Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A mandula

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. november 03. 13:00
A mandula
Fenntartja a szervezet kalcium- és káliumegyensúlyát

 

Fotó: pixabay.com

A mandula fontos energia- és tápanyagforrás. Különösen gazdag olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban és többszörösen telítetlen zsírsavakban, amelyek csökkentik a rossz koleszterin szintjét, így szerepet játszik a vérkeringési zavarok és a szívinfarktus megelőzésében.

A mandula nagyon jó E-vitamin-forrás. Az E-vitamin erős zsírban oldódó antioxidáns, mely karbantartja a sejtfalakat és a bőrt, véd a szabad gyökök hatásától. B1-, B2-, B6-, folsav- és P-vitamin-tartalma az anyagcsere-folyamatokat szabályozza, és támogatja a keringési szerveket.

A mandula magnéziumtartalma erősíti a csontokat, fenntartja a szervezet kalcium- és káliumegyensúlyát, de jó idegnyugtató, stresszoldó hatása is van. A cink segíti a sebgyógyulást, a vas vérképzési zavarok esetén hasznos, a réz elősegíti az oxigénszállítást. Rostjai növelik a teltségérzetet, zsírtartalma segíti a bélműködést, így a székrekedés megelőzésében is szerepet játszik.

 

Mandulás háromszög

Hozzávalók

Tészta:

  • 10 dkg vaj
  • 8,5 dkg cukor
  • 2 db tojás sárgája
  • 20 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor

Karamell:

  • 12,5 dkg cukor
  • 12,5 dkg vaj
  • 5 dkg méz
  • 30 dkg mandulapehely
  • 10 dkg sárgabarack lekvár
  • 20 dkg csokoládé

 

Elkészítés

A tésztához a vajat a cukorral kihabosítjuk, utána beledolgozzuk a tojássárgákat, majd a lisztet, a sót és a vaníliás cukrot. A tésztát folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük minimum fél órára, de inkább egy éjszakára. A karamellhez összemelegítjük a 125 g cukort, a 125 g vajat és a mézet. Amikor már fehéren habzik, lehúzzuk a tűzhelyről, és belekeverjük a 300 g mandulát. Félretesszük. A tésztát 25x30cm-es méretre nyújtjuk, majd megkenjük lekvárral. Ráhalmozzuk a karamelles mandulát, majd előmelegített sütőbe toljuk 30 percre (175 °C légkeveréses fokozatra). Amikor szép aranybarna kivesszük, hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, háromszögekre vágjuk a süteményt, majd minden sarkát felolvasztott csokoládéba mártjuk.

  • Energia:   5556 kcal
  • Fehérje:    116 g
  • Zsír:       365 g
  • Szénhidrát: 412 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)