Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kapribogyó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. február 21. 10:00
A kapribogyó
Fogyasztása segít megakadályozni a rákos betegségek kialakulását

Fotó: pixabay.com

Az üzletek polcain már mi is találkozunk a kapribogyóval, amely a Földközi-tenger térségében őshonos növény. A kapribogyó a kapricserje friss rügye, melyet időigényesen és nagy odafigyeléssel, kézi szedéssel gyűjtögetnek össze.

A kapribogyót ecetes, sós vízben tartósítják, hiszen így hosszú ideig friss marad. A kapribogyós üveget, ha megbontottuk, mindenképp tartsuk hűtőszekrényben.

A kapribogyót leginkább halakkal, húsokkal és mártásokhoz keverve fogyasztják. Régen gyógyászati célokra szélhajtóként és afrodiziákumként is használták.

Amennyire kicsi, annyira gazdag tápanyagokban és vitaminokban. Sok benne a mangán, a vas, a kalcium, a magnézium, a K-vitamin, a C-vitamin, a B2-vitamin.

A kapribogyó a brokkolihoz, a mustármaghoz, a káposztához hasonlóan kénalapú vegyületet tartalmaz, így segít megakadályozni a rákos betegségek kialakulását. Ajánlott azoknak is, akik vérnyomás problémával vagy vérszegénységgel küzdenek. Rendszeres fogyasztása által nagyban javulhat életminőségünk.

 

Halfilé kapribogyós-paradicsomos mártással

Hozzávalók:

  • 50 dkg halfilé
  • 2 nagy paradicsom
  • 1,5 evőkanál kapribogyó (ízlés szerint)
  • 1 citromból nyert citromlé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál oregano
  • só ízlés szerint
  • 3 evőkanál olaj (2 fűszeres olajhoz, 1 a hagyma pirításához)
  • 1 közepes db vöröshagyma

 

Elkészítés:

A halat megmossuk, és hagyjuk lecsöpögni. Amíg lecsöpög a filé, az olívaolajban elkeverjük a sót, az oreganót és a fokhagymaprésen átnyomott fokhagymagerezdeket. A filén egyenletesen elkenjük a fűszeres olajat, és állni hagyjuk.

Amíg a halat átjárják a fűszeres olaj ízei, kisebb kockákra kockázzuk a paradicsomot, és felszeleteljük a hagymát. Kevés olajon pároljuk, majd egy kicsit megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot, majd a halfiléket, a kapribogyót, és meglocsoljuk a citrom levével. Ha nincs elég leve, adhatunk hozzá egy kevés vizet, majd fedő alatt 5–8 percig pároljuk. Ízlés szerinti körettel tálaljuk.

 

  • Energia:  1000 kcal
  • Fehérje:   106 g
  • Zsír:       45 g
  • Szénhidrát: 29 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)