képünk illusztráció
Fotó: pixabay.com
Az egészséges táplálkozási ajánlások alapján 10 naponként két-három alkalommal kellene fogyasztani szárazhüvelyest valamilyen formában. Ez nem is olyan könnyű, annak ellenére, hogy a szárazbabos ételek a magyar lakosság körében közkedveltek. Leginkább bableves, babgulyás, szárazbabfőzelék, babos káposzta, sólet formájában kerül az asztalra.
Miért is együnk babot? A bab kevés zsírt, jelentős mennyiségű fehérjét és szénhidrátot tartalmaz. Kitűnő növényi eredetű fehérjeforrás. Fehérje összetétele igen hasonló az állati eredetű komplett fehérjékéhez, így kiváló húspótló ételek készülhet belőle.
A szárazbab A- és B1-vitamin, valamint szelén tartalma is jelentős. Élelmirost is sok van benne, elsősorban cellulóz, amely emésztetlenül kerül a vastagbélbe, ahol a baktériumok erős gázképződéssel bontják. Alapos főzéssel elejét vehetjük e kellemetlen jelenségnek és az így felpuhított héj nem gátolja, hanem serkenti a bélműködést.
A bab jótékonyan hat a koleszterinszintre, kiemelkedően magas rosttartalmával jót tesz az emésztésnek. Szeléntartalmánál fogva erősíti az immunrendszert.
A babhoz a legjobban a zöldfűszerek illenek. Ilyen a zsálya, a rozmaring, a kakukkfű, a babérlevél vagy a borsikafű. A magyar és nemzetközi konyha igen sokféleképp képes ezt a zöldséget elkészíteni.
Babos pogácsa
Hozzávalók:
- 24 dkg főtt szárazbab konzerv
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 35 dkg liszt
- 10 dkg zsír
- 1 db tojás
- 1 dl tejföl
- 1 teáskanál só
- Kevés cukor
Elkészítés:
A lisztet, sót összekeverjük, majd elmorzsoljuk benne a zsírt. Hozzátesszük a tojássárgáját. A főtt babot villával összenyomkodjuk, majd a liszthez keverjük. Hozzáöntjük a cukros langyos tejben felfuttatott élesztőt, majd a tejfölt és rugalmas, könnyen kezelhető tésztává gyúrjuk, majd pihentetjük. A hűtőbe is be lehet tenni és másnap sütni.
Pihentetés után lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kinyújtjuk és közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megkenjük tojásfehérjével és egy-egy szem babbal díszítjük. Előmelegített sütőben (közepes lángon) készre sütjük.
- Energia: 3484 kcal
- Fehérje: 110 g
- Zsír: 134 g
- Szénhidrát: 427 g
Egészségükre!


























