Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Köménymag

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. augusztus 25. 10:00
Köménymag
Kiváló görcsoldó és szélhajtó

 

Forrás: www.youtube.com

A köménymag a Földközi-tenger keleti medencéjében őshonos növény. Mára sok nép, konyhájának, így a magyar konyhának is elmaradhatatlan fűszere.

A köménymag nagy mennyiségben tartalmaz vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént, cinket, magnéziumot, valamint A-, C-, E- és B-vitaminokat is. Tehetjük az ételeinkbe egészben, de őrölve is felhasználhatjuk.

A köménymagot nemcsak fűszerként, de gyógyászati célokra is használhatjuk. Nem véletlen, hogy már nagymamáink receptjei között is a rántott levesek álltak az első helyen, ha betegség gyógyításáról volt szó.

És valóban érdemes is kihasználnunk jótékony hatásait! Mivel segíti a gyomornedv termelődését, étvágygerjesztő hatása van. Kiváló görcsoldó és szélhajtó, így puffadás, és egyéb emésztési zavarok gyors enyhítője lehet. Illóolaja antibakteriális hatású, és jó gyulladáscsökkentő. Torokgyulladás kezelésére is használhatjuk a belőle készült öblögetőt. Álmatlanság ellen is ajánlják fogyasztását.

Adagolásával legyünk óvatosak, mert erős aromája könnyen élvezhetetlenné teheti ételünket!

Belefőzhetjük levesekbe, főzelékekbe, húsételekbe. Egy kevés köménymag a szendvicskrémekkel, fűszervajakkal csodát tehet.

 

Zöldséges sertéssült

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1.5 kg sertéskaraj- vagy comb
  • 4 db burgonya
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 evőkanál zsír
  • 2 db sárgarépa
  • zöldfűszerek
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál kömény
  • 1 késhegynyi bors

 

Elkészítés:

A sertéshúst megmossuk, papírtörlővel leitatjuk róla a vizet, majd alaposan bedörzsöljük sóval. A zsírt felolvasztjuk, összekeverjük a borssal, a fűszerpaprikával, a köménnyel, a zúzott fokhagymával és ízlés szerinti zöldfűszerekkel. Ezzel a keverékkel is jó alaposan bekenjük a húst. A hús tetejére mélyedéseket vágunk, és szeletelt vöröshagymát teszünk bele.  

A húst egy zsírral kikent tepsibe tesszük, ráöntjük a maradék fűszeres keveréket. Kevés vizet öntünk alá, és előmelegített sütőben, fólia alatt 180 fokon 30 percig sütjük. Ekkor hozzátesszük a feldarabolt burgonyát és répát. Még körülbelül egy órán át sütjük fólia alatt. Ha a hús puha, és könnyen beleszalad egy hegyes kés, levesszük róla a fóliát, és még körülbelül 10 percig sütjük.

 

  • Energia:    3762 kcal
  • Fehérje:    334 g
  • Zsír:       170 g
  • Szénhidrát: 196 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)