Fotó: pixabay.com
Az üzletek polcain már mi is találkozunk a kapribogyóval, amely a Földközi-tenger térségében őshonos növény. A kapribogyó a kapricserje friss rügye, melyet időigényesen és nagy odafigyeléssel, kézi szedéssel gyűjtögetnek össze.
A kapribogyót ecetes, sós vízben tartósítják, hiszen így hosszú ideig friss marad. A kapribogyós üveget, ha megbontottuk, mindenképp tartsuk hűtőszekrényben.
A kapribogyót leginkább halakkal, húsokkal és mártásokhoz keverve fogyasztják. Régen gyógyászati célokra szélhajtóként és afrodiziákumként is használták.
Amennyire kicsi, annyira gazdag tápanyagokban és vitaminokban. Sok benne a mangán, a vas, a kalcium, a magnézium, a K-vitamin, a C-vitamin, a B2-vitamin.
A kapribogyó a brokkolihoz, a mustármaghoz, a káposztához hasonlóan kénalapú vegyületet tartalmaz, így segít megakadályozni a rákos betegségek kialakulását. Ajánlott azoknak is, akik vérnyomás problémával vagy vérszegénységgel küzdenek. Rendszeres fogyasztása által nagyban javulhat életminőségünk.
Halfilé kapribogyós-paradicsomos mártással
Hozzávalók:
- 50 dkg halfilé
- 2 nagy paradicsom
- 1,5 evőkanál kapribogyó (ízlés szerint)
- 1 citromból nyert citromlé
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál oregano
- só ízlés szerint
- 3 evőkanál olaj (2 fűszeres olajhoz, 1 a hagyma pirításához)
- 1 közepes db vöröshagyma
Elkészítés:
A halat megmossuk, és hagyjuk lecsöpögni. Amíg lecsöpög a filé, az olívaolajban elkeverjük a sót, az oreganót és a fokhagymaprésen átnyomott fokhagymagerezdeket. A filén egyenletesen elkenjük a fűszeres olajat, és állni hagyjuk.
Amíg a halat átjárják a fűszeres olaj ízei, kisebb kockákra kockázzuk a paradicsomot, és felszeleteljük a hagymát. Kevés olajon pároljuk, majd egy kicsit megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot, majd a halfiléket, a kapribogyót, és meglocsoljuk a citrom levével. Ha nincs elég leve, adhatunk hozzá egy kevés vizet, majd fedő alatt 5–8 percig pároljuk. Ízlés szerinti körettel tálaljuk.
- Energia: 1000 kcal
- Fehérje: 106 g
- Zsír: 45 g
- Szénhidrát: 29 g
Egészségükre!


























