Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 50 millió forinttal támogatja a Miniszterelnökség a gyulai „Máriás” ház felújítását

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2020. május 13. 13:35
50 millió forinttal támogatja a Miniszterelnökség a gyulai „Máriás” ház felújítását
A 160 millió forint összköltségű beruházás a nyáron indulhat el

50 millió forinttal támogatja a Miniszterelnökség a gyulai „Máriás” ház felújítását – tudtuk meg május 13-án a helyszínen, ahol Mittag Mónika, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat elnöke, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Kovács József országgyűlési képviselő és Görgényi Ernő polgármester számoltak be a részletekről.

Görgényi ERnő, Kovács József, Soltész Miklós és Mittag Mónika

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az eseményen Mittag Mónika elmondta, hogy a „Máriás” ház megmentésére irányuló törekvések közel tíz évvel ezelőtt kezdődtek el, amikor a ház akkori lakója úgy döntött, hogy eladja az épületet, amelyet az önkormányzat meg is vásárolt.

Kiemelte: a „Máriás” ház Gyula egyik legrégebbi lakóháza, amely túlélte az 1801-es tűzvészt is, ami a város nagyját elpusztította, ezután állították fel a ház homlokzatán található Szűz Mária-szobrot.

Mint mondta, a felújítás után a ház többféle funkciót fog ellátni: az első részből tájházat alakítanak ki, ahol bemutatják a svábok életét. Az épület középső részéből a helyi német közösség számára alakítanak ki klubszobákat, a német önkormányzat irodákat kap, a hátsó részben pedig a kiszolgáló helyiségeket tervezik megvalósítani. További terv, hogy az udvar hátsó részében egy nagyobb rendezvénytermet alakítsanak ki.

Mittag Mónikától megtudtuk, hogy a projekt teljes költsége nagyjából 160 millió forint. A tetőszerkezet tavaly már megújult, ezt részben egy 10 millió forintos pályázati forrásból, részben pedig 20 millió forint önkormányzati önerőből finanszírozták.

Egy TOP-CLLD-s pályázatnak köszönhetően elnyertek további 70 millió forintot a rekonstrukcióra, valamint pályázatot nyújtottak be a németországi Hermann Niermann Stiftung Alapítányhoz, amely 50 ezer euróval járulnak hozzá a munkálatokhoz.

Hozzátette: a fennmaradó összegért támogatási kérelemmel fordultak Soltész Miklóshoz és a Miniszterelnökséghez.

Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár hangsúlyozta: 2010 óta több mint 800 millió forintnyi támogatást kaptak a Gyulán élő nemzetiségek, ennek nagyobb része építési beruházás volt, többek között ebből újult meg a román gimnázium.

Mint mondta, ebből fog megújulni a Németvárosi Óvoda is, amelynek 10 millió forint támogatást ítéltek meg idén, valamint 50 millió forinttal járulnak hozzá a „Máriás” ház felújításához.

– Sokan kérdezik, hogy ilyen válságos időben miért nem másra, például segélyezésre fordítjuk a pénzt, erre a válasz teljesen egyértelmű – mondta Soltész Miklós, majd kifejtette, hogy a kormány szerint a legjobb támogatás, ha munkát adnak az embereknek, a felújítás pedig számos munkahelyet fog teremteni.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy hoztak még egy döntést, miszerint az idei nemzetiségi kulturális és táborozási programokat visszamondják, ezzel egy időben viszont meghirdettek egy pályázati lehetőséget, amely során egyedi igényeket kell jelezniük a nemzetiségi közösségeknek. Egy közösség csak egy pályázatot adhat be, és 500 ezer és 2 millió forint közötti összeget nyerhet el kisebb építési beruházásokra.

Kovács József felemlegette Erdmann Gyulát, az MNL Békés Megyei Levéltárának egykori igazgatóját, aki rengeteget dolgozott egykor azon, hogy feltárja a „Máriás” ház történelmét. Megerősítette, hogy az épület emblematikus és fontos Németváros számára.

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta azt is, hogy Gyulán példaértékű a város és nemzetiségi önkormányzatok, valamint nemzetiségek kapcsolata.

– Ez a mai bejelentés egyértelmű újabb bizonyíték arra, hogyha a város fejlesztéséről van szó, akkor mindig számíthatunk Magyarország kormányának a támogatására, ha pedig a német nemzetiségi kultúra éltetéséről és gyarapításáról van szó, akkor mindig számíthatunk a gyulai német nemzetiségi önkormányzatra – vette át a szót Görgényi Ernő.

Kiemelte: Gyula városának stratégiai célja az épített örökség megóvása és rekonstrukciója. Hangsúlyozta: a „Máriás” ház felújítása azok közé a beruházások közé tartozik, amelyek különösen kedvesek a gyulaiak szívének, hiszen a város egyik legrégebbi lakóházáról van szó.

A polgármester elmondta azt is, hogy a tér, ahol az épület áll, egykor Németgyula főtere volt, ahol olyan épületek állnak még, mint Erkel Ferenc szülőháza, az egykori németgyulai városháza és a katolikus templom, amelyet elsőként kerestek fel a málenkij robotról hazatértek.

A megvalósított rekonstrukciók nem csupán az épített örökség, a kultúra éltetését szolgálják, hanem teret biztosítanak azoknak a virágzó gyulai közösségeknek, amelyek ma is gyarapítják Gyula városát – zárta szavait a városvezető.

A tervek szerint a felújítást idén nyáron kezdik el, a tervezett befejezési időpont 2021. június 30-a.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)