Forrás: pixabay.com
A zöldbab is, mint sok más zöldség Amerikából érkezett Európába. Őshazája Peru és Mexikó. A babot sokáig csak szemesen, szárított formában fogyasztották. Az olaszok voltak az elsők, akik elkezdték friss zöldségként enni a még éretlen, zsenge babhüvelyeket.
A zöldbabot magas vitamin és ásványi anyagtartalom jellemzi. A zöldbabban megtalálható a B1-, B2-és a C-vitamin. Nagyobb mennyiségben tartalmaz vízhajtó káliumot, de kalcium, magnézium, foszfor, vas és mangán is található benne.
Magas vitamin- és béta-karotintartalma révén csökkenti a szabadgyökök mennyiségét, erősíti az immunrendszert. A folsav, vas és réz a vérképzéshez szükségesek.
Rostanyagai a vastagbél egészséges működését segíti, ill. a béldaganatok megelőzésében is szerepet játszik. A zöldbab serkenti a máj méregtelenítő funkcióját. Csökkentik a koleszterinszintet, és a trombózis kialakulását is képesek megelőzni. A zöldbab-lé hatékony gyógyszer lehet a húgysavkő lerakódás ellen.
A zöldbabnak számos fajtája létezik, így a belőle készíthető ételek is változatossá tehetik az étrendünket.
Palócleves
Hozzávalók:
- 2 közepes db vöröshagyma
- 0.5 kg sertéscomb
- 720 g zöldbab (üveges)
- 2 csipet kapor
- 2 csipet bors
- só ízlés szerint
- fűszerpaprika ízlés szerint
- 5 evőkanál olaj
- 375 ml tejföl
- 2 evőkanál finomliszt
Elkészítés:
A vöröshagymát apró kockára vágjuk, majd kevés olajon pároljuk, míg üveges nem lesz.
A megpárolódott hagymára kevés pirospaprikát szórunk, majd hozzáadjuk a kockára vágott sertéshúst is. Felöntjük kevés vízzel, és a húst puhára főzzük, kb. 2 csipet őrölt borsot teszünk bele és ízlés szerint sózzuk.
Amíg a hús fő, elkészítjük a rántást. 2 evőkanál lisztet kevés olajon zsemleszínűre pirítunk, majd a tejfölt is hozzáadjuk, simára keverjük.
Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a kaprot, kb. 2 nagy csipetet, majd mehet bele a bab.
Pár percig főzzük, majd hozzáadjuk a rántást is, és ezzel is főzzük kb. 5 percig.
- Energia: 3090 kcal
- Fehérje: 146 g
- Zsír: 215 g
- Szénhidrát: 120 g
Fűszeres sült zöldbab
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg zöldbab
- 5 szelet bacon
- 1 teáskanál citromhéj
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.5 dl olívaolaj
- só
- bors
Elkészítés:
A zöldbabot megmossuk, végeit lecsipkedjük. Fél percre forrásban lévő vízbe, tesszük, majd hideg vízzel leöblítjük, és tűzálló tálba rendezzük. Az olívaolajat összekeverjük sóval, borssal, reszelt citromhéjjal, pépesített fokhagymával, és meglocsoljuk vele a zöldbabot. Rászórjuk az apróra vágott bacont. Forró a sütőben, 12-15 perc alatt megsütjük. Akkor az igazi, ha nem lesz túl puha.
- Energia: 1164 kcal
- Fehérje: 32 g
- Zsír: 96 g
- Szénhidrát: 35 g
Jó étvágyat!