Forrás: magismeret.blogspot.com
A rozs egyike a gabonanövényeknek, közeli rokonságban áll a búzával és az árpával. A rozst felhasználják liszt- és kenyérkészítéshez, sört főznek, illetve szeszt égetnek belőle, de takarmányként is használják.
A rozsban számos ásványi anyag található, többek között nitrogén, kálium, kálcium, magnézium, vas, mangán, cink, foszfor, szelén és réz, valamint A-, B1-, E-, K-vitaminok. Lassan felszívódó szénhidrátokat, így keményítőt és sok rostot tartalmaz, lizintartalma pedig nagyobb a búzáénál.
Gyakori fogyasztása kedvezően befolyásolja az anyagcserét, és csökkenti a koleszterinszintet. A rozslisztből készült termékek fogyasztásával megelőzhető a székrekedés, és enyhíthetők az aranyeres panaszok.
A rozskenyér fogyasztásával számos betegséget tudunk megelőzni, ilyenek a májbetegségek, a végbélrák, az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések.
Gluténérzékeny személyek ne fogyasszák a rozsból készült termékeket, mert glutént tartalmaznak. A rozs sikértartalma alacsonyabb a búzáénál, így a rozslisztből vagy rozsliszttel készült termékek állaga jóval tömörebb.
Rozsos bagett
Hozzávalók:
- 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 30 dkg világos rozsliszt
- 1 dl tej
- 1 dl író
- 2 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1,5 teáskanál só
- 1 evőkanál napraforgó olaj
Elkészítés:
A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, és habosra felfuttatjuk. A hozzávalókat alaposan kidagasztjuk, majd kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, hat részre osztjuk. Kézzel oválisra kihúzogatjuk, majd feltekerjük. Tetejét megkenjük íróval vagy tejföllel, és langyos helyen fél óra alatt duplájára kelesztjük. 250 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen negyed óra alatt megsütjük.
- Energia: 1708 kcal
- Fehérje: 45 g
- Zsír: 41 g
- Szénhidrát: 284 g
Egészségükre!