Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A banán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona • MAGAZIN • 2021. április 11. 10:00
A banán
A benne lévő tirozin segíti a mély, zavartalan alvást

Fotó: pixabay.com

A banán a Föld legnagyobb mennyiségben termelt trópusi gyümölcse. A legtöbb Ázsiában, Dél-Amerikában és Közép-Amerikában terem.

A jelentős mennyiségű káliumon kívül sok magnézium, kalcium, vas, fluor, cink, foszfor, A-, C-, E-, B-vitamin és folsav található benne.

A magnézium és kálium jó hatással van a vérnyomásra. A banánban lévő triptofán nevű aminosav elősegíti az elalvást, a tirozin nevű aminosav pedig a mély, zavartalan alvást.

Jelentős a pektintartalma is. Ez a vízoldékony rost az egészséges bélműködést segíti, de ehhez fontos, hogy sok folyadékot is fogyasszunk.

A banán növeli a szervezetben a szerotoninszintet, ami úgynevezett boldogsághormonokat termel.

Hazánkban elsősorban gyümölcsként fogyasztjuk, de egyre egyre többen használják fel másként is. Fogyaszthatjuk sütve, grillezve, de lisztet, pelyhet, chipset is készíthetünk belőle.

 

Joghurtos-banános szelet

Hozzávalók:

A piskótához

  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 1 kávéskanál sütőpor

A krémhez

  • 2 db banán
  • 280 ml joghurt (natúr)
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag zselatinfix
  • 8 dkg cukor
  • A díszítéshez
  • 5 dkg csokoládé

 

Elkészítés:

Szétválasztjuk a tojásokat, habverővel a fehérjét kemény habbá verjük, belerakjuk a cukrot, majd a tojássárgákat, végül fakanállal beleforgatjuk a sütőporos lisztet. Kivajazott őzgerincformába öntjük, és megsütjük. A natúr joghurtot a széttört banánnal és a cukorral tűzre tesszük, majd mikor langyos, hozzákeverjük a zselatint, és összemelegítjük. A habtejszínből kemény habot verünk, majd ezt is összekeverjük a banános krémmel. A krémet az őzgerincforma aljára öntjük, miután kivettük belőle a piskótát (érdemes a piskóta domború feléből levágni kicsit), majd értelemszerűen, hogy megmaradjon az őzgerincforma, rátesszük a krémre a piskótát. Pár órát pihentetjük hűtőben, majd a süteményt tálcára borítjuk. Olvasztott csokival díszítjük.

 

  • Energia:   2269 kcal
  • Fehérje:     42 g
  • Zsír:     101,5 g
  • Szénhidrát: 286 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM