Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az ananász

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. november 15. 10:00
Az ananász
Kedvező hatást gyakorol az immunrendszerünkre

 

Fotó: pixabay.com

Az ananászt általában önmagában és édességekben fogyasztjuk, azonban a keleti konyhaművészetben előszeretettel teszik hús-, hal- és rizsételekbe is.

Az ananász gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban. C- és B-vitamin-, béta-karotin-, cink-, magnézium- és mangántartalmának köszönhetőn kedvező hatást gyakorol az immunrendszerünkre. Vértisztító és gyulladáscsökkentő hatása is ismert. Ízületi fájdalmak, torokfájás, meghűlés, tüdőgyulladás esetén is sikerrel alkalmazható. Külsőleg is felhasználják gyulladt felületek kezelésére.

Az ananászban található bromelin enzimnek a fehérje emésztésében van szerepe, és segítséget nyújt a zsír elégetésében is. Étkezés közben érdemes ananászlét fogyasztani, mert segíti az emésztést, és csökkenti a vér savtartalmát. Pozitívan hat a hasnyálmirigy, az epe, a máj és a a vastagbél működésére. A bromelin a konzerválási eljárás során elveszti jótékony hatását.

 

Ananászos halsaláta

Hozzávalók:

  • 40 dkg tengeri halfilé
  • 1 db citrom
  • só ízlés szerint
  • 20 g vaj
  • 1,3 dl száraz fehérbor
  • 1 db tojássárgája
  • 0,5 teáskanál dijoni mustár
  • zöld bors ízlés szerint (1-2 szem)
  • 8 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • 1 db friss ananász
  • 2 db borsmentalevél

 

Elkészítés:

A megmosott halat hőálló tálra tesszük. A fél citrom levével meglocsoljuk a filéket. Megsózzuk, rátesszük a vajdarabkákat, és ráöntjük a bort. Mikrohullámú sütőben lefedve (nem légmentesen!), 360 W-nál kb. hét percig pároljuk, majd még két percig a készülékben hagyjuk.

A tojássárgáját a dijoni mustárral és a sóval felverjük, lassan hozzáöntjük az olajat. Fehérborecettel, kissé összenyomott zöld borssal, 1-2 teáskanál citromlével, sóval és apróra vágott mentalevéllel ízesítjük.

Az ananászt a hosszanti tengelyénél félbevágjuk. Kivájjuk a gyümölcshúst, és felkockázzuk.

A kihűlt halat kis darabkákra vágjuk, majd az ananászkockákkal együtt óvatosan az előkészített majonézbe keverjük. A kész salátát a két ananászhéjba töltjük, frissen tartó fóliával letakarjuk, és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Hidegen tálaljuk, mentalevelekkel díszítjük.

 

  • Energia:  1755 kcal
  • Fehérje:    82 g
  • Zsír:      130 g
  • Szénhidrát: 60 g

 

 

Ananászos rakott tarja

Hozzávalók

  • 70 dkg kicsontozott sertéstarja
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál mustár
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál currypor
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 4 evőkanál olaj
  • 30 dkg ananászkonzerv
  • 6 szelet húsos szalonna
  • 1 dl tejföl
  • 10 dkg reszelt sajt

 

Elkészítés:

A húst 10–12 szeletre vágjuk, kiklopfoljuk, inas részeit beirdaljuk. A fokhagymát összezúzzuk, a mustárral, a sóval, a curryporral és a borssal együtt az olajba keverjük, és alaposan a húsba dörzsöljük.

Az ananászt lecsöpögtetjük, de a levéből egy decit félreteszünk. A szalonnát apró kockákra vágjuk. A tejfölt a tejszínnel és az ananász lével összekeverjük, és hozzáadjuk a sajt kétharmadát.

Egy kb. 18 centi átmérőjű, nyolc centi magas tűzálló tálat alufóliával kibélelünk. A szalonna egyharmadát a tálba szórjuk. Erre hússzeleteket fektetünk, megszórjuk az ananásszal, és a sajtos massza egyharmadát rálocsoljuk. Ezt a rétegezést még kétszer megismételjük, végül a tetejét a maradék sajttal behintjük.

Előmelegített sütőben a közepesnél kisebb lánggal (170 °C; légkeveréses sütőben 150 °C) 1 óra 15 percen át sütjük úgy, hogy az első fél órában letakarjuk. Ha kihűlt, egy napig a hűtőszekrényben pihentetjük, így nemcsak jobban szeletelhető, hanem azt a levet is magába szívja amit engedett. Cikkekre vágva, tetszés szerinti körettel tálaljuk.

 

  • Energia:  4340 kcal
  • Fehérje:   182 g
  • Zsír:      361 g
  • Szénhidrát: 66 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)