Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Mit kaphatunk 20 millióért a gyulai ingatlanpiacon?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2020. november 21. 13:00
Mit kaphatunk 20 millióért a gyulai ingatlanpiacon?
A lakások a térségben is drágábbak a házaknál

 

Forrás: pixabay.com

Gyulán 90 négyzetméter alapterületű családi házat vagy 70–80 négyzetméteres lakást vásárolhatunk 20 millió forintból – derül ki az ingatlannet.hu lapunkhoz eljuttatott elemzéséből.

A portál ezúttal azt vizsgálta meg, mire elég 20 millió forint a Békés megyei és azon belül a gyulai ingatlanpiacon, és azt is kiszámolták, mennyit kell dolgozni a térségben ezért a keretösszegért.

Mint írták, a havi nettó átlagkereset 190 ezer forint volt a megyében 2020 első félévében. Gyulán a házak szeptemberi átlagos négyzetméterára ennél több, 220 ezer forint volt, Békéscsabán, Békésen és Orosházán pedig kevesebb, 115–170 ezer forint.

Ez alapján 20 millió forintból a fürdővárosban 90 négyzetméteres, Békéscsabán 110 négyzetméteres családi házat vehetnénk, míg Békésen és Orosházán 140–170 négyzetméteres ingatlant kapnánk.

 

 

Forrás: ingatlannet.hu

A lakásokról szólva megjegyezték: ezek a térségben is drágábbak a házaknál, így a megyei havi nettó átlagfizetés egy négyzetméter megvásárlására sem elegendő.

Békéscsabán a panelek négyzetméterenkénti átlagára szeptemberben 260 ezer forint volt, Gyulán pedig 240 ezer forintot kértek egy négyzetméterért. A téglalakások ősz elején Gyulán voltak a legdrágábbak, a fürdővárosban 20 ezer forinttal került többe egy négyzetméter, mint a megyeszékhelyen, ahol 250 ezer forint volt az átlagár négyzetméterenként. Orosházán a panelek négyzetméterára 200 ezer forint, a téglalakásoké 210 ezer forint volt.

Az elemzés alapján Békéscsabán 80 négyzetméteres, Gyulán 70–80 négyzetméteres, Orosházán 90–100 négyzetméteres lakásra futná 20 millió forintból.

 

 

Forrás: ingatlannet.hu

A portál arra is kitért, hogy a havi nettó 190 ezer forint megyei átlagbért figyelembe véve a térségben több mint nyolc és fél évet kell dolgozni ahhoz, hogy 20 millió forintot megspóroljuk.

Megjegyzik: a Deloitte Property Index 23 európai országban vizsgálta meg az átlagfizetés és az átlagos négyzetméterár egymáshoz való viszonyát. Elemzésük szerint a 23 ország közül Csehországban kell a legtöbbet dolgozni egy saját lakás megvásárlásáért, összesen 11,4 évet. Magyarországon viszonylag kevés ideig, 7,2 évig kell félretenni a havi bruttó átlagkeresetet egy 70 négyzetméteres lakáshoz – tették hozzá.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)