Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Egy korábban elfogadott előterjesztés miatt alakult ki kisebb vita az interpellációs órában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterHÍREK • 2019. szeptember 26. 14:30
Egy korábban elfogadott előterjesztés miatt alakult ki kisebb vita az interpellációs órában
A képviselő-testület szeptember 26-i ülésén a Tiborc utca felújítása is napirenden volt

A már jól megszokott módon az interpellációs órával vette kezdetét a képviselő-testület ülése szeptember 26-án a polgármesteri hivatalban, amelyen ezúttal sem maradhattak el az olyan slágertémák, mint az útfelújítások és a csapadékvíz-elvezetés, de utánajártunk egy hibás ATM és egy közlekedési lámpa ügyének, szó esett a zöldfelületek karbantartásáról, egy korábban elfogadott előterjesztés miatt pedig kisebb vita alakult ki.

a képviselő-testület szeptember 26-i ülése

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Elsőként Durkó Károly (Gyulai Városbarátok Köre) kapta meg a szót, aki először arra volt kíváncsi, mi az oka annak, hogy az elmúlt időszakban a városban megvalósuló beruházások késnek.

A képviselő felvetette a Csabai úti egyik forgalomirányító lámpa problémáját is: a Tesco előtti kereszteződésnél a jelző sárga színű lámpája július eleje óta rossz, hol működik, hol nem, ez pedig megtéveszti a közlekedőket, balesetet okozhat.

Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester válaszában úgy fogalmazott, hogy a szerződések teljesítési határidejével egyik esetben sem történt mulasztás: a Béke sugárúti körforgalomnak augusztus 30-ig kellett elkészülnie, így is történt, a Szent Miklós park esetében a szerződésben július 21-e szerepelt, ez a beruházás szintén elkészült határidőre, utána esztétikai jellegű hibák javítása történt. Mint mondta, az aszfaltozások, közműcserék és csatornatisztítások során sem történt szerződéses mulasztás.

Egy adminisztrációs hiba miatt a lámpával kapcsolatos interpellációt nem kapta meg a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft., de Daróczi László ügyvezető elmondta, hogy tudnak a problémáról, hiszen folyamatos kapcsolatban állnak a javítást végző céggel.

A hiba folyamatos, a lámpa néhány napig működik, majd ismét nem, így vélhetően elektronikai hiba áll a háttérben, ezt jelezték is a cégnek, valamint kérték, hogy vizsgálják meg, milyen beavatkozás kell ahhoz, hogy elhárítsák a hibát.

Lassan a végéhez ér az Eminescu utca felújítása, de a körzetben van egy másik fő közlekedési útvonal, amelynek romlik az állapota, ez pedig a Tiborc utca – vette át a szót Kiss Szabolcs (Fidesz). Mint mondta, tudja, hogy engedélyes felújítási tervvel rendelkezik az önkormányzat, így ha pályázati lehetőség adódik, akkor azonnal lépni tud.

 

durkó károly 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Hozzátette: tisztában van azzal is, hogy a felújítási költségek messze meghaladják a város önerejét, de sokáig már nem várhatnak egy lehetséges pályázatra, ezért a képviselő arra kérte a polgármestert és a leendő grémiumot, hogy a soron következő ciklusban, ha két éven belül nem adódik pályázati lehetőség, készüljön egy olyan felújítási terv, amelyet a város önerőből is képes finanszírozni.

Görgényi Ernő megerősítette, hogy valóban létezik egy terv, a Tiborc utcában pedig tényleg sok a probléma, gyakorlatilag faltól falig fel kell újítani, a Popovics Jusztin utca és az Akácos utca találkozásánál pedig körforgalmat kellene építeni, megújítani a parkolókat és a közvilágítást, mindezeknek a költsége pedig hozzávetőlegesen 500 millió forint lenne. A városvezető támogatta a képviselő ötletét.

Szabó Károly (Fidesz) volt a következő interpelláló, aki elsőként arról számolt be, hogy Gyulaváriban összesen egy OTP-bankautomata található, amely gyakran nem működik, ha igen, akkor pénz nincs benne. Kérte, hogy lehetőség szerint cseréljék ki az automatát, illetve vegyék fel a kapcsolatot egy másik bankintézettel is, hogy telepítsenek még legalább egy automatát a városrészen.

Második kérdésében visszautalt egy korábbi képviselő-testületi ülésre, amelyen döntés született arról, hogy a városban felmérik, hogy mely területeken van szükség a csapadékvíz-elvezető csatornák felújítására, esetleg építésére. Szabó Károly arra volt kíváncsi, hogy áll a felmérés.

Csige Gábor jegyzőtől megtudtuk, hogy felvette a kapcsolatot az OTP-vel, ahol elmondták, hogy az ATM nem javítható, cserélni kell, de a jelenlegi helyen nem tudják ezt eszközölni, ugyanis az új készülékek kezelőpultja magasabban van, ezért új helyet kell keresni az új automatának. Elmondta azt is, hogy felveszik a kapcsolatot a pénzintézetekkel egy második ATM elhelyezésének ügyében.

 

kiss szabolcs

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Molnár Csaba, a mérnöki osztály vezetője válaszolt a második kérdésre, amelyből kiderült, hogy a helyszíneket felmérték. Az elvégzendő munkálatok egy része karbantartási, másik része beruházásjellegű, az összköltség pedig 74 millió forint lenne. A munkálatok meghaladnák a Közüzem kapacitását, ezért külső vállalkozóval végeztetnék el azokat. Az első lépés a fedezet előteremtése, utána kerülhet sor az ütemezésre.

Kiss Tamásné (Fidesz) ismét a Temesvári úti kerékpárút szintkülönbségeiről interpellált: megjegyezte, hogy a Pfiffner Paulina és Attila utcáknál található hídnál ez körülbelül tíz centiméter eltérést jelent, ráadásul régóta ki van jelölve, hogy rendbe hozzák, de egyelőre nem történt előrelépés. Kifejtette, hogy a Bulcsú utcai átkelőnél is ki vannak törve a szegélykövek, így ezen a szakaszon is nehéz a közlekedés.

A kivitelezőtől kapott információk szerint október végéig rendeződik a helyzet, a cég több területen végez jelenleg munkálatokat – hangzott el Daróczi László válasza.

Lakossági kérdést tolmácsolt Mittag Mónika (Fidesz), a képviselő a Kálvin utcáról beszélt, amelynek a Magvető Református Általános Iskola felőli vége egyirányú, így a kerékpárosoknak nagy kerülőt kell tenniük ahhoz, hogy eljussanak az Árpád utcára, ezért sokan szabálytalanul, a járdán közlekednek a biciklijükkel.

Az elhangzottakra Molnár Csaba válaszolt: a város egyik legszűkebb csomópontjáról van szó, a megoldás az lehet, hogy a 135 méteres szakaszt átalakítják, ez magába foglalja a tehergépjármű-forgalom megszüntetését, a járda, a sövény és a villanyoszlopok elbontását és a kábelek földbe süllyesztését, így ki lehetne alakítani egy kétirányú kerékpáros közlekedésre alkalmas utat.

 

szabó károly

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az elmúlt években több törökzugi ház előtt csapadékvíz-elvezetőt épített ki a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. a körzeti karbantartási keret terhére – vezette fel első kérdését Torma Béla (Fidesz). Az esőzések után megálló víz folyamatosan problémát okoz, ennek egyik oka a képviselő szerint, hogy a járdák alacsonyan vannak. A megoldás az lehetne, ha lefolyókat építenének ki, ezért kérte az illetékeseket, hogy mérjék fel, melyek azok a lépcsőházak, ahol ezeket megvalósíthatnák.

Második felvetésében elmondta, hogy az elmúlt hónapokban több egyeztetésen vettek részt a lakótelepi képviselők, amelyeknek fő témája a lakótelepi fák és zöldfelületek megújítása és karbantartása volt. Az a döntés született, hogy a szakemberek felülvizsgálják a növényzet állapotát és kidolgoznak egy stratégiát a problémák kezelésére, így arra volt kíváncsi, hogy mikor kerül sor törökzugi lakótelep felmérésére.

A csapadékvíz problémára reagálva Molnár Csaba elmondta, hogy a városrész felmérése során két lépcsőházat vizsgáltak meg, ezeket be is költségelték, két darab víznyelő és négy méternyi gerincvezeték kiépítésére volna szükség. Az osztályvezető hangsúlyozta, hogy ha további helyszínek vizsgálata is szükséges, akkor felveszik azokat a beruházási jegyzékbe.

A zöldfelületek karbantartásáról szóló kérdésre Szászné Várkonyi Adrienn főkertész válaszolt. Mint mondta, két téma van, amelyek megoldást jelenthetnek a felmerült problémákra: az egyik fenntartási kérdéseket érint, a másik a hosszú távú fejlesztési terveket jelenti. A Gyulai Közüzemi NKft. tájékoztatása szerint októberben minden képviselővel egyeztetnek, bejárják a körzeteket, és megállapítják a szükséges feladatokat, amelyeket novemberben el is végeznek.

 

kiss tamásné

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A főkertész hangsúlyozta: megalapozott döntéseket kell hozniuk, mert sok ember közvetlen életkörülményeit befolyásolják, ezért szükségesek a hosszabb távú tervek.

Több felvetéssel is készül a grémium ülésére Ökrös István (Fidesz). Elsőként az Álmos vezér téri játszótér ügyében szólt, amelyet már korábban is a körzeti karbantartási keret terhére újítottak fel. A képviselő kérte, hogy foglalkozzanak a térrel, mert sok fiatal házaspár él a környéken kisgyermekkel.

A Csatorna utca lakói a nagy esőzések utáni megálló vízre panaszkodtak, Szlányi egyik tanyáján pedig elburjánzott a parlagfű, már egyméteres magasságig nőtt. A képviselő szeretné, ha felszólítanák a tulajdonost, hogy rendezze a környezetet.

Görgényi Ernő elmondta, hogy a képviselő lengőhintával és mászókával bővített korábban a játszóteret. Kiemelte, hogy a jövőben is foglalkozni kell majd a játszótérrel.

 

mittag mónika

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Molnár Csaba arról tájékoztatta a képviselőt, hogy megvizsgálták a Csatorna utcát, ahol kiderült, hogy az árkok egy része el van iszapolódva, az átereszek szintje pedig nem megfelelő, így a csapadékvíz nem tud távozni. A helyszínt felvették a beruházási jegyzékbe.

A parlagfüves területről korábban nem érkezett bejelentés, de most regisztrálták, és minél hamarabb eljárnak az ügyben.

Utolsóként Galbács Mihály (Fidesz) szólt a képviselő-testülethez, aki a júniusi ülés egyik előterjesztését idézte fel, amelyben a városatyák arról döntöttek, hogy 45 millió forint saját forrást különítenek el a Dobozi úti kerékpárút Csíkoséri sor és Aranyág dűlő közötti, balesetveszélyessé vált szakaszára.

A képviselő elmondta, hogy a beruházások műszaki tartalmát egy tervbíráló bizottságnak kellene megvizsgálnia, majd a tervezőt eligazítani. Az előterjesztés elfogadása után a mérnöki osztályon megnézte, hogy egy régi terv alapján 92 millió forint volt egy 1600 méter hosszúságú szakasz költsége, így könnyen kiszámolható, hogy a tervezett 806 méternyi felújítandó szakasz költségét miért állapították meg 45 millió forintban.

 

torma béla

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Galbács Mihály hozzátette, hogy megváltozott a tervek műszaki tartalma, így például a korábbi nyílt árok helyett burkolt árok szerepel benne 25 millió forintért, ezért növekedtek a költségek is. Ezért – mint fogalmazott – ha Szanazugig meg kellene csinálni a kerékpárutat, az megközelítené az 500 millió forintot, amelyet akár a Tiborc utcára is fel lehetne használni, de úgy érzi, hogy a belvárosban is van még olyan kerékpárút, amely fontosabb lenne, és rosszabb állapotban is van. A felvezetés után azt kérdezte, hogy miért indokolt ekkora összeget áldozni a Dobozi úti kerékpárút felújítására.

Görgényi Ernő arra kérte Galbács Mihályt, hogy ne próbáljon senkit félrevezetni, semmiféle 500 millió forintos kerékpárút építésről nincs szó, nem is áll szándékában senkinek, miután 45 millió forintot szavaztak meg a beruházásra.

A részleteket Molnár Csaba tisztázta, aki elmondta: a felújítás témája 2013-ig nyúlik vissza, amikor az önkormányzat elkészített egy tervet egy öt kilométeres szakaszról, amely a Vasút utcától a szanazugi szabadstrand feljárójáig tartott. Egy évvel később építési engedélyt is kapott, azonban forráshiány miatt nem kezdődött el a kivitelezés, az építési engedély is lejárt.

 

ökrös istván

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Amikor lehetőség nyílt arra, hogy – ha még csak szakaszosan is –, felújíthassák a kerékpárutat, a korábban készített tervet vették elő, és aktualizálták a jelenkori szabványoknak, minden olyan részlettel, amely szükséges volt a döntéshozatalhoz.

A mérnöki osztály vezetője aláhúzta: a tervbíráló bizottság összeült, bevonták a tervezőt is, majd az árakat látva körvonalazódott az a megoldási lehetőség, hogy hideg remixes technológiával újítsák fel a szakaszt. Ennek lényege, hogy nem bontják el a meglévő utat, hanem egy bedarálásos technikával, a meglévő anyagokat felhasználva, készülhet el az útalap, amelyre két réteg aszfaltot raknak.

Hozzátette: a korábbi tervben szerepelt az árok burkolása is, de mérlegelve, hogy ellátja a funkcióját, az a megoldás született, hogy a beruházás során érintetlenül hagyják azt.

Alt Norbert (Fidesz) alpolgármester kiemelte, hogy a kerékpárút témája évek óta fajsúlyos téma a körzetében, szükség van a beruházásra. Elmondta, hogy a burkolt árok építését ő sem támogatta, mert szeretné, ha minden pénzt az útfelújítás során használhatnának fel. Megjegyezte azt is: ha Galbács Mihály annyit foglalkozott volna a saját körzetével, mint az övével, akkor annak nem úgy nézne ki néhány területe, mint ahogy kinéz, majd kérte, hogy ne támadja a választókörzetét, találjon magának más célpontot.

Galbács Mihály végül nem fogadta el az interpellációjára adott választ, amelyről így a testületnek kellett szavazni, amely tíz igen, két nem és két tartózkodás mellett elfogadta a választ.

 

galbács mihály

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)