Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A póréhagyma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. május 16. 10:00
A póréhagyma
Kedvezően hat a bélflórára

Fotó: pixabay.com

A póréhagyma gyengén édeskés ízű, és kevésbé csípős az illata, mint a vöröshagymának. Sok fajtáját termesztik. A hosszú szárú, viszonylag törékeny, világoszöld színűek a tavaszi fajták, a sötétzöldek, vaskosabbak a télállóak. Jellegzetes szagát a kénes összetevőknek köszönheti. Megtalálható benne a hagymákra jellemző antibakteriális hatású kénvegyület, az allicin is.

Főként B6-vitamint, folsavat és C-vitamint tartalmaz. Jelentősebb a vas-, a magnézium-, a kálium- és a foszfortartalma. Élettani hatásai igen kedvezőek, egyesíti a hagyma és a fokhagyma sajátságait. Gyógyító hatását már régóta ismerik. Főként köhögés ellen és vízhajtóként használták.

Élelmirost- és illóolaj-tartalma elősegíti a bélmozgását. A póréhagyma prebiotikumként serkenteni a jótékony hatású baktériumok szaporodását, ezért segít megőrizni az egészséges bélflórát.

A gyökere és szára egyaránt felhasználható. Fogyaszthatjuk nyersen, a fiatalabb példányokat tehetjük salátába, hidegkonyhai készítményekbe, lepényekhez, míg a vastagabb, érettebb példányok csőben sütve, párolva, krémlevesekbe vagy egyéb vegyes zöldséglevesekbe, főzelékekbe, ragukba használhatók. A póréhagyma zöld leveleiből szárítmány is készülhet.

Íze a babérlevéllel, kakukkfűvel, lestyánnal harmonizál.

Póréhagyma leves

Hozzávalók:

  • 1 közepes db póréhagyma
  • 3 közepes db burgonya
  • 3 evőkanál olaj
  • 0,5 kávéskanál fehérbors
  • 1 db tojás sárgája
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl natúr joghurt
  • 3 evőkanál liszt
  • 5 dl húslevesalaplé

 

Elkészítés:

A hagymát felkarikázzuk, és az olajon jól megfonnyasztjuk. Ha kész a hagyma, akkor felöntjük 0,5 l vízzel és ugyanennyi húslevessel. Ha nincs húslevesünk, akkor 1 l vízzel öntjük fel. Megsózzuk. A kis kockákra vágott burgonyát beletesszük a lébe, és elkezdjük főzni. Ha felfőtt, akkor takarékra vesszük. Mielőtt a burgonya készre főne, akkor tesszük hozzá a borsot. A lisztet simára keverjük a tojássárgájával és a tejjel, majd behabarjuk vele a levest. Ha felforrt, elzárjuk a gázt.

 

  • Energia:   1430 kcal
  • Fehérje:     32 g
  • Zsír:        63 g
  • Szénhidrát: 169 g

 

Tejszínes-póréhagymás csirkeragu

 Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 1 db póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 evőkanál olaj
  • só, bors, majoránna, rozmaring ízlés szerint

 

Elkészítés:

A csirkemellet kisebb kockákra vágjuk, a póréhagymát felkarikázzuk. Kevés olajon átpirítjuk a húst, majd megfűszerezzük. Amikor a hús egy kevés levet engedett, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Mikor a hús már puha, rátesszük a felkarikázott póréhagymát. Miután megpuhult, ráöntjük a tejszínt. 3–4 percig még főzzük. Rizzsel vagy burgonyakrokettel tálaljuk.

  • Energia:  1386 kcal
  • Fehérje:   156 g
  • Zsír:       66 g
  • Szénhidrát: 30 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM