Forrás: pixabay.com
Közeledik a karácsony. Ma már az adventi vásárokban elmaradhatatlanok a forralt bort kínáló standok. Ez a fűszeres meleg ital jó szolgálatot tesz az átfázott vásározóknak. Felmelegít és emeli az ünnepi hangulatot.
A bor évezredeken át komoly szerepet játszott a gyógyításban. Mai korunkra azonban használatuk szinte már teljesen kiszorult mind az orvosi gyakorlatból, mind a természetes gyógymódok közül. Az ókori gyógyítók a bort nemcsak tisztán ajánlották betegeiknek, hanem különféle gyógyfüvekkel, fűszerekkel is. A bort a légzőszervek bántalmainál, köhögés, nátha, influenza esetén forralt bor formájában, izzasztószerként ajánlották, továbbá az emésztőszervek megbetegedéseinél, vérszegénységben, keringési megbetegedéseknél és még számos más kórképben is gyakran alkalmazták.
Manapság a mértékletes borfogyasztás, a kardiovaszkuláris betegségek elleni védelem miatt került előtérbe. Vizsgálatok igazolták, hogy a mértékkel fogyasztott bor élettani hatása nem csupán az ital alkoholtartalmának, hanem a szőlő egyéb alkotóelemeinek köszönhető. Ezek közül is a legfontosabbak a különböző vitaminok – leginkább a C- és a B-vitaminok –, egyes ásványi anyagok – kálium, magnézium, mangán, vas –, aminosavak, enzimek és más szerves savak, például a fenolok.
A vörösborban található kálium megelőzi a szívritmuszavarokat, a kalcium és a magnézium az ideg- és izomműködés javításában vesz részt, a mangán a pajzsmirigy és az idegrendszer működésében játszik fontos szerepet. A borok vastartalma elősegíti a vérképződést, savtartalma a szénhidrátok és a zsírok bontásával segíti az emésztést.
A borok kedvező élettani hatása leginkább a polifenolnak köszönhető. A polifenolok a vérlemezkék összecsapzódását gátló hatásuk mellett fokozzák az értágító hatású nitrogén-monoxid termelődését. A polifenolok közé tartozó resveratrolmolekuláról a közelmúlt kutatásai igazolták, hogy gátolják a daganatos sejtek szaporodását.
– A borfogyasztás kifejezetten jót tesz az egészségnek – jelentették ki angol kutatók. S mit jelent a mértékkel fogyasztás? Első pohár az egészségé, második a jókedvé.
Vörösboros marhahús
Hozzávalók (4 adag):
- 0.5 kg marhahús
- 3 közepes db sárgarépa
- 1 nagy db fehérrépa
- 1 közepes db vöröshagyma
- 1 kis db lila hagyma
- 4 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
- 2.5 dl vörösbor
- 2 dkg angolszalonna (csak a hagyma alá egy kevés)
- 1 közepes db paradicsom
- rozmaring ízlés szerint
- kakukkfű ízlés szerint
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- petrezselyem ízlés szerint
- 1 db zellerlevél (ízlés szerint)
- 5 evőkanál olívaolaj (sütéshez)
- 1 csipet chili
Elkészítés:
A húst bepácoljuk olívaolajban, fokhagymával, sóval, borssal és egy kis kakukkfűvel. Serpenyőben egy kevés olívaolajon hirtelen kérget sütünk a húsra, és félretesszük.
A hagymákat félholdra szeleteljük, és a szalonnával megpirítjuk. Az üvegesre pirított szalonnás hagymát beletesszük az agyagedénybe Felszeletelünk 2-4 gerezd fokhagymát, és az elősütött hússal ezt is az edénybe tesszük.
A répákat megtisztítjuk és karikára vágjuk, a paradicsomot meghámozzuk, cikkekre vágjuk, és a húsra rétegezzük. Petrezselyem- illetve zellerzölddel ízesítjük.
A 2,5 deci vörösbort kis vízzel hígítjuk, elkeverünk benne egy kis chilit, rozmaringot és kakukkfüvet, majd felöntjük vele a húst. Lefedjük, és a kb. 180 fokos sütőben kb. 2 óra hosszat sütjük. Ha a hús megpuhult, levesszük a fedőt, és visszatesszük a sütőbe a lefedetlen tálat, hogy a szaft besűrűsödjön.
- Energia: 1855 kcal
- Fehérje: 84 g
- Zsír: 140 g
- Szénhidrát: 58 g
Egészségünkre!


























