A citrom őshazája Ázsia. Innen terjedt el, és lett kedvelt gyümölcs az egész világon. Egész évben fogyaszthatjuk.
Kiemelkedik magas C-vitamin-tartalma, emellett P-vitamint, szerves savakat, kalciumot, szelént, rostokat is tartalmaz. Magas C-vitamin- és szervessav-mennyiség megkönnyíti az egyéb táplálékkal bevitt kalcium hasznosulását is. Tápanyagainak köszönhető erős az antibakteriális, vírusellenes és immunerősítő hatása. Különösen nagy segítséget jelent megfázás, láz, torokfájás esetén, de ha túl sokat ettünk, és fáj a gyomrunk, ezen is segíthet egy pohár citromos víz.
A citrusféléket hámozás, felvágás után azonnal el kell fogyasztani, a bennük található C-vitamin ugyanis levegővel érintkezve gyorsan oxidálódik! Az lenne a legjobb, ha napi rendszerességgel fogyasztanánk. Savanyú ízével sok desszert és húsétel ízét is kellemessé teszi.
Gyömbéres citromos méz
Hozzávalók
- 1 db citrom
- ízlés szerint friss gyömbér (kb. akkora darab, mint a citrom)
- 20-25 dkg méz
Elkészítés:
A gyömbért megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük, majd kis kockákra vágjuk. A citromot vékonyan felszeleteljük. (A karikákat még félbe vagy negyedekben is vághatjuk.) Egy kisebb befőttes üvegbe tegyünk egy réteg gyömbért, tegyünk rá néhány szelet citromot, majd csorgassunk rá mézet. Ismét gyömbér, citromkarikák és méz következik mindaddig, míg elfogynak a hozzávalók. Ne tegyük teljesen tele az üveget. Tekerjük rá a tetejét, majd hűvös helyen hagyjuk állni két-három napig, de naponta legalább egyszer rázogassuk össze. Levet fog engedni, a méz kivonja a nedvességet és a hatóanyagokat is a gyömbérből, illetve a citromból. Ettől kicsit zavarossá, homályossá válik a mézes kivonat, ami természetes jelenség. Két-három nap után már fogyasztható, de ekkor már hűtőszekrényben tároljuk, és időnként fel is kell rázni vagy keverni. Csak műanyag kanállal nyúljunk az üvegbe! Naponta 2-3 teáskanálnyi mennyiséget fogyasszunk belőle! Adhatjuk (nem forró) teához is. Ebben az időszakban különösen ajánlom fogyasztani!
Citromos zellerkrémleves
Hozzávalók (4 adaghoz)
- 20 dkg zellergumó
- 8 dl húsleves
- 20 dkg burgonya
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 mokkáskanál őrölt fehérbors
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál aprított zellerlevél
- 1 db citrom leve
- 1 db kifli vagy zsömle
Elkészítés:
A zellert meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, a forró húslevesbe szórjuk, és 10 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a szintén meghámozott, megmosott, felaprított burgonyát, a zúzott fokhagymát, és együtt főzzük további 15 percig. Ezután lehúzzuk a tűzről, botmixerrel pürésítjük, majd visszatéve a tűzre, hozzákeverjük a tejfölt, megborsozzuk, ha szükséges, még megsózzuk, és a citromlével, a cukorral, a felaprított zellerlevéllel pikánsra ízesítjük. A kiflit kisebb kockákra vágjuk, és egy serpenyőben, zsiradék hozzáadása nélkül megpirítjuk. A levest ezzel tálaljuk.
- Energia: 843 kcal
- Fehérje: 13 g
- Zsír: 45 g
- Szénhidrát: 87 g
Egészségükre!