Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gránátalma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. december 20. 10:00
A gránátalma
Segíthet számos rákbetegség megelőzésében

 

Fotó: pixabay.com

A gránátalma cserjéje nemcsak díszíti a magyar kerteket, hanem a termésével is meg is örvendeztet bennünket.

A gránátalma vagy grenadin nagyon sok egészségünket őrző tápanyagot tartalmaz: flavonoidot és növényi ösztrogéneket, káliumot, C-vitamint és kalciumot. Ennek köszönhetően pozitívan hat a szív- és keringési rendszer működésére. Elsősorban érelmeszesedés és magas vérnyomás megelőzésére ajánlják.

A gyümölcs hatóanyagai csökkentik a vér koleszterinszintjét. A C-vitaminnak köszönhetően a gránátalma segíti az immunrendszer működését, gyorsítja a sebgyógyulást, hozzájárul az egészséges fogínyhez, a normális kollagén- és elasztintermelődéshez. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását is. A kalcium és a K-vitamin fontos az erős és egészséges csontok fenntartásához, valamint a megfelelő véralvadáshoz is.

A gyümölcsben lévő polifenoloknak (főként a tanninnak, a kvercetinnek és az antociánnak) bizonyítottan erős rákmegelőző hatásai vannak. Olyan erős antioxidánsok, hogy javíthatják az egészséges sejtek túlélését, valamit a rákos sejtek halálát is képesek előidézni, megakadályozzák a tumorok növekedését és átterjedését. Az antocianinok gyulladáscsökkentő, antivirális és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek.

Kutatások szerint a gránátalma levének háromszor akkora az antioxidánshatása, mint a vörösbornak vagy a zöld teának, ezért a gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében. Az apró magjai a bélműködést stimulálják.

Ha magát a gyümölcsöt nem is, de a gyümölcslevet egész évben megtaláljuk az üzletek polcain. Amennyiben módjukban áll, fogyasszanak belőle rendszeresen!

 

Gránátalmazselés sajttorta

 Hozzávalók:

  • 15 dkg darált háztartási keksz
  • 9 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 20 dkg mascarpone vagy ricotta
  • 2 tojássárgája
  • 2,5 dkg zselatin
  • 1 dl tejszín
  • 15 dkg étcsokoládé
  • őrölt fahéj
  • 2 nagy gránátalma
  • 1 evőkanál porcukor

 

Elkészítés:

Olvasszunk meg külön-külön 1 és 1,5 dkg zselatint hideg vízben. A kekszet keverjük össze a vajjal és 1 teáskanál fahéjjal. A masszát nyomkodjuk egy 18 cm-es tortaformába, és tegyük hűtőbe. A tojássárgákat a cukorral kavarjuk habosra, majd adjuk hozzá a sajtkrémet. Három evőkanál tejszínt melegítsünk meg, ebben keverjük bele a kisebb adag zselatint. Ezt dolgozzuk a tojásos masszához. Ehhez adjuk hozzá a habbá vert maradék tejszínt és a felaprított csokit is. A krémet kenjük a kekszrétegre, és tegyük ismét hűtőbe 2 órára. A gránátalmát magozzuk ki, és keverjük össze 25 dkg porcukorral, majd szűrjük le a levét. A felét melegítsük meg, és adjuk hozzá a maradék zselatint, ezután keverjük hozzá a maradék levet és a szemeket. Öntsük a krémbe, és tálalásig tegyük hűtőbe.

 

  • Energia:   4492 kcal
  • Fehérje:     52 g
  • Zsír:       260 g
  • Szénhidrát: 363 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)