Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Zöldbab

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. július 14. 15:00
Zöldbab
Magas vitamin és ásványi anyagtartalom jellemzi

 

Forrás: pixabay.com

A zöldbab is, mint sok más zöldség Amerikából érkezett Európába. Őshazája Peru és Mexikó. A babot sokáig csak szemesen, szárított formában fogyasztották. Az olaszok voltak az elsők, akik elkezdték friss zöldségként enni a még éretlen, zsenge babhüvelyeket.

A zöldbabot magas vitamin és ásványi anyagtartalom jellemzi. A zöldbabban megtalálható a B1-, B2-és a C-vitamin. Nagyobb mennyiségben tartalmaz vízhajtó káliumot, de kalcium, magnézium, foszfor, vas és mangán is található benne.

Magas vitamin- és béta-karotintartalma révén csökkenti a szabadgyökök mennyiségét, erősíti az immunrendszert. A folsav, vas és réz a vérképzéshez szükségesek.

Rostanyagai a vastagbél egészséges működését segíti, ill. a béldaganatok megelőzésében is szerepet játszik. A zöldbab serkenti a máj méregtelenítő funkcióját. Csökkentik a koleszterinszintet, és a trombózis kialakulását is képesek megelőzni. A zöldbab-lé hatékony gyógyszer lehet a húgysavkő lerakódás ellen.

A zöldbabnak számos fajtája létezik, így a belőle készíthető ételek is változatossá tehetik az étrendünket.

 

Palócleves

Hozzávalók:

  • 2 közepes db vöröshagyma
  • 0.5 kg sertéscomb
  • 720 g zöldbab (üveges)
  • 2 csipet kapor
  • 2 csipet bors
  • só ízlés szerint
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • 5 evőkanál olaj
  • 375 ml tejföl
  • 2 evőkanál finomliszt

 

Elkészítés:

A vöröshagymát apró kockára vágjuk, majd kevés olajon pároljuk, míg üveges nem lesz.

A megpárolódott hagymára kevés pirospaprikát szórunk, majd hozzáadjuk a kockára vágott sertéshúst is. Felöntjük kevés vízzel, és a húst puhára főzzük, kb. 2 csipet őrölt borsot teszünk bele és ízlés szerint sózzuk.

Amíg a hús fő, elkészítjük a rántást. 2 evőkanál lisztet kevés olajon zsemleszínűre pirítunk, majd a tejfölt is hozzáadjuk, simára keverjük.

Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a kaprot, kb. 2 nagy csipetet, majd mehet bele a bab.

Pár percig főzzük, majd hozzáadjuk a rántást is, és ezzel is főzzük kb. 5 percig.

 

  • Energia:    3090 kcal
  • Fehérje:    146 g
  • Zsír:       215 g
  • Szénhidrát: 120 g

 

Fűszeres sült zöldbab

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg zöldbab
  • 5 szelet bacon
  • 1 teáskanál citromhéj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0.5 dl olívaolaj
  • bors

 

Elkészítés:

A zöldbabot megmossuk, végeit lecsipkedjük. Fél percre forrásban lévő vízbe, tesszük, majd hideg vízzel leöblítjük, és tűzálló tálba rendezzük. Az olívaolajat összekeverjük sóval, borssal, reszelt citromhéjjal, pépesített fokhagymával, és meglocsoljuk vele a zöldbabot. Rászórjuk az apróra vágott bacont. Forró a sütőben, 12-15 perc alatt megsütjük. Akkor az igazi, ha nem lesz túl puha.

 

  • Energia:    1164 kcal
  • Fehérje:    32 g
  • Zsír:       96 g
  • Szénhidrát: 35 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM