Forrás: www.youtube.com
A köménymag a Földközi-tenger keleti medencéjében őshonos növény. Mára sok nép, konyhájának, így a magyar konyhának is elmaradhatatlan fűszere.
A köménymag nagy mennyiségben tartalmaz vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént, cinket, magnéziumot, valamint A-, C-, E- és B-vitaminokat is. Tehetjük az ételeinkbe egészben, de őrölve is felhasználhatjuk.
A köménymagot nemcsak fűszerként, de gyógyászati célokra is használhatjuk. Nem véletlen, hogy már nagymamáink receptjei között is a rántott levesek álltak az első helyen, ha betegség gyógyításáról volt szó.
És valóban érdemes is kihasználnunk jótékony hatásait! Mivel segíti a gyomornedv termelődését, étvágygerjesztő hatása van. Kiváló görcsoldó és szélhajtó, így puffadás, és egyéb emésztési zavarok gyors enyhítője lehet. Illóolaja antibakteriális hatású, és jó gyulladáscsökkentő. Torokgyulladás kezelésére is használhatjuk a belőle készült öblögetőt. Álmatlanság ellen is ajánlják fogyasztását.
Adagolásával legyünk óvatosak, mert erős aromája könnyen élvezhetetlenné teheti ételünket!
Belefőzhetjük levesekbe, főzelékekbe, húsételekbe. Egy kevés köménymag a szendvicskrémekkel, fűszervajakkal csodát tehet.
Zöldséges sertéssült
Hozzávalók 4 személyre:
- 1.5 kg sertéskaraj- vagy comb
- 4 db burgonya
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 2 evőkanál zsír
- 2 db sárgarépa
- zöldfűszerek
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál kömény
- 1 késhegynyi bors
- só
Elkészítés:
A sertéshúst megmossuk, papírtörlővel leitatjuk róla a vizet, majd alaposan bedörzsöljük sóval. A zsírt felolvasztjuk, összekeverjük a borssal, a fűszerpaprikával, a köménnyel, a zúzott fokhagymával és ízlés szerinti zöldfűszerekkel. Ezzel a keverékkel is jó alaposan bekenjük a húst. A hús tetejére mélyedéseket vágunk, és szeletelt vöröshagymát teszünk bele.
A húst egy zsírral kikent tepsibe tesszük, ráöntjük a maradék fűszeres keveréket. Kevés vizet öntünk alá, és előmelegített sütőben, fólia alatt 180 fokon 30 percig sütjük. Ekkor hozzátesszük a feldarabolt burgonyát és répát. Még körülbelül egy órán át sütjük fólia alatt. Ha a hús puha, és könnyen beleszalad egy hegyes kés, levesszük róla a fóliát, és még körülbelül 10 percig sütjük.
- Energia: 3762 kcal
- Fehérje: 334 g
- Zsír: 170 g
- Szénhidrát: 196 g
Egészségükre!