Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A zabpehely

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. október 25. 10:00
A zabpehely
Pektinben gazdag rostforrásként javítja az emésztést

 

Fotó: pixabay.com

A megfelelő rostbevitel nemcsak az emésztésben, hanem az egészséges testsúly fenntartásában is fontos szerepet játszik, emellett csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét, sőt, bizonyos fajta rákos megbetegedésekét is. A táplálkozási ajánlás szerint naponta 25–30 gramm rostot kellene fogyasztanunk.

A rostok nagy helyet foglalnak el az emésztőrendszerben, így biztosítva a teltségérzetet. Ha már a főétkezés után egy órával úgy érezzük, hogy ismét ennünk kellene, az azt jelzi, hogy rostban szegény ételt ettünk. A rendszeres puffadás is lehet a rosthiány tünete. (Bár jó, ha tudjuk, hogy a felfúvódás és a gázképződés a rostos táplálékok „túladagolásánál” is jellemző lehet.) Elegendő rost nélkül lelassul az emésztés, bizonyos anyagok tovább maradnak a tápcsatornában, mint kellene, ettől felfújódik a hasunk.

A zabpehely pektinben gazdag rostforrásként javítja az emésztést. Rosttartalmának köszönhető az is, hogy kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint más gabonafélék. Sok káros vegyületet is megköt, így segíti a szervezetet a méregtelenítésben.

Jelentős mennyiségben tartalmaz B1-vitamint, de számottevő B2-, B3-, B6- és K-vitamin-tartalma is. Ásványi anyagok közül mangánból, magnéziumból, rézből és foszforból tartalmaz nagyobb mennyiségben. Fogyasztása kimerültség és fokozott stressz esetén is ajánlott, mert regenerálja az idegeket.

Gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz, ezért nyugtatja a gyomrot és a beleket. Fogyasztása minden korosztály számára kedvező.

A zabpehely fogyasztható zabkásaként, vízzel vagy tejjel felfőzve, de lehet sütemények alapanyaga, illetve főételek összetevője is.

 

Zabpelyhes fasírt

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús
  • 10 dkg zabpehely
  • 1 db tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • bors

 

Elkészítés:

A darált húst a hozzávalókkal jól összedolgozzuk. Kb. 20–30 percig pihentetjük sütés előtt. A masszából pogácsákat formázunk, kicsit lelapítjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Kevés olívaolajjal megpermetezzük, és forró sütőben 35–40 percig sütjük. Félidőben a húspogácsákat megfordítjuk, hogy minden oldaluk szép piros legyen.

  • Energia:  1300 kcal
  • Fehérje:   125 g
  • Zsír:       52 g
  • Szénhidrát: 72 g

 

Zabpelyhes-almás süti 

Hozzávalók:

  • 50 dkg zabpehely
  • 1 kg savanykás alma
  • 10 dkg durvára vágott dió
  • 10 dkg vaj
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 csipet só
  • 2 dkg zsemlemorzsa (a tepsi meghintéséhez)

 

Elkészítés:

Az almákat megmossuk, és héjastul a reszelő nagyobbik lyukán lereszeljük. Összekeverjük a zabpehellyel, a dióval és az olvasztott vajjal. A sóval és a fahéjjal ízesítjük. Egy 25x35 cm-es tepsit kivajazunk, és zsemlemorzsával meghintünk. Ebbe tesszük a masszát, amit egyenletesen szétnyomkodunk. 180 Celsius-fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felkockázzuk és tálaljuk.

 

  • Energia:   3645 kcal
  • Fehérje:     93 g
  • Zsír:       176 g
  • Szénhidrát: 402 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)