Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A rozs

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. május 19. 13:00
A rozs
Kedvezően befolyásolja az anyagcserét, és csökkenti a koleszterinszintet

 

Forrás: magismeret.blogspot.com

A rozs egyike a gabonanövényeknek, közeli rokonságban áll a búzával és az árpával. A rozst felhasználják liszt- és kenyérkészítéshez, sört főznek, illetve szeszt égetnek belőle, de takarmányként is használják.

A rozsban számos ásványi anyag található, többek között nitrogén, kálium, kálcium, magnézium, vas, mangán, cink, foszfor, szelén és réz, valamint A-, B1-, E-, K-vitaminok. Lassan felszívódó szénhidrátokat, így keményítőt és sok rostot tartalmaz, lizintartalma pedig nagyobb a búzáénál.

Gyakori fogyasztása kedvezően befolyásolja az anyagcserét, és csökkenti a koleszterinszintet. A rozslisztből készült termékek fogyasztásával megelőzhető a székrekedés, és enyhíthetők az aranyeres panaszok.

A rozskenyér fogyasztásával számos betegséget tudunk megelőzni, ilyenek a májbetegségek, a végbélrák, az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések.

Gluténérzékeny személyek ne fogyasszák a rozsból készült termékeket, mert glutént tartalmaznak. A rozs sikértartalma alacsonyabb a búzáénál, így a rozslisztből vagy rozsliszttel készült termékek állaga jóval tömörebb.

 

Rozsos bagett

Hozzávalók:

  • 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 30 dkg világos rozsliszt
  • 1 dl tej
  • 1 dl író
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 evőkanál napraforgó olaj

 

Elkészítés:

A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, és habosra felfuttatjuk. A hozzávalókat alaposan kidagasztjuk, majd kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, hat részre osztjuk. Kézzel oválisra kihúzogatjuk, majd feltekerjük. Tetejét megkenjük íróval vagy tejföllel, és langyos helyen fél óra alatt duplájára kelesztjük. 250 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen negyed óra alatt megsütjük.

  • Energia:   1708 kcal
  • Fehérje:     45 g
  • Zsír:        41 g
  • Szénhidrát: 284 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM