Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A fahéj

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. december 06. 10:00
A fahéj
A karácsonyi készülődés elengedhetetlen kelléke

 

Fotó: pixabay.com

A fahéj már az ókorban is rendkívül keresett fűszer volt. Hazánkba a 15. században érkezett, és gyorsan beépült a nemesi konyha fűszerei közé. A 18. század végén hatalmas mennyiségben hozták be Európába, így az ára hamarosan annyira mérséklődött, hogy már mindenki asztalára jutott belőle. Ma a karácsonyi készülődés elengedhetetlen kelléke.

A fahéjat kellemes aromájáért szívesen használjuk ételkészítéshez. Kedvező hatásáért gyógyászati céllal is fogyaszthatjuk.

Illóolajat, csersavat, nyálkát, gyantát, cukrot, keményítőt és fahéjaldehidet tartalmaz. Mangánban, vasban és kalciumban is gazdag.

Erős fertőtlenítőszer. Hatásos ellenszere sok baktériumnak, vírusnak és gombának. A fahéjat a leggyakrabban megfázások, meghűlések kezelésére használják, de húgyúti fertőzések, ízületi fájdalmak kezelésére is kiváló.

A fahéj hatására a szervezet inzulinválasza olyannyira javul, hogy rendszeres fogyasztása a diabéteszben szenvedők számára is segítség lehet. Emésztési panaszokra is jó. Oldja a görcsöket és a puffadást, megnyugtatja a gyomrot. Napi két g mennyiségben fogyasztva bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet is.

A fahéjat leggyakrabban desszertekhez használjuk. Édességeket, likőröket ízesítünk vele. A gyümölcsök közül legjobban az almával, körtével, szilvával és a barackkal harmonizál. Használjuk péksüteményekbe, kekszekbe, krémekbe, kompótokhoz, gyümölcslevesekhez. Sós ételeknél általában pácoláshoz használják. Nagyon jól megy a bárány- és a marhahúshoz. A paradicsomos, sütőtökös ételekbe is érdemes egy kevés fahéjat tenni.

 

Gyömbéres-fahéjas máj

Hozzávalók:

  • 80 dkg csirkemáj
  • 1 dl szójaszósz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • nyers gyömbér
  • 2 dl húsleves
  • 1,5 dl vörösbor
  • kevés olaj
  • őrölt fahéj, csipet bors, kevés só

 

Elkészítés:

A májat felcsíkozzuk, ráöntjük a szójaszószt és az olajat, majd fél órát hagyjuk pácolódni. A gyömbért nagyon apró darabkákra vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk, majd rátesszük a májat, és óvatosan kevergetve megpirítjuk. Felöntjük a húslével és a borral, ízlés szerint fűszerezzük őrölt fahéjjal és egy késhegynyi borssal, majd hagyjuk, hogy a leve lefőjön. A tűzről levéve egy csipet sóval meghintjük. Köretnek rizst ajánlunk hozzá.

 

  • Energia:    1623 kcal
  • Fehérje:    168 g
  • Zsír:       62 g
  • Szénhidrát: 41 g

 

Fahéjas körteturmix

Hozzávalók:

  • 1 körte
  • 1 banán
  • egy csipetnyi fahéj
  • egy kevés vaníliakivonat
  • 1,5 dl víz

 

Elkészítés:

A hozzávalókat turmixgépbe tesszük, és krémesre mixeljük.

 

  • Energia:    232 kcal
  • Fehérje:    1,5 g
  • Zsír:       0 g
  • Szénhidrát: 54 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)