Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az almaecet

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. április 04. 10:00
Az almaecet
Kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás

Fotó: medicalnews.hu

Az almaecetet már őseink is előszeretettel alkalmazták nem csupán az ételek ízesítésére, hanem az orvoslásban is. A sebgyógyításban és a pattanásos bőr ápolásában is segített, de rovarcsípés esetén is alkalmazták.

Étkezési ecettel szinte minden háztartásban találkozunk, de érdemes szert tenni jó minőségű almaecetre is. Az almaecetet biológiai úton állítják elő, amelynek során az erjesztett almalevet, vagyis az almabort fahordókban ecetesen fermentálják. A jó minőségben biztosak lehetünk, ha az ecetből kiérezzük az alma illatát és aromáját, valamint, ha kissé zavarosnak találjuk. Az almaecet savtartalma alacsonynak mondható, mindössze négy-öt százalék.

Az almaecet kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás. Vitaminok közül A-, B- és C-vitamint tartalmaz. Az ásványi anyagok közül megtalálható benne többek között a foszfor, a kalcium, a kálium, a nátrium, a vas és a magnézium. Ennek ellenére az egészségre gyakorolt hatását a benne lévő enzimeknek, valamint antioxidánshatással rendelkező polifenoloknak és almasavnak köszönheti.

Az almaecet baktériumellenes és vírusellenes tulajdonságaival segíthet leküzdeni az influenzát, enyhítheti a torokfájást. Egyes kutatások szerint jótékonyan befolyásolja a vércukorszintet akkor, ha étkezés közben elfogyasztunk 1–2 teáskanálnyi almaecetet, mert a benne lévő ecetsav csökkentheti a szénhidrátbontó enzimek működését, és javítja az inzulin hatását. Tudományosan vizsgálják a koleszterinszintre kifejtett jótékony hatását is, az eredmények biztatók lehetnek a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára. A reggel és este elfogyasztott napi 30 ml négyszázalékos almaecet csökkentheti az LDL-koleszterin- és trigliceridszintet. A hosszú távú fogyasztása javítja az emésztést is, ezért is alkalmazzák sokat a fogyókúra során.

Egészséges felnőttek számára a naponta elfogyasztott 1–2 teáskanálnyi (10–15 ml) almaecet semmilyen problémát nem okoz. Ezt a mennyiséget lehet akár ivóvízhez (2–3 dl) keverve vagy önmagában is fogyasztani, de a legjobb, ha a főétkezések mellé tálalt salátánkat ízesítjük almaecetes dresszinggel.

 

Almaecetes paradicsomsaláta

Hozzávalók:

  • 4 db paradicsom
  • 1 fej lila hagyma
  • 4 evőkanál almaecet
  • 2 dl víz
  • 1 teáskanál petrezselyemzöld
  • 1 kávéskanál só
  • 2 evőkanál cukor (vagy édesítőszer)
  • őrölt színes bors

 

Elkészítés:

A vízhez adjuk az almaecetet, a cukrot, a sót, csipetnyi borsot, az aprított petrezselymet és az összekeverjük. A paradicsomokat megmossuk, szárazra töröljük, majd félbe vágjuk, a felső kemény csumáját kivágjuk, és egyenletesen felszeleteljük. A hagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk, és apró darabokra aprítjuk. Tálba tesszük a paradicsomokat, rászórjuk az apróra vágott hagymát, végül hozzáadjuk az öntetet is. Legalább egy órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek kissé összeérjenek. Zárható dobozban néhány napig is eltartható a hűtőben.

  • Energia:   272 kcal
  • Fehérje:   4,7 g
  • Zsír:      0,7 g
  • Szénhidrát: 64 g

Jó étvágyat kívánok!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)