Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A retek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. április 14. 13:00
A retek
Nagyon hasznos a gyomornak és a májnak, segíti a méregtelenítési folyamatokat

 

Fotó: Gyulai Hírlap – pixabay.com

Mint a legtöbb zöldségfélét, ma már a retket is egész évben fogyaszthatjuk. Nálunk a leggyakoribb a kerti retek, amely kis méretű, gömb alakú vagy hosszúkás, piros, csípős, fűszeres ízű gyökérzöldség.

A retek energiatartalma roppant alacsony, viszont vas-, kálium-, B3- és C-vitamin, valamint folsavtartalma jelentős. Fontosabb hatóanyagai a kéntartalmú illóolajok (mustárolaj-glikozid, raphanol), melyek serkentik az epe termelődését és a kiürülését. A retekfogyasztás nagyon hasznos a gyomornak és a májnak, mert segíti a méregtelenítési folyamatokat. Tisztítja a vért, segít megszabadulni a káros anyagoktól, rosttartalma pedig megakadályozza a székrekedés kialakulását. A mustárolaj-glikozid köhögéssel járó betegségek esetén jótékony hatású, mert oldja a nyákot, és csillapítja a köhögést. A retek természetes vízhajtó, serkenti a vizelet termelődését. A retekben található antioxidánsok segítenek csökkenteni a keringési betegségek, rendellenességek kialakulásának esélyét. Emellett gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatásuk is van. A retket leginkább nyersen fogyasztjuk, salátákat gazdagítva vele, hús mellé tálalva, vagy sajttal előételként.

Retekleves

Hozzávalók (4 személyre):

  • 25 dkg hónapos retek
  • 2 szál zöldhagyma
  • 2 dl natúr joghurt
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanálnyi darált paprika
  • házi ételízesítő
  • petrezselyemzöld
  • 1 tojás

Elkészítése:

A felforrósított olajon kissé megpirítjuk a lisztet, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a darált paprikát, összekeverjük, és hozzáöntünk 2 liter vizet. A levest felforraljuk, sóval és házi ételízesítővel fűszerezzük, hozzáadjuk a megmosott, nagyon vékonyan felszeletelt retket, a karikára vágott zöldhagymát, és puhára főzzük. A galuskához a kissé felvert tojáshoz annyi lisztet keverünk, hogy galuskasűrűségű tésztát kapjunk, majd beleszaggatjuk a levesbe. A levest csak addig főzzük, amíg a galuska is megfő, azaz feljön a felszínre. A tűzről levéve a leveshez keverjük a joghurtot, végül meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel. Melegen, fehér kenyérrel kínáljuk.

  • Energia: 673 kcal
  • Fehérje: 19 g
  • Zsír: 41 g
  • Szénhidrát: 38 g
  •  

Fűszeres sült retek

Hozzávalók:

  • 2 csokor hónapos retek
  • 2 evőkanál olaj
  • bors
  • kakukkfű (ízlés szerint)
  • 2-3 evőkanál balzsamecet

Elkészítés:

A retket apró darabokra vágjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, meglocsoljuk az olajjal. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, majd meglocsoljuk 2 evőkanál balzsamecettel. Előmelegített sütőben 200 fokon ropogósra sütjük (15–20 perc alatt). Közben átfordíthatjuk, hogy mindenhol egyformán piruljon. A sült fűszeres reteksalátát ízlés szerint kínálhatjuk pl. sós kalácsok, húsok, pástétomok mellé.

  • Energia: 224 kcal
  • Fehérje: 2,2 g
  • Zsír: 20 g
  • Szénhidrát: 5 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM