Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A nektarin

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. július 21. 13:00
A nektarin
Magas niacin-, szelén- és cinktartalma javítja a közérzetet

 

Forrás: pixabay.com

A nektarin tápanyagai hasonlóak a sárgabarackéhoz. Kiemelkedően magas a C- és a B-vitamin-tartalma.

A C-vitamin serkenti az immunrendszert, így segít a fertőzések legyőzésében, valamint regenerálja a porcokat és a csontokat is. Magas niacin-, szelén- és cinktartalma javítja a közérzetet, és segít leküzdeni az idegességet. Tartalmaz még vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot is.

Ez a finom gyümölcs kiváló antioxidánshatással bír. A természetes antioxidánsok közül kisebb mennyiségben tartalmaz likopint, nagyobb mennyiségben pedig flavonoidokat.

A kopaszbarack tápanyagai szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos daganatok kialakulásának megelőzésében, erősítik az immunrendszert. Lágy, elsősorban pektinből felépülő rostjai jó hatásúak székrekedés esetén.

Elsősorban nyersen fogyasztjuk, így a legjobb és a legegészségesebb, de felhasználhatjuk gyümölcstortákba, készíthetünk belőle levest, rostos gyümölcslevet is.

 

Joghurtos, nektarinos desszert

Hozzávalók:

  • ½ kg nektarin
  • 15 dkg vajas keksz
  • 250 ml habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 500 ml natúr joghurt
  • 3 evőkanál méz
  • 1 evőkanál reszelt citromhéj

 

Elkészítés:

A nektarint kimagozzuk. Mindegyikből 6 vékony holdacskát vágunk ki. A maradékot apró kockákra vágjuk. Egy őzgerincformát vagy más edényt alufóliával bélelünk ki. Az aljára sorban egymás mellé rakjuk a nektarinholdacskákat. A kekszet konyhai mixerben felaprítjuk. 2 evőkanálnyit félreteszünk. Tejszínből és fixálóból tejszínhabot készítünk. Egy tálban összekeverjük a joghurtot, a mézet és a lereszelt citromhéjat. Belekeverjük a tejszínhabot is. A joghurtos massza 1/3-át ráöntjük a nektarinholdacskákra. A joghurt tetejére ráhelyezzük az elkészített darált kekszet, majd a kockázott nektarin felét. A nektarinra ráöntjük a joghurtos massza másik harmadát. Ezután újra keksz jön, majd a gyümölcs és végül a joghurt. Ezt megszórjuk a félretett aprított keksszel. A formát óvatosan alulról megütögetjük, hogy összeálljanak az egyes rétegek. A desszertet hűtőbe tesszük dermedni. Tálalás előtt 15-20 perccel kivesszük a hűtőből.

  • Energia:   1915 kcal
  • Fehérje:     38 g
  • Zsír:       100 g
  • Szénhidrát: 207 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)