Fotó: retikul.hu
A növény hazánkban is elterjedt, régebben elsősorban sövényként ültették. Az utóbbi években azonban a termése kap nagy figyelmet. Ázsiában „vörös gyémántnak” is nevezik, ami jól mutatja, hogy milyen értékesnek tartják arrafelé a gyümölcsöt.
A gojibogyó gazdag karotinoidokban, flavonoidokban, A-, B1-, B2-, C-vitaminban. Vas-, réz-, cink- és szeléntartalma is segíti a szervezetünk védekező mechanizmusát.
A tradicionális kínai orvoslás enyhe „jin frissítőként” használja, amely javítja a máj, a vese és a tüdő működését. Csökkent látásélesség, terméketlenség, hasi fájdalom, száraz köhögés, kimerültség, fejfájás, nagyothallás, fülzúgás, bőrkiütés, pikkelysömör, allergia és álmatlanság kezelésére javasolt.
A bogyókat fogyasztják nyersen és szárított állapotban, isszák gyümölcsléként, borként vagy teaként. Készítenek belőle tinktúrát, port és tablettát. Az ajánlott napi adag a szárított bogyóból 5 és 15 g között változik.
Értékes tápanyagtartalma ellenére a gojibogyó nem csodaszer, de fogyasztásával változatossá tehetjük étrendünket, óvhatjuk egészségünket.
Zabkása gojibogyóval
Hozzávalók:
- 1 dl zabpehely
- 2 dl tej
- Ízlés szerint cukor vagy édesítő
- 1 evőkanál gojibogyó
Elkészítés:
A tejet felmelegítjük. Forráskor hozzáadjuk a zabpelyhet, az édesítőt és a gojibogyót. Elkeverjük, fedővel lefedjük, és a tűzről félrehúzva 5–10 percig állni hagyjuk.
- Energia: 377 kcal
- Fehérje: 16 g
- Zsír: 8 g
- Szénhidrát: 51 g
Egészségükre!


























