Forrás: pixabay.com
A zöldborsó értékes táplálék, melyet voltaképpen éretlenül esszük. A zöldborsót a középkorban még elsősorban takarmányozási célra hasznosították. A mai zöldborsó a XVI. században vonult be az étkezés történetébe, eleinte, mint drága különlegesség.
A tavaszi ültetésű zsenge zöldborsó igazi szezonja júniusra esik, másodvetésből pedig szeptemberben ehetünk friss borsót. A zöldborsó frissen fejtve hűtőben 0 Celsius-fok körül nagyjából egy hétig jól tárolható, csak arra kell figyelni, hogy ne fülledjen be.
A zöldborsónak magas a szénhidrát- és fehérjetartalma. B1-, B2-, B6-, C-vitamin-tartalma és folsavtartalma is jelentős. Emellett vasból, káliumból, foszforból, kalciumból, cinkből és mangánból tartalmaz sokat, és különösen magas a magnéziumtartalma. Utóbbi és a B1-vitamin az idegrendszer működését javítja. Antioxidánsvegyületei erősítik az ér- és az immunrendszerünket. Magas rosttartalma a bélrendszer egészségét biztosítja.
Tejfölös zöldborsóragu
Hozzávalók
- 50 dkg sertéshús
- 20 dkg friss zöldborsó
- 2,5 dl tejföl
- 2-3 evőkanál liszt
- 1 fej hagyma
- fűszerpaprika
- só
- bors
- majoránna
- olaj
Elkészítés
A hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, és megpároljuk benne a húst. Ha kész, beletesszük a borsót is. Ízlés szerint fűszerezzük. Kevés vízzel felengedjük. Nem kell sokáig főzni, elég, ha átmelegszik. Végül behabarjuk az egészet a tejföllel elkevert liszttel. Párolt bulgurral tálalhatjuk.
- Energia: 1779 kcal
- Fehérje: 135 g
- Zsír: 51 g
- Szénhidrát: 92 g
Zöldborsópesto
Hozzávalók (4 adagra)
- 40 dkg zöldborsó
- 50 g pirított napraforgómag
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 marék bazsalikom
- fél marék menta
- 50 g parmezán sajt
- 125 ml olívaolaj
Elkészítés
A zöldborsót és az összedarabolt hagymát kevés forrásban lévő vízben, forrástól számítva 3 percig, főzzük, majd leszűrjük és félre tesszük. Ha kicsit hűlt, aprítógépbe tesszük a mentával, a parmezánnal, a sóval, a borssal, a napraforgómaggal együtt, és addig aprítjuk, amíg minden püréállagú nem lesz. Ekkor adjuk hozzá az olívaolajat. Krémes állagúra turmixoljuk. Pirítós kenyérrel fogyasszuk.
- Energia: 2009 kcal
- Fehérje: 51 g
- Zsír: 163 g
- Szénhidrát: 55,5 g
Egészségükre!


























