Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulán indult útjára a Harag György-emlékév

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2020. október 01. 22:58
Gyulán indult útjára a Harag György-emlékév
A programsorozat vándorkiállítással kezdődött a Gyulai Várszínház kamaratermében

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Tablókiállítással indult útjára október 1-jén a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által szervezett Harag György-emlékév a Gyulai Várszínházban. Az erdélyi magyar színházi rendező munkásságát bemutató vándortárlat a későbbiekben Győrben, Budapesten és több határon túli településen is látható lesz.   

Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott: megtiszteltetés a teátrum számára, hogy első állomása lehet a Kárpát-medencét bejáró kiállítássorozatnak. Emlékeztetett: 1978-ban Gyulán mutatták be Székely János Caligula helytartója című drámáját Harag György rendezésében.

A direktor felidézte: az emlékév alkalmából márciusra többnapos rendezvénysorozatot terveztek, amelynek keretében a tárlat mellett konferenciát és diákszínjátszó fesztivált szerveztek volna, ez azonban a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Jelezte: a most megnyílt kiállítás a várszínház őszi kamaratermi évadának nyitánya is egyben.

Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára beszédében felidézte: Ablonczy László akadémikus, a Nemzeti Színház egykori igazgatója 2016–17 fordulóján kereste meg azzal az ötlettel, hogy szervezzenek megemlékezést Harag György születésének 95. évfordulója alkalmából. Hozzátette: a programsorból emlékév „kerekedett ki”, amelynek előkészületeiben a rendező özvegye, Harag Ilona és Kovács Örs Levente, az MMA művészetelméleti tagozatának titkára is részt vett.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Harag György életműve felemel minket veszteségeinkből, mint ahogy ő maga is felülemelkedett minden veszteségén” – fogalmazott a főtitkár. Hangsúlyozta: a színházi rendező egyszerre volt magyar és a legtermészetesebb módon európai, aki az egyetemes kultúrát képviselte.

Elmondta: a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori főrendezőjének életművét negyven tablón, három nyelven mutatják be, fényképek, grafikák és korabeli dokumentumok segítségével. Hozzátette: a vándorkiállítást az összes településre elviszik, ahol Harag György alkotott.

Kucsera Tamás Gergely arról is beszámolt, hogy az emlékévhez kapcsolódóan két kötet is megjelenik az MMA gondozásában. Az első a tablókiállítás szöveg- és képanyagát, Harag Ilona visszaemlékezését és Gajdó Tamás színháztörténész írását tartalmazza, a második pedig színháztörténeti kordokumentumokat. A főtitkár arra is kitért, hogy Harag György az MMA portréfilmsorozatában is helyet kap.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Jelezte: a márciusban tervezett diákszínjátszó-találkozót Gyulán rendezik majd meg egy későbbi időpontban két egyetemi és nyolc középiskolai színjátszó kör, köztük a gyulai Karácsonyi János katolikus gimnázium társulatának részvételével. Hozzátette: az eseményre partiumi, erdélyi, kárpátaljai, felvidéki és vajdasági színjátszókörök is érkeznek.

A megnyitó után Lukács Sándor Kossuth-díjas színművész idézte fel emlékeit a Caligula helytartója című előadásról, melynek a főszerepét játszotta, majd Márkus Béla irodalomtörténész, az MMA levelező tagja mutatta be Át akarta ölelni az egész világot – Harag György színháza című könyvét. A rendezvény végén archív felvételekből készült filmösszeállítás láthatott a közönség Harag György rendezéseiről.

A színházi rendező munkásságát bemutató tárlat október 18-ig látogatható a Gyulai Várszínház kamaratermében.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)