Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter
A Várkertben megtartott program köszöntőkkel indult. Elsőként dr. Kulcsár László, NAK Békés megyei elnöke köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte: ez az esemény bearanyozza a város és az ország szabadidős programjait.
– Mindez nem véletlen, hisze a pálinka a 1600-as években indult diadalútjára, a köznyelvben több elnevezést kapott, ami csak arra utal, hogy szeretjük, foglalkozunk vele, népszerű a magyarok körében – emelte ki Kulcsár László.
Bora Imre, Gyulai Pálinkafesztivál igazgatója üdvözlő gondolataiban megköszönte a NAK együttműködését és támogatását. Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke vezetésével vette kezdetét a látványfőzés, aminek keretében szilvapálinkával készült a pulyka.
A folytatásban szakmai előadásokat hallgattak a résztvevők. Elsőként a Pálinka helye a magyar fogyasztási kultúrában címmel mondta el gondolatait Birkás István, a Birkás Pálinkaház tulajdonosa. Utána Szilva a konyhában címmel tartotta meg bemutatóját Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke és Balogh László, a Gyulai Kézműves Cukrászda tulajdonosa.
Később arról is szó esett, milyen technikai újdonságok bukkantak fel az elmúlt időszakban a lepárlás technológiájában, majd Kutató-fejlesztő munka az ágyas pálinka készítésében címmel tartotta meg előadását Bolyhos Zoltán, a Bolyhos Pálinkafőzde tulajdonosa.




























