Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ennyit drágult 2019-ben a gyulai ingatlanpiac

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • HÍREK • 2019. október 22. 13:00
Ennyit drágult 2019-ben a gyulai ingatlanpiac
A legnagyobb mértékű áremelkedés a családi házak négyzetméter áraiban történt

Az ingatlanpiaci árak emelkedését már évek óta érzi az egész ország. A tavalyi évben különösen meredeken íveltek felfelé az árak, idén viszont már mérséklődni látszik a drágulás. Bár a leglátványosabb árváltozás a fővárosban és agglomerációjában volt, a vidéki nagyvárosok ingatlanárai is szemmel láthatóan megugrottak.

képünk illusztráció

 

A gyulai lakáspiacon nem volt egyenletes az emelkedő tendencia

Az idei évben mind az eladásra kínált gyulai lakások, mind a házak árai megemelkedtek. A legnagyobb mértékű 24 százalékos drágulás a családi házak átlagos négyzetméter áraiban történt. Ez esetben a januári 170 ezer Ft/m²-es átlagárak szeptemberre 210 ezer Ft/m²-re ugrottak.

Gyulán a téglalakások átlagárai is jelentős növekedésen mentek keresztül idén, viszont a házakkal ellentétben a téglaépítésű lakások emelkedő tendenciája hullámzó volt. A márciusi 290 ezer forintos átlagos négyzetméter áruk júniusra  205 ezer Ft/m²-re zuhant, szeptemberre pedig egészen 310 ezer Ft/m²-re emelkedett.

A 2019-es gyulai ingatlanpiacon a legkisebb mértékben, 10 százalékkal, a panelek átlagárai drágultak. Esetükben januárban egy négyzetméter átlagosan 220 ezer forintba került, mely szeptemberre 240 ezer forintra emelkedett. A téglalakásokhoz hasonlóan a panelek árai is csökkentek egy időszakban, méghozzá június és július között 20 ezer Ft/m²-el.

 

 

 

Gyula a megyei és az országos viszonylatok között

Az idei év szeptemberi hónapjában a fürdőváros ingatlanpiaci átlagárai jóval meghaladták a megyei átlagot. Míg Békés megyében átlagosan 120 ezer forintba került a lakóingatlanok egyetlen négyzetmétere, addig Gyulán ennél 100 ezer Ft/m²-el magasabb árak voltak jellemzők.

A szeptemberi országos ingatlanpiaci árakhoz képest viszont alacsonyak a gyulai átlagárak. Országos szinten a lakóingatlanok átlagos négyzetméter árai majdnem elérték a 400 ezer forintot, ehhez viszonyítva a gyulai lakóingatlanok átlagára 180 ezer forinttal volt alacsonyabb négyzetméterenként a szeptemberi hónapban.

 

 

 

Mi várható az év végéig?

Úgy tűnik, hogy nem nagyon számolhatunk az árak csökkenésével. Egy évtizeddel ezelőtt, a válság időszakában ugyan volt erre példa, de a jelenlegi piaci környezetben több tényező is van, amelyek az árzuhanás útjában állnak.

Ennek egyik oka magának az építkezéseknek a drágulásával magyarázható, ami persze az új lakásokat érinti. Mind az alapanyagok, mind a munkabérek költségei jelentősen megemelkedtek az idei évben, ez pedig megjelenik az újépítésű lakások végső eladási áraiban is.

A drágulás másik oka a lakások iránti kereslet, amely már a használt lakásokat is érinti. Bár a nyári hónapok gyengébbek voltak, szeptemberben újra magas keresletnek lehettünk tanúi. Az árak tartós csökkenéséhez a keresletnek is tartósan kellene visszaesnie, ez azonban nem valószínű. Az olyan állami támogatások, mint a kibővített CSOK, a babaváró hitel, a falusi CSOK, mind-mind vonzóvá teszik az ingatlanpiaci befektetéseket.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)