Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A borókabogyó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. szeptember 06. 10:00
A borókabogyó
Az ókortól kezdve az ételek ízesítése mellett az orvoslásban is használták

a borókabogyó

Forrás: agrarszektor.hu

A borókabogyó a borókacserje vagy -fa gömbölyű termése. Az ókortól kezdve az ételek ízesítése mellett az orvoslásban is használták, mint méregtelenítő-, fertőtlenítő- és nyugtatószert.

A borókát manapság a vese- és húgyúti fertőzések kezelésénél alkalmazzák, de kifejezetten jó hatással van az emésztésre és a vérnyomásra is.

Hatóanyagai között megtalálható a pektin, a cukor, a viasz, a cseranyag, a gyanta és a C-vitamin. A borókából készíthetünk öblögetőt, gargalizálót, így jó szolgálatot tehet torokgyulladás esetén is. Inhalálásával kúrálható a köhögés, a hörghurut és a megfázás.

Az érett, kékesfekete tobozbogyók nagyon aromásak, kissé csípős ízűek. Különösen a vadhúsos ételeket ízesítenek vele, de a mártásoknak, pácleveknek, főzelékeknek és salátáknak is kitűnő fűszere. Óvatosan fűszerezzünk vele, mert elég intenzív az íze. Fűszerkeverékben a boróka jól harmonizál a kakukkfűvel, a zsályával, az oregánóval, a majorannával, a babérlevéllel, a szegfűborssal és a fokhagymával.

 

Lencsesaláta

Hozzávalók (6 adagra):

  • 20 dkg lencse
  • só ízlés szerint
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egész bors ízlés szerint
  • 4 db borókabogyó
  • 3 db babérlevél
  • 2 közepes db vöröshagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 20 dkg zeller
  • 20 dkg sárgarépa
  • 2 közepes db újhagyma
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • petrezselyemzöld ízlés szerint

Öntet:

  • 0,5 dl olaj
  • 1 evőkanál magos dijoni mustár
  • 2 evőkanál fehér balzsamecet
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

 

Elkészítés

A lencsét megmossuk, feltesszük főni sóval, és egy kis fűszercsomagba teszünk mellé fokhagymát, egész fekete borsot, borókabogyót, babérlevelet, valamint egy kis fej hagymát. 20-25 perc alatt elkészül.

Egy kanál olajon megpároljuk a felkockázott vöröshagymát. Mikor már kezd színt kapni, hozzáadjuk az 1x1 cm-es kockákra vágott zellert, majd pár perc múlva az ugyanekkorára vágott sárgarépát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, és néhány perc alatt félpuhára sütjük (belül még roppanós legyen).

A megpárolt zöldségekhez hozzáadjuk a megfőtt lencsét és a két 1 cm-esre vágott újhagymát. A dresszinghez összekeverünk 0,5 dl olajat egy kanál magos dijoni mustárral, két evőkanál balzsamecettel, sózzuk, borsozzuk, és a zöldségekkel összekeverjük. Tehetünk még rá felaprított petrezselyemzöldet. Legalább egy órát hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

  • Energia:   1600 kcal
  • Fehérje:     60 g
  • Zsír:        75 g
  • Szénhidrát: 160 g

 

Zúzapörkölt

Hozzávalók (4 adagra):

  • 50 dkg zúza
  • 50 dkg gomba
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes db paprika
  • 2 közepes db paradicsom
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 2 db babérlevél
  • 6 db borókabogyó
  • 2 dl vörösbor
  • 1 teáskanál mustár
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 2 dl víz

 

Elkészítés

A zúzát megtisztítjuk, feldaraboljuk. A füstölt szalonna kiolvasztott zsírján megdinszteljük a felkockázott vöröshagymát, a paprikát és az áttört fokhagymát, majd megszórjuk pirospaprikával. Beletesszük a zúzát és a felaprított paradicsomot. Fűszerezzük kakukkfűvel, babérlevéllel, frissen őrölt borssal, mustárral, a kés lapjával szétnyomott borókabogyóval, és ízlés szerint sózzuk. Beleöntjük a bort, és a zúza puhulásáig fedő alatt főzzük. Az elfőtt levet vízzel pótoljuk. Ha a zúza megpuhult, hozzáadjuk a feldarabolt gombát, és tovább főzzük. Ha a gomba sok levet ereszt, addig főzzük, amíg megfelelő sűrűségű nem lesz a szaftja.

  • Energia:  1130 kcal
  • Fehérje:    37 g
  • Zsír:       34 g
  • Szénhidrát: 61 g

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM