Fotó: balintgazda.hu
A madársaláta, galambbegy, mezei saláta egykor a szegények konyhájára került, manapság a kifinomult éttermek kínálatában is szerepel. Vadon termő tagjai Európában több vidékén őshonosak.
Igaz, hogy a természetben fellelhető salátához ma már egyre kevesebben jutnak hozzá, termesztett példányai azonban az év minden szakában beszerezhetők.
A fejes salátához képest kétszeres mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Jelentős mennyiségben található benne B6-, A-provitamin és folsav is. Vastartalma, a benne található C-vitaminnak köszönhetően rendkívül jótékonyan hasznosul a szervezetben. Jódtartalma egészen kiemelkedő, de kálium, kalcium, magnézium, réz és cink egyaránt számottevő mennyiségben található benne. Az élénkzöld, bársonyos tapintású zsenge levelek a legízletesebbek. A zöld levelű saláták közül az egyik legaromásabb, ezért is tekintenek rá sokan királyi salátaként.
Dióra emlékeztető, enyhén borsos ízeit a citrom még különlegesebbé varázsolja.
Fogyasszuk bátran! Változatossá tehetjük vele étrendünket.
Vegyes madársaláta
Hozzávalók (4 adag):
2 marék dió
30 dkg koktélparadicsom
1 db sárga kaliforniai paprika
2 db sárgarépa
1 evőkanál petrezselyem
1 evőkanál snidling
4 evőkanál balzsamecet
4 evőkanál narancslé
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 teáskanál cukor
6 evőkanál olívaolaj
15 dkg madársaláta
Elkészítés:
A diót durvára vágjuk, majd megpirítjuk. A paradicsomokat kettévágjuk. A paprikát kockákra vágjuk. A sárgarépát hosszú, vékony csíkokra vágjuk. Az egészet összekeverjük a salátával.
Az ecetet elkeverjük a narancslével. Sóval, borssal és a cukorral ízesítjük, majd apránként hozzákeverjük az olajat, és a végén a zöldfűszereket.
A dresszinget a salátára permetezzük. Megszórjuk a dióval.
Energia: 2075 kcal
Fehérje: 48 g
Zsír: 164 g
Szénhidrát: 82 g
Egészségükre!


























