Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A madársaláta

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. június 21. 10:00
A madársaláta
Jelentős mennyiségben található benne B6-, A-provitamin és folsav is

 

Fotó: balintgazda.hu

A madársaláta, galambbegy, mezei saláta egykor a szegények konyhájára került, manapság a kifinomult éttermek kínálatában is szerepel. Vadon termő tagjai Európában több vidékén őshonosak.

Igaz, hogy a természetben fellelhető salátához ma már egyre kevesebben jutnak hozzá, termesztett példányai azonban az év minden szakában beszerezhetők.

A fejes salátához képest kétszeres mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Jelentős mennyiségben található benne B6-, A-provitamin és folsav is. Vastartalma, a benne található C-vitaminnak köszönhetően rendkívül jótékonyan hasznosul a szervezetben. Jódtartalma egészen kiemelkedő, de kálium, kalcium, magnézium, réz és cink egyaránt számottevő mennyiségben található benne. Az élénkzöld, bársonyos tapintású zsenge levelek a legízletesebbek. A zöld levelű saláták közül az egyik legaromásabb, ezért is tekintenek rá sokan királyi salátaként.

Dióra emlékeztető, enyhén borsos ízeit a citrom még különlegesebbé varázsolja.

Fogyasszuk bátran! Változatossá tehetjük vele étrendünket.

 

Vegyes madársaláta

Hozzávalók (4 adag):

2 marék dió

30 dkg koktélparadicsom

1 db sárga kaliforniai paprika

2 db sárgarépa

1 evőkanál petrezselyem

1 evőkanál snidling

4 evőkanál balzsamecet

4 evőkanál narancslé

ízlés szerint

bors ízlés szerint

1 teáskanál cukor

6 evőkanál olívaolaj

15 dkg madársaláta

 

Elkészítés:

A diót durvára vágjuk, majd megpirítjuk. A paradicsomokat kettévágjuk. A paprikát kockákra vágjuk. A sárgarépát hosszú, vékony csíkokra vágjuk. Az egészet összekeverjük a salátával.

Az ecetet elkeverjük a narancslével. Sóval, borssal és a cukorral ízesítjük, majd apránként hozzákeverjük az olajat, és a végén a zöldfűszereket.

A dresszinget a salátára permetezzük. Megszórjuk a dióval.

 

Energia:     2075 kcal

Fehérje:       48 g

Zsír:         164 g

Szénhidrát:    82 g

 

Egészségükre! 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)