Fotó: kaldeneker.hu
Az akácfát magasabb hegyeket kivéve szinte mindenhol megtalálhatjuk, s az alföldi tanyák képéhez is hozzátartozik, pedig mint sok más ez is Észak-Amerikából került Európába.
Az akác gyógyászati szempontból igen értékes növény. Hatóanyagai a flavonoidok és illóolajok. Virágjából készült tea köhögéscsillapító, hurut, és görcsoldó. Meghűléses betegségeknél izzasztó hatású. Azoknak, akiknek túl sok gyomorsava termelődik, ugyancsak ajánlható az akácvirágból készült tea. Mivel enyhe hashajtó, bevethető a székrekedés ellen és görcsoldó hatása is ismert.
Fehér virágfürtjei kitűnő méhlegelő. Nem véletlen, hogy magyar akácméz világhírű. Az akác virágjából készülhet szörp, salátákhoz, desszertekhez is hozzáadhatjuk.
Akácvirágos palacsinta
Hozzávalók:
- 25dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 csipet só
- 2 db egész tojás
- 2 marék akácvirág
- olaj a sütéshez
- + 20dkg cukor a tálaláshoz
Elkészítés:
A hozzávalókból hagyományos palacsintatésztánál kicsit sűrűbb tésztát keverünk. Ebbe keverjük bele az átválogatott, száráról letépkedett, megmosott, lecsepegtetett akácvirágot. Ezután a megszokott módon palacsintát sütünk, fahéjas cukorral megszórva, feltekerve vagy háromszögbe hajtva tálaljuk.
- Energia: 2664 kcal
- Fehérje: 49 g
- Zsír: 120 g
- Szénhidrát: 280 g
Akácvirágos limonádé
Hozzávalók:
- ½ citrom leve + néhány citromkarika
- 1 liter víz
- 1 evőkanál akácméz
- 5 fürt akácvirág
- 2 szár mentalevél
Elkészítés:
Az alapanyagokat egyszerűen keverjük össze, díszítsük citromkarikával és mentalevéllel. Fenséges ital az akácszezonban!
- Energia: 72 kcal
- Fehérje: 0 g
- Zsír: 0 g
- Szénhidrát: 16 g
Egészségükre!


























