Forrás: pixabay.com
A nektarin tápanyagai hasonlóak a sárgabarackéhoz. Kiemelkedően magas a C- és a B-vitamin-tartalma.
A C-vitamin serkenti az immunrendszert, így segít a fertőzések legyőzésében, valamint regenerálja a porcokat és a csontokat is. Magas niacin-, szelén- és cinktartalma javítja a közérzetet, és segít leküzdeni az idegességet. Tartalmaz még vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot is.
Ez a finom gyümölcs kiváló antioxidánshatással bír. A természetes antioxidánsok közül kisebb mennyiségben tartalmaz likopint, nagyobb mennyiségben pedig flavonoidokat.
A kopaszbarack tápanyagai szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos daganatok kialakulásának megelőzésében, erősítik az immunrendszert. Lágy, elsősorban pektinből felépülő rostjai jó hatásúak székrekedés esetén.
Elsősorban nyersen fogyasztjuk, így a legjobb és a legegészségesebb, de felhasználhatjuk gyümölcstortákba, készíthetünk belőle levest, rostos gyümölcslevet is.
Joghurtos, nektarinos desszert
Hozzávalók:
- ½ kg nektarin
- 15 dkg vajas keksz
- 250 ml habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 500 ml natúr joghurt
- 3 evőkanál méz
- 1 evőkanál reszelt citromhéj
Elkészítés:
A nektarint kimagozzuk. Mindegyikből 6 vékony holdacskát vágunk ki. A maradékot apró kockákra vágjuk. Egy őzgerincformát vagy más edényt alufóliával bélelünk ki. Az aljára sorban egymás mellé rakjuk a nektarinholdacskákat. A kekszet konyhai mixerben felaprítjuk. 2 evőkanálnyit félreteszünk. Tejszínből és fixálóból tejszínhabot készítünk. Egy tálban összekeverjük a joghurtot, a mézet és a lereszelt citromhéjat. Belekeverjük a tejszínhabot is. A joghurtos massza 1/3-át ráöntjük a nektarinholdacskákra. A joghurt tetejére ráhelyezzük az elkészített darált kekszet, majd a kockázott nektarin felét. A nektarinra ráöntjük a joghurtos massza másik harmadát. Ezután újra keksz jön, majd a gyümölcs és végül a joghurt. Ezt megszórjuk a félretett aprított keksszel. A formát óvatosan alulról megütögetjük, hogy összeálljanak az egyes rétegek. A desszertet hűtőbe tesszük dermedni. Tálalás előtt 15-20 perccel kivesszük a hűtőből.
- Energia: 1915 kcal
- Fehérje: 38 g
- Zsír: 100 g
- Szénhidrát: 207 g
Egészségükre!


























