Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A paraj

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. május 26. 17:00
A paraj
A spenót könnyen emészthető, kalóriában szegény, vitaminokban, antioxidánsokban gazdag

képünk illusztráció

Forrás: pixabay.com

A paraj, vagy más néven spenót az égész világon kedvelt zöldség. A spenótot általában főzve fogyasztjuk, főzelékként, de készíthetünk belőle a húsételek mellé köreteket és salátákat is. Érdemes megpróbálkozni a nyers spenót fogyasztásával is. Spenótsalátaként helyettesíthetik akár a fejes salátát.

A spenót könnyen emészthető, kalóriában szegény, vitaminokban, antioxidánsokban gazdag növény. Sok karotinoidot (festékanyag) tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, klorofillban és folsavban is. A-provitamin, illetve E- és C-vitamin tartalmának köszönhetően jelentős a daganatmegelőző hatása.

Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. A paraj zöld levelei számtalan ásványi anyagot, mint kalcium, kálium, magnéziumot tartalmaz. Vas is van benne, de nem olyan kiugró mértékben, mint az a köztudatban elterjedt. A spenót rostjai révén kiváló emésztésserkentő és a vastagbéltisztító hatású. Támogatja a máj méregtelenítő funkcióját is.

 

Stefánia vagdalt újragondolva

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • fekete bors ízlés szerint (őrölt)
  • 2 db tojás
  • só ízlés szerint
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 20 dkg spenót
  • 3 db főtt tojás
  • 15 dkg Trappistajt
  • 0.5 dl napraforgó olaj (a sütéshez, amennyi szükséges)

 

Elkészítés:

A darált sertéshúst, az apróra fölvágott vöröshagymát és fokhagymát, 1 evőkanál mustárt, őrölt borsot, tojást, sót, zsemlemorzsát egy tálban jól összedolgozzuk.

Majd egy sütőpapírra rárakjuk, és befedjük egy másik sütőpapírral. Sodrófával nem túl vékonyra kinyújtjuk.

A szélén kis részt hagyva, rátesszük a sonka-, majd a sajtszeleteket. A spenótot is egyenletesen elosztjuk a sajt tetején. A főtt tojást a szélére rakjuk, és feltekerjük. A két végét jól összenyomkodjuk, hogy ne folyjon ki a sajt.

Sütőpapírral kibélelt formába helyezzük, egy kevés olajjal meglocsoljuk.

Azért, hogy ne repedjen meg sütés alatt, vizes kézzel jól megpaskoljuk, mielőtt elkezdjük sütni.

 

  • Energia:    2603 kcal
  • Fehérje:    186 g
  • Zsír:       156 g
  • Szénhidrát: 94 g

 

 

Spenótos pogácsa

Hozzávalók:

  • 55 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 dl tej
  • 2 mokkáskanál só
  • 1 tojás sárgája
  • 1 dl tejföl
  • 10 dkg margarin
  • Hajtogatáshoz:
  • 20 dkg margarin
  • 3 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 nagy marék friss spenótlevél

 

Elkészítés:

A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Hozzáadjuk még a sót, a tejfölt, a szoba hőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját. Alaposan kidagasztjuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A margarint egy tálkába tesszük, belezúzzuk a megtisztított fokhagymát és alaposan elkeverjük. A spenótleveleket több léről átmossuk, a nagyobb levelek vastag erét és a szárakat letépjük. Konyhai papírtörlővel itassuk le róluk a vizet, majd egy éles késsel vágjuk apróra.

Lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk a megkelt tésztát. Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a fokhagymás margarint. Egyenletesen rászórjuk az aprított leveleket.

A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk. Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk. Megint 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás.

Elnyújtjuk kb. kétujjnyi vastagra, egy éles késsel becsíkozzuk a tetejét, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól kicsit távolabb. Kb. 20 percet még kelesztjük.

Lekenjük tojással. Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon megsütjük.

 

  • Energia:    4610 kcal
  • Fehérje:    82 g
  • Zsír:       246 g
  • Szénhidrát: 440 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)