Forrás: mindmegette.hu
A karalábé a káposztafélék családjába tartozik. Különböző színű változatainak íze megegyezik, és belül mindegyik húsa fehér.
A karalábé nagy víztartalmú növény. Fontos ásványi anyaga a szelén, a kálium, a kalcium, a magnézium, a réz és a kén. Található benne E-, B1- és B6-vitamin, folsav, pantoténsav és C-vitamin.
Kiváló immunerősítő, és egy speciális antioxidánsvegyületet, szulforánt is tartalmaz, amely erős tumorellenes anyag. A rákos sejtekben felgyorsítja a programozott sejthalált, így segíthet felvenni a harcot a daganatos sejtek kialakulásával és elburjánzásával szemben. A karalábé így a rákmegelőzés és -kezelés egyik természetes szövetségese, különösen a tüdő-, a szájüregi-, a gyomor-, a hasnyálmirigy- és a vastagbélrák esetén lehet hatásos.
Rosttartalma segíti az egészséges bélműködést, így a káros anyagcseretermékek kiürülését. Érdemes a leveleit is megenni, mivel háromszor annyi vitamin és karotinoidvegyület van benne, mint a gumókban.
Sok ételt ízesíthetünk vele, de önálló fogás is készíthető belőle.
Karalábés csirkemell
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemellfilé
- 3 nagy db karalábé
- 3 evőkanál olaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 3 dl főzőtejszín
- 1 evőkanál liszt
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A csirkemellet csíkokra vágjuk, a meghámozott karalábékat vékony hasábokra, a hagymát apró kockákra daraboljuk. Az olajon megdinszteljük a hagymakockákat, majd hozzáadjuk a húst, és fehéredésig sütjük. Ekkor tesszük hozzá a préselt fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és hozzákeverjük a karalábét. Lefedve, saját levében addig pároljuk, amíg a karalábé meg nem puhul. Néha közben megkeverjük. A tejszínt csomómentesre kavarjuk a liszttel, és az ételt pár perc alatt besűrítjük vele. A legvégén beleszórjuk a felaprított petrezselyemzöldet, de azzal már csak épphogy összeforraljuk.
- Energia: 1864 kcal
- Fehérje: 143 g
- Zsír: 95 g
- Szénhidrát: 89 g
Sült karalábé
Hozzávalók:
- 2 db karalábé
- só
- bors
- olaj
Elkészítés:
A meghámozott karalábét kisebb kockákra vágjuk, majd egy tálba téve megsózzuk, fűszerezzük, és kevés olajt csorgatunk rá. Jól összekeverjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 200 fokon kb. 30 perc alatt elkészül. Kínálhatjuk mártogatóssal vagy köretként, sült krumpli helyett.
- Energia: 547 kcal
- Fehérje: 9 g
- Zsír: 40 g
- Szénhidrát: 33 g
Jó étvágyat!


























