Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A zöldborsó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. június 28. 10:00
A zöldborsó
Antioxidánsvegyületei erősítik az ér- és az immunrendszerünket

 

Forrás: pixabay.com

A zöldborsó értékes táplálék, melyet voltaképpen éretlenül esszük. A zöldborsót a középkorban még elsősorban takarmányozási célra hasznosították. A mai zöldborsó a XVI. században vonult be az étkezés történetébe, eleinte, mint drága különlegesség.

A tavaszi ültetésű zsenge zöldborsó igazi szezonja júniusra esik, másodvetésből pedig szeptemberben ehetünk friss borsót. A zöldborsó frissen fejtve hűtőben 0 Celsius-fok körül nagyjából egy hétig jól tárolható, csak arra kell figyelni, hogy ne fülledjen be.

A zöldborsónak magas a szénhidrát- és fehérjetartalma. B1-, B2-, B6-, C-vitamin-tartalma és folsavtartalma is jelentős. Emellett vasból, káliumból, foszforból, kalciumból, cinkből és mangánból tartalmaz sokat, és különösen magas a magnéziumtartalma. Utóbbi és a B1-vitamin az idegrendszer működését javítja. Antioxidánsvegyületei erősítik az ér- és az immunrendszerünket. Magas rosttartalma a bélrendszer egészségét biztosítja.

 

Tejfölös zöldborsóragu

Hozzávalók

  • 50 dkg sertéshús
  • 20 dkg friss zöldborsó
  • 2,5 dl tejföl
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 1 fej hagyma
  • fűszerpaprika
  • bors
  • majoránna
  • olaj

 

Elkészítés

A hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, és megpároljuk benne a húst. Ha kész, beletesszük a borsót is. Ízlés szerint fűszerezzük. Kevés vízzel felengedjük. Nem kell sokáig főzni, elég, ha átmelegszik. Végül behabarjuk az egészet a tejföllel elkevert liszttel. Párolt bulgurral tálalhatjuk.

  • Energia:   1779 kcal
  • Fehérje:    135 g
  • Zsír:        51 g
  • Szénhidrát:  92 g

 

Zöldborsópesto

Hozzávalók (4 adagra)

  • 40 dkg zöldborsó
  • 50 g pirított napraforgómag
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 marék bazsalikom
  • fél marék menta
  • 50 g parmezán sajt
  • 125 ml olívaolaj

 

Elkészítés

A zöldborsót és az összedarabolt hagymát kevés forrásban lévő vízben, forrástól számítva 3 percig, főzzük, majd leszűrjük és félre tesszük. Ha kicsit hűlt, aprítógépbe tesszük a mentával, a parmezánnal, a sóval, a borssal, a napraforgómaggal együtt, és addig aprítjuk, amíg minden püréállagú nem lesz. Ekkor adjuk hozzá az olívaolajat. Krémes állagúra turmixoljuk. Pirítós kenyérrel fogyasszuk.

  • Energia:     2009 kcal
  • Fehérje:       51 g
  • Zsír:         163 g
  • Szénhidrát:  55,5 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)