Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szárazbab

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. november 10. 13:00
Szárazbab
Kitűnő növényi eredetű fehérjeforrás

képünk illusztráció

Fotó: pixabay.com

Az egészséges táplálkozási ajánlások alapján 10 naponként két-három alkalommal kellene fogyasztani szárazhüvelyest valamilyen formában. Ez nem is olyan könnyű, annak ellenére, hogy a szárazbabos ételek a magyar lakosság körében közkedveltek. Leginkább bableves, babgulyás, szárazbabfőzelék, babos káposzta, sólet formájában kerül az asztalra.

Miért is együnk babot? A bab kevés zsírt, jelentős mennyiségű fehérjét és szénhidrátot tartalmaz. Kitűnő növényi eredetű fehérjeforrás. Fehérje összetétele igen hasonló az állati eredetű komplett fehérjékéhez, így kiváló húspótló ételek készülhet belőle.

A szárazbab A- és B1-vitamin, valamint szelén tartalma is jelentős. Élelmirost is sok van benne, elsősorban cellulóz, amely emésztetlenül kerül a vastagbélbe, ahol a baktériumok erős gázképződéssel bontják. Alapos főzéssel elejét vehetjük e kellemetlen jelenségnek és az így felpuhított héj nem gátolja, hanem serkenti a bélműködést.

A bab jótékonyan hat a koleszterinszintre, kiemelkedően magas rosttartalmával jót tesz az emésztésnek. Szeléntartalmánál fogva erősíti az immunrendszert.

A babhoz a legjobban a zöldfűszerek illenek. Ilyen a zsálya, a rozmaring, a kakukkfű, a babérlevél vagy a borsikafű. A magyar és nemzetközi konyha igen sokféleképp képes ezt a zöldséget elkészíteni.

 

Babos pogácsa

Hozzávalók:

  • 24 dkg főtt szárazbab konzerv
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 35 dkg liszt
  • 10 dkg zsír
  • 1 db tojás
  • 1 dl tejföl
  • 1 teáskanál só
  • Kevés cukor

 

Elkészítés:

A lisztet, sót összekeverjük, majd elmorzsoljuk benne a zsírt. Hozzátesszük a tojássárgáját. A főtt babot villával összenyomkodjuk, majd a liszthez keverjük. Hozzáöntjük a cukros langyos tejben felfuttatott élesztőt, majd a tejfölt és rugalmas, könnyen kezelhető tésztává gyúrjuk, majd pihentetjük. A hűtőbe is be lehet tenni és másnap sütni.

Pihentetés után lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kinyújtjuk és közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megkenjük tojásfehérjével és egy-egy szem babbal díszítjük. Előmelegített sütőben (közepes lángon) készre sütjük.

 

  • Energia:    3484 kcal
  • Fehérje:    110 g
  • Zsír:       134 g
  • Szénhidrát: 427 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)