Fotó: pixabay.com
A banán a Föld legnagyobb mennyiségben termelt trópusi gyümölcse. A legtöbb Ázsiában, Dél-Amerikában és Közép-Amerikában terem.
A jelentős mennyiségű káliumon kívül sok magnézium, kalcium, vas, fluor, cink, foszfor, A-, C-, E-, B-vitamin és folsav található benne.
A magnézium és kálium jó hatással van a vérnyomásra. A banánban lévő triptofán nevű aminosav elősegíti az elalvást, a tirozin nevű aminosav pedig a mély, zavartalan alvást.
Jelentős a pektintartalma is. Ez a vízoldékony rost az egészséges bélműködést segíti, de ehhez fontos, hogy sok folyadékot is fogyasszunk.
A banán növeli a szervezetben a szerotoninszintet, ami úgynevezett boldogsághormonokat termel.
Hazánkban elsősorban gyümölcsként fogyasztjuk, de egyre egyre többen használják fel másként is. Fogyaszthatjuk sütve, grillezve, de lisztet, pelyhet, chipset is készíthetünk belőle.
Joghurtos-banános szelet
Hozzávalók:
A piskótához
- 3 db tojás
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál finomliszt
- 1 kávéskanál sütőpor
A krémhez
- 2 db banán
- 280 ml joghurt (natúr)
- 2 dl habtejszín
- 1 csomag zselatinfix
- 8 dkg cukor
- A díszítéshez
- 5 dkg csokoládé
Elkészítés:
Szétválasztjuk a tojásokat, habverővel a fehérjét kemény habbá verjük, belerakjuk a cukrot, majd a tojássárgákat, végül fakanállal beleforgatjuk a sütőporos lisztet. Kivajazott őzgerincformába öntjük, és megsütjük. A natúr joghurtot a széttört banánnal és a cukorral tűzre tesszük, majd mikor langyos, hozzákeverjük a zselatint, és összemelegítjük. A habtejszínből kemény habot verünk, majd ezt is összekeverjük a banános krémmel. A krémet az őzgerincforma aljára öntjük, miután kivettük belőle a piskótát (érdemes a piskóta domború feléből levágni kicsit), majd értelemszerűen, hogy megmaradjon az őzgerincforma, rátesszük a krémre a piskótát. Pár órát pihentetjük hűtőben, majd a süteményt tálcára borítjuk. Olvasztott csokival díszítjük.
- Energia: 2269 kcal
- Fehérje: 42 g
- Zsír: 101,5 g
- Szénhidrát: 286 g
Jó étvágyat!