a borókabogyó
Forrás: agrarszektor.hu
A borókabogyó a borókacserje vagy -fa gömbölyű termése. Az ókortól kezdve az ételek ízesítése mellett az orvoslásban is használták, mint méregtelenítő-, fertőtlenítő- és nyugtatószert.
A borókát manapság a vese- és húgyúti fertőzések kezelésénél alkalmazzák, de kifejezetten jó hatással van az emésztésre és a vérnyomásra is.
Hatóanyagai között megtalálható a pektin, a cukor, a viasz, a cseranyag, a gyanta és a C-vitamin. A borókából készíthetünk öblögetőt, gargalizálót, így jó szolgálatot tehet torokgyulladás esetén is. Inhalálásával kúrálható a köhögés, a hörghurut és a megfázás.
Az érett, kékesfekete tobozbogyók nagyon aromásak, kissé csípős ízűek. Különösen a vadhúsos ételeket ízesítenek vele, de a mártásoknak, pácleveknek, főzelékeknek és salátáknak is kitűnő fűszere. Óvatosan fűszerezzünk vele, mert elég intenzív az íze. Fűszerkeverékben a boróka jól harmonizál a kakukkfűvel, a zsályával, az oregánóval, a majorannával, a babérlevéllel, a szegfűborssal és a fokhagymával.
Lencsesaláta
Hozzávalók (6 adagra):
- 20 dkg lencse
- só ízlés szerint
- 3 gerezd fokhagyma
- egész bors ízlés szerint
- 4 db borókabogyó
- 3 db babérlevél
- 2 közepes db vöröshagyma
- 1 evőkanál olaj
- 20 dkg zeller
- 20 dkg sárgarépa
- 2 közepes db újhagyma
- 1 kávéskanál kakukkfű
- petrezselyemzöld ízlés szerint
Öntet:
- 0,5 dl olaj
- 1 evőkanál magos dijoni mustár
- 2 evőkanál fehér balzsamecet
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítés
A lencsét megmossuk, feltesszük főni sóval, és egy kis fűszercsomagba teszünk mellé fokhagymát, egész fekete borsot, borókabogyót, babérlevelet, valamint egy kis fej hagymát. 20-25 perc alatt elkészül.
Egy kanál olajon megpároljuk a felkockázott vöröshagymát. Mikor már kezd színt kapni, hozzáadjuk az 1x1 cm-es kockákra vágott zellert, majd pár perc múlva az ugyanekkorára vágott sárgarépát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, és néhány perc alatt félpuhára sütjük (belül még roppanós legyen).
A megpárolt zöldségekhez hozzáadjuk a megfőtt lencsét és a két 1 cm-esre vágott újhagymát. A dresszinghez összekeverünk 0,5 dl olajat egy kanál magos dijoni mustárral, két evőkanál balzsamecettel, sózzuk, borsozzuk, és a zöldségekkel összekeverjük. Tehetünk még rá felaprított petrezselyemzöldet. Legalább egy órát hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
- Energia: 1600 kcal
- Fehérje: 60 g
- Zsír: 75 g
- Szénhidrát: 160 g
Zúzapörkölt
Hozzávalók (4 adagra):
- 50 dkg zúza
- 50 dkg gomba
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 nagy db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 közepes db paprika
- 2 közepes db paradicsom
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál kakukkfű
- 2 db babérlevél
- 6 db borókabogyó
- 2 dl vörösbor
- 1 teáskanál mustár
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 dl víz
Elkészítés
A zúzát megtisztítjuk, feldaraboljuk. A füstölt szalonna kiolvasztott zsírján megdinszteljük a felkockázott vöröshagymát, a paprikát és az áttört fokhagymát, majd megszórjuk pirospaprikával. Beletesszük a zúzát és a felaprított paradicsomot. Fűszerezzük kakukkfűvel, babérlevéllel, frissen őrölt borssal, mustárral, a kés lapjával szétnyomott borókabogyóval, és ízlés szerint sózzuk. Beleöntjük a bort, és a zúza puhulásáig fedő alatt főzzük. Az elfőtt levet vízzel pótoljuk. Ha a zúza megpuhult, hozzáadjuk a feldarabolt gombát, és tovább főzzük. Ha a gomba sok levet ereszt, addig főzzük, amíg megfelelő sűrűségű nem lesz a szaftja.
- Energia: 1130 kcal
- Fehérje: 37 g
- Zsír: 34 g
- Szénhidrát: 61 g
Egészségükre!