, kivesszük tányérra, és a hagymás "szaftba" beletöltjük a tejszínt. Ezzel sűrűre főzzük, ha kívánkozik bele, még egy kis citromlével ízesítjük, és visszatesszük bele a halakat.

Amennyire tudjuk, átforgatjuk benne, de vigyázzunk, ne törjük össze.

Megvárjuk, míg egyet-kettőt rottyan már fedő nélkül, végül megszórjuk petrezselyemmel.

Főtt spagetti tésztával tálaljuk.

  • Energia:    1204 kcal
  • Fehérje:    130 g
  • Zsír:       58 g
  • Szénhidrát: 38 g

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)