Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Barátságkoncertet adott városunkban a Ludwigsburgi Szimfonikus Zenekar

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gurzó K. Enikő • KULTÚRA • 2019. október 30. 10:29
Barátságkoncertet adott városunkban a Ludwigsburgi Szimfonikus Zenekar
Visszahívnák Gyulára a németországi együttest 

Szerelem – Szabadság és végzet című összeállításával nyitotta meg a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központ nagytermében magyarországi fellépéseit a Ludwigsburgi Szimfonikus Zenekar. Az együttes október 29-én a békéscsabai Bartók Béla kórus, a gyulai Erkel Ferenc Vegyes Kar, Galambos Hajnalka énekművész, Hermann Dudek karmester és Perlaki Attila karnagy közreműködésével lépett színpadra. Az est Sonkoly Mónika Németországban élő gyulai zenepedagógus kezdeményezésének köszönhetően valósult meg.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A Ludwigsburgi Szimfonikus Zenekar tagjai között egyaránt találunk lelkes hobbizenészt, zenei pályán továbbtanuló fiatalt és profi muzsikust. Békés megyébe Sonkoly Mónika szervezőmunkájának köszönhetően jutottak el. A 2013 óta Ludwigsburgban élő gyulai zenepedagógusban akkor fogalmazódott meg ennek lehetősége, amikor tudomására jutott, hogy a németországi zenekar, amelynek jómaga is tagja, külföldi turnét tervez erre az évre.

Mivel régóta ismeri Perlaki Attilát, az Erkel Ferenc Vegyes Kar karnagyát, megkereste az ötlettel. Munkamegbeszéléseiken arra a következtetésre jutottak, hogy a nagy létszámú szimfonikus zenekar műsorának színvonalát csak emelné, ha a koprodukcióba a békéscsabai Bartók-kórust is bevonnák. Ennek akadályait sem látták, hisz a csabai kart is Perlaki Attila vezényli. A hangverseny létrejötte kétéves előkészületet igényelt.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A németországi együttes, amely tavaly ünnepelte fennállása 60. évfordulóját, mindent megtett, hogy alkalmazkodjon Békés megyei vendégszereplése helyszíneihez: úgy állította össze repertoárját, hogy ebben az Erkel-darabok, így a Bánk bán és a Hunyadi László kapjanak nagyobb hangsúlyt. Ezekhez magyar vonatkozású német műveket, valamint a nemzetközi zeneirodalom más ismert szerzeményeit társította, tanulta és gyakorolta be.

A gyulai koncerten elsőként Sonkoly Mónika, majd Hermann Dudek köszöntötte magyarul a közönséget. A karmester így fogalmazott: nagyon örülnek, hogy itt, Gyulán az új énekes barátaikkal muzsikálhatnak. Üzenetét azon a nyelven folytatta, amely mindnyájunkat összeköt: a zene nyelvén.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Az előadott darabok sorát Johann Strauss Éljen a magyar! című polkája nyitotta meg, majd romantikus operakórusművek csendültek fel a szerelemről, a szabadságról és a végzetről. Hallhattuk Verdi rabszolgakórusát, az osztrák uralom alatt álló függetlenedni vágyó Itália 19. századi titkos nemzeti himnuszát, a Bánk bánból Petúr keserű bordalát, a Hunyadi Lászlóból a Meghalt a cselszövő kezdetű kórust, Bizet Carmenjéből a címszereplő áriáját és a Torreádor dalt Galambos Hajnalka békéscsabai születésű énekművész közreműködésével. A sikeres magyar–német együttműködés jelképeként az első részt Brahms magyar táncai közül a negyedik, az ötödik és a hetedik zárta.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A második blokk alaphangulatát Wagner Lohengrin operája harmadik felvonásának egyik népszerű részlete adta meg. Ezt követte Edvard Grieg tradicionális norvég vőlegénytáncainak csokra és Mascagni Parasztbecsületének Húsvéti kórusa. A barátságkoncert záróakkordjaként Sonkoly Mónikát köszöntötték fel egykori zenésztársai, annak reményében, hogy a Ludwigsburgi Szimfonikus Zenekar gyulai szereplésének lesz folytatása.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)