Fotó: pixabay.com
A póréhagyma gyengén édeskés ízű, és kevésbé csípős az illata, mint a vöröshagymának. Sok fajtáját termesztik. A hosszú szárú, viszonylag törékeny, világoszöld színűek a tavaszi fajták, a sötétzöldek, vaskosabbak a télállóak. Jellegzetes szagát a kénes összetevőknek köszönheti. Megtalálható benne a hagymákra jellemző antibakteriális hatású kénvegyület, az allicin is.
Főként B6-vitamint, folsavat és C-vitamint tartalmaz. Jelentősebb a vas-, a magnézium-, a kálium- és a foszfortartalma. Élettani hatásai igen kedvezőek, egyesíti a hagyma és a fokhagyma sajátságait. Gyógyító hatását már régóta ismerik. Főként köhögés ellen és vízhajtóként használták.
Élelmirost- és illóolaj-tartalma elősegíti a bélmozgását. A póréhagyma prebiotikumként serkenteni a jótékony hatású baktériumok szaporodását, ezért segít megőrizni az egészséges bélflórát.
A gyökere és szára egyaránt felhasználható. Fogyaszthatjuk nyersen, a fiatalabb példányokat tehetjük salátába, hidegkonyhai készítményekbe, lepényekhez, míg a vastagabb, érettebb példányok csőben sütve, párolva, krémlevesekbe vagy egyéb vegyes zöldséglevesekbe, főzelékekbe, ragukba használhatók. A póréhagyma zöld leveleiből szárítmány is készülhet.
Íze a babérlevéllel, kakukkfűvel, lestyánnal harmonizál.
Póréhagyma leves
Hozzávalók:
- 1 közepes db póréhagyma
- 3 közepes db burgonya
- 3 evőkanál olaj
- 0,5 kávéskanál fehérbors
- 1 db tojás sárgája
- 1,5 dl tej
- 1 dl natúr joghurt
- 3 evőkanál liszt
- 5 dl húslevesalaplé
Elkészítés:
A hagymát felkarikázzuk, és az olajon jól megfonnyasztjuk. Ha kész a hagyma, akkor felöntjük 0,5 l vízzel és ugyanennyi húslevessel. Ha nincs húslevesünk, akkor 1 l vízzel öntjük fel. Megsózzuk. A kis kockákra vágott burgonyát beletesszük a lébe, és elkezdjük főzni. Ha felfőtt, akkor takarékra vesszük. Mielőtt a burgonya készre főne, akkor tesszük hozzá a borsot. A lisztet simára keverjük a tojássárgájával és a tejjel, majd behabarjuk vele a levest. Ha felforrt, elzárjuk a gázt.
- Energia: 1430 kcal
- Fehérje: 32 g
- Zsír: 63 g
- Szénhidrát: 169 g
Tejszínes-póréhagymás csirkeragu
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemellfilé
- 1 db póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl főzőtejszín
- 2 evőkanál olaj
- só, bors, majoránna, rozmaring ízlés szerint
Elkészítés:
A csirkemellet kisebb kockákra vágjuk, a póréhagymát felkarikázzuk. Kevés olajon átpirítjuk a húst, majd megfűszerezzük. Amikor a hús egy kevés levet engedett, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Mikor a hús már puha, rátesszük a felkarikázott póréhagymát. Miután megpuhult, ráöntjük a tejszínt. 3–4 percig még főzzük. Rizzsel vagy burgonyakrokettel tálaljuk.
- Energia: 1386 kcal
- Fehérje: 156 g
- Zsír: 66 g
- Szénhidrát: 30 g
Egészségükre!