Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az élesztő

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. február 07. 10:00
Az élesztő
A benne lévő vitaminok segítik a máj egészséges működését

 

Fotó: pixabay.com

Az élesztő mikroszkopikus méretű egysejtű gombák tömege, amelyek hatására a cukor alkohollá és széndioxiddá alakul, vagyis alkoholos erjedés következik be. A keletkező széndioxid lazítja, felfújja a tésztát, a kenyeret és a különféle süteményeket.

Ugye emlékszünk arra, amikor édesanyánk kalácsot vagy pogácsát készített, és az élesztőből egy csipetnyit adott, mondván, együk, mert sok vitamin van benne! Az élesztő méltán rászolgál az elismerésre. Igazi B-vitamin-bomba: B1-, B2-, B6-, niacin- és pantoténsav-tartalma is jelentős. Emellett szelén-, vas-, nátrium- és káliumtartalma is kiemelkedő.

Az élesztő rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet, az ideggyulladással járó fájdalmakat, szabályozza az emésztést, segítség gyomorégés ellen, serkenti a hasnyálmirigy működését. Az élesztőben lévő vitaminok segítik a máj egészséges működését, csökkentik a stresszhatást.

Támogatja a vörösvértestek képződését, erősíti a csontokat és a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képességét, segít megszüntetni az ekcémás panaszokat, fogyasztása megszépíti a bőrünket és a hajunkat. A kozmetikában már régóta használják az élesztőt pattanások, mitesszerek ellen, illetve hajhullás kezelésére.

Próbáljuk ki, hogy csak egy késhegynyit eszünk belőle naponta, a változást szinte azonnal tapasztalni fogjuk. A friss élesztőt lassan együk, hagyjuk, hogy szétolvadjon a szánkban, vagy vízzel, tejjel, gyümölcslével keverjük el. A legjobb kora reggel enni, egy órával a reggeli előtt vagy lefekvés előtt.

 

Szalagos fánk sütőben sütve

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 5 dkg puha vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál cukor
  • csipetnyi só
  • porcukor

 

Elkészítés:

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Akkor jó, ha jelentősen megnő a térfogata, a teteje pedig habos. A liszthez hozzáadjuk az élesztőt, a vajat, a sót, a tojást, majd géppel vagy kézzel lágy tésztává dagasztjuk. Ha egynemű, és már nem ragad, cipót formázunk belőle, letakarjuk, és meleg helyre tesszük. Körülbelül egy óra alatt megkel. Ha a tészta a duplájára nő, lisztezett felületre tesszük. Kb. 1 centi vastagra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a fánkokat, egymástól 2–3 cm távolságra. Előmelegített sütőben, 160 fokon körülbelül 20 perc alatt sül aranybarnára. Tíz perc elteltével megfordítjuk a fánkokat. Ízlés szerint tölthetjük lekvárral, csokikrémmel. Porcukorral megszórva tálaljuk.

 

  • Energia:   2727 kcal
  • Fehérje:     78 g
  • Zsír:        64 g
  • Szénhidrát: 437 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)