Fotó: zoldroka.hu
Egyre nagyobb teret hódítanak az alternatív táplálkozási irányzatok (pl. a vegán étrend). Akik ezeket követik, azoknak fontos odafigyelniük a megfelelő tápanyagellátásra, különösen a fehérjefogyasztásra. A szejtán nemcsak az ő, hanem a vegyes táplálkozást követők étrendjét is változatossá teheti.
A szejtán nem más, mint búzasikér, azaz a gabona fehérjében gazdag része. A belőle készült étel kinézetre, állagra is nagyon hasonlít a húsra. A búzahúsból lényegében ugyanazokat az ételeket lehet elkészíteni, mint a húsokból. Meg lehet főzni pörköltnek, leveles tésztába lehet tölteni, de ki is ránthatjuk vagy grillezhetjük. Ha úgy ízesítjük, mint a húsokat, akkor lényegében ugyanazt az ízvilágot kapjuk, mert magának a sikérnek semleges íze van. Egyedül egy kicsit az állagában tér el a hústól, ugyanis a sikérben lévő fehérjék miatt kissé gumis állagú.
Száz gramm szejtánban ugyanannyi fehérje van, mint száz gramm csirkemellben, mégsem mondhatjuk teljes értékű fehérjeforrásnak, mert a lizin hiányzik belőle. (A lizin egy esszenciális – nélkülözhetetlen – aminosav, amelyet a szervezetünk nem tud előállítani, ezért fontos, hogy a táplálékunk tartalmazza). Hüvelyesekkel kiegészítve viszont már komplett, azaz teljes értékű fehérjét tartalmazó ételt kapunk. Gluténérzékenyeknek nem ajánlott, a szójára allergiások viszont bátran ehetik.
Kész, becsomagolt szejtánt is lehet vásárolni különböző bioboltokban, de szejtánport is vehetünk, amiből mi magunk is készíthetünk búzahúst. Fél kilogramm sikérből durván egy kilogramm búzahús készíthető.
Szejtán házilag
Hozzávalók:
- 250 gramm búzasikér (szejtánpor)
- 1 csapott kávéskanálnyi szódabikarbóna
- 50 gramm liszt
- só, fűszerek ízlés szerint
- 3 dl víz
Elkészítés:
Egy nagyobb edénybe felteszünk vizet forrni. A száraz alapanyagokat összekeverjük egymással, majd a 3 dl vízzel. Ha a massza összeállt, leválik az edény faláról. Érdemes hengert alkotni belőle, majd kis szeletekre vágni. A szeleteket a forró vízben ki kell főzni, ha felemelkednek a víz tetejére, akkor készen is vannak. (A hozzávalók arányával attól függően lehet trükközni, hogy milyen célra milyen jellegű hús készül. A több liszt és szódabikarbóna lazább, szárnyasokra emlékeztető húsállagot fog eredményezni, ez főleg a pörköltekhez, brassóiba vagy kirántáshoz ajánlott. A szódabikarbóna elhagyásával egy marha- vagy disznóhúsállagot lehet elérni, ezt a módszert érdemes választani grillezéshez, pácoláshoz.)
- Energia: 1087 kcal
- Fehérje: 193 g
- Zsír: 3,0 g
- Szénhidrát: 70,5 g
Diós-brokkolis tészta szejtáncsíkokkal
Hozzávalók 4 fő részére:
- 2, 5 dl brokkoli apró rózsákra szedve
- 2,5 dl durvára vágott dió
- 2,5 dl szejtán
- 1/2 kg széles metélt vagy bármilyen más tészta
- 1 kávéskanál hagyma és fokhagyma ízlés szerint
- 1 kávéskanál szójaszósz
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1 kávéskanál tört csili
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint petrezselyem
- 50 dkg tészta
Elkészítés:
Szokásos módon megfőzzük a tésztát. Amíg fő, elkészítjük a ragut egy vastag aljú lábasban. Forró olajba beleszórjuk a hagymát, a szejtáncsíkokat, a diót. Mikor megpirultak, hozzáadjuk a brokkolit és a fűszereket. Lefedve pároljuk, amíg a brokkoli megpuhul, ez kb. 8-10 perc. Hozzákeverjük a tésztát, megszórjuk petrezselyemmel, a sajttal, majd tálaljuk.
- Energia: 3759 kcal
- Fehérje: 621 g
- Zsír: 130 g
- Szénhidrát: 402 g
Egészségükre!