Fotó: pixabay.com
A hajdinát a mongol és a török népek ismertették meg Európával. Száz éve még általánosan ismert volt, később a burgonya és a búza térhódításával fokozatosan visszaszorult, főként a szegényebb néprétegek fogyasztották.
A hajdina rendkívül értékes élelmiszer. Szénhidrát-, fehérje-, ásványianyag-, vitamin- és rosttartalma egyaránt figyelemreméltó. Kiváló az aminosavaránya, ezért jó minőségű fehérjeforrás. Különösen metionin-, lizin- és arginintartalma segíti a májsejtek egészséges működését.
Jelentős mennyiségű ásványi anyagot: kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet és cinket tartalmaz. A hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamin-csoport szinte minden tagját tartalmazza, emellett az antioxidánshatású C-, E-vitaminból, valamint a P-vitaminnak is nevezett rutinból is nagy mennyiség van benne.
Rosttartalma segíti a bélműködést, hozzájárul a bélrendszeri daganatok megelőzéséhez. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják, mivel nem tartalmaz glutént.
Hajdinából szinte minden olyan étel elkészíthető, amihez egyébként szokásosan rizst használunk. Alkalmazhatjuk köretként, levesbetétként, töltelékeket lazíthatunk, salátákat gazdagíthatunk vele. Reggeli kásának is kiváló.
A hajdina jól fűszerezhető. Kifejezetten jól megy a bazsalikom és a majoránna íze hozzá.
A hajdinalisztet búza- vagy rozsliszttel keverve kenyérfélékhez, pékárukhoz lehet használni, valamint ételek sűrítésére is alkalmas.
Hajdinás gombaleves
Hozzávalók:
- 3 evőkanál napraforgóolaj
- 1 db közepes fej vöröshagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 50 dkg csiperkegomba
- 8 dkg hajdina
- 1 evőkanál só
- 1/2 kávéskanál őrölt fekete bors
- 1/2 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál aprított tárkony (vagy 1 teáskanál szárított)
- 175 g tejföl
Elkészítés:
A felaprított hagymát üvegesre pirítjuk az olajon, majd hozzáadjuk a megtisztított, felaprított zöldséget is, és néhány percig együtt pároljuk őket. Közben a megtisztítjuk és felaprítjuk a gombát, a hagymás zöldséghez adjuk, és további 4–5 percig együtt pirítjuk. Ezután felöntjük 1,5 l vízzel, beleszórjuk a fűszereket, – a petrezselyemből és a tárkonyból egy keveset félreteszünk –, felforraljuk, sózzuk, majd az alaposan megmosott hajdinát is hozzáadjuk. Fedő alatt, kis lángon főzzük 25 percig, néha megkeverjük, majd a megfőtt hajdinából és a zöldségekből kimerünk egy részt, botmixerrel pürésítjük, hozzákeverjük a tejfölt, és ezzel visszasűrítjük a levesünket. Pár percig még főzzük. A végén megszórjuk a félretett petrezselyemmel és tárkonnyal.
- Energia: 1560 kcal
- Fehérje: 50 g
- Zsír: 86 g
- Szénhidrát: 126 g
Fahéjas mézes hajdinakása
Hozzávalók:
- 125 g hajdina
- 250 ml víz
- 25 g vaj
- 1 teáskanál fahéj
- ízlés szerint méz
Elkészítés:
A megmosott, lecsöpögtetett hajdinát a vajon kicsit megpirítjuk, majd felengedjük a vízzel, és fahéjjal ízesítjük. Lassú tűzön fedő alatt, néha megkeverve puhára főzzük. Tálaláskor megcsurgatjuk a tetejét mézzel.
- Energia: 732 kcal
- Fehérje: 13 g
- Zsír: 21 g
- Szénhidrát: 112 g
Egészségükre!