Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gojibogyó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. június 14. 10:00
A gojibogyó
Gazdag karotinoidokban, flavonoidokban, A-, B1-, B2-, C- vitaminban

 

Fotó: retikul.hu

A növény hazánkban is elterjedt, régebben elsősorban sövényként ültették. Az utóbbi években azonban a termése kap nagy figyelmet. Ázsiában „vörös gyémántnak” is nevezik, ami jól mutatja, hogy milyen értékesnek tartják arrafelé a gyümölcsöt.

A gojibogyó gazdag karotinoidokban, flavonoidokban, A-, B1-, B2-, C-vitaminban. Vas-, réz-, cink- és szeléntartalma is segíti a szervezetünk védekező mechanizmusát.

A tradicionális kínai orvoslás enyhe „jin frissítőként” használja, amely javítja a máj, a vese és a tüdő működését. Csökkent látásélesség, terméketlenség, hasi fájdalom, száraz köhögés, kimerültség, fejfájás, nagyothallás, fülzúgás, bőrkiütés, pikkelysömör, allergia és álmatlanság kezelésére javasolt.

A bogyókat fogyasztják nyersen és szárított állapotban, isszák gyümölcsléként, borként vagy teaként. Készítenek belőle tinktúrát, port és tablettát. Az ajánlott napi adag a szárított bogyóból 5 és 15 g között változik.

Értékes tápanyagtartalma ellenére a gojibogyó nem csodaszer, de fogyasztásával változatossá tehetjük étrendünket, óvhatjuk egészségünket.

 

Zabkása gojibogyóval

Hozzávalók:

  • 1 dl zabpehely
  • 2 dl tej
  • Ízlés szerint cukor vagy édesítő
  • 1 evőkanál gojibogyó

 

Elkészítés:

A tejet felmelegítjük. Forráskor hozzáadjuk a zabpelyhet, az édesítőt és a gojibogyót. Elkeverjük, fedővel lefedjük, és a tűzről félrehúzva 5–10 percig állni hagyjuk.

 

  • Energia:       377 kcal
  • Fehérje:        16 g
  • Zsír:            8 g
  • Szénhidrát:     51 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)