Fotó: pixabay.com
A mandula fontos energia- és tápanyagforrás. Különösen gazdag olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban és többszörösen telítetlen zsírsavakban, amelyek csökkentik a rossz koleszterin szintjét, így szerepet játszik a vérkeringési zavarok és a szívinfarktus megelőzésében.
A mandula nagyon jó E-vitamin-forrás. Az E-vitamin erős zsírban oldódó antioxidáns, mely karbantartja a sejtfalakat és a bőrt, véd a szabad gyökök hatásától. B1-, B2-, B6-, folsav- és P-vitamin-tartalma az anyagcsere-folyamatokat szabályozza, és támogatja a keringési szerveket.
A mandula magnéziumtartalma erősíti a csontokat, fenntartja a szervezet kalcium- és káliumegyensúlyát, de jó idegnyugtató, stresszoldó hatása is van. A cink segíti a sebgyógyulást, a vas vérképzési zavarok esetén hasznos, a réz elősegíti az oxigénszállítást. Rostjai növelik a teltségérzetet, zsírtartalma segíti a bélműködést, így a székrekedés megelőzésében is szerepet játszik.
Mandulás háromszög
Hozzávalók
Tészta:
- 10 dkg vaj
- 8,5 dkg cukor
- 2 db tojás sárgája
- 20 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
Karamell:
- 12,5 dkg cukor
- 12,5 dkg vaj
- 5 dkg méz
- 30 dkg mandulapehely
- 10 dkg sárgabarack lekvár
- 20 dkg csokoládé
Elkészítés
A tésztához a vajat a cukorral kihabosítjuk, utána beledolgozzuk a tojássárgákat, majd a lisztet, a sót és a vaníliás cukrot. A tésztát folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük minimum fél órára, de inkább egy éjszakára. A karamellhez összemelegítjük a 125 g cukort, a 125 g vajat és a mézet. Amikor már fehéren habzik, lehúzzuk a tűzhelyről, és belekeverjük a 300 g mandulát. Félretesszük. A tésztát 25x30cm-es méretre nyújtjuk, majd megkenjük lekvárral. Ráhalmozzuk a karamelles mandulát, majd előmelegített sütőbe toljuk 30 percre (175 °C légkeveréses fokozatra). Amikor szép aranybarna kivesszük, hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, háromszögekre vágjuk a süteményt, majd minden sarkát felolvasztott csokoládéba mártjuk.
- Energia: 5556 kcal
- Fehérje: 116 g
- Zsír: 365 g
- Szénhidrát: 412 g
Egészségükre!


























