Fotó: Gyulai Hírlap – pixabay.com
Mint a legtöbb zöldségfélét, ma már a retket is egész évben fogyaszthatjuk. Nálunk a leggyakoribb a kerti retek, amely kis méretű, gömb alakú vagy hosszúkás, piros, csípős, fűszeres ízű gyökérzöldség.
A retek energiatartalma roppant alacsony, viszont vas-, kálium-, B3- és C-vitamin, valamint folsavtartalma jelentős. Fontosabb hatóanyagai a kéntartalmú illóolajok (mustárolaj-glikozid, raphanol), melyek serkentik az epe termelődését és a kiürülését. A retekfogyasztás nagyon hasznos a gyomornak és a májnak, mert segíti a méregtelenítési folyamatokat. Tisztítja a vért, segít megszabadulni a káros anyagoktól, rosttartalma pedig megakadályozza a székrekedés kialakulását. A mustárolaj-glikozid köhögéssel járó betegségek esetén jótékony hatású, mert oldja a nyákot, és csillapítja a köhögést. A retek természetes vízhajtó, serkenti a vizelet termelődését. A retekben található antioxidánsok segítenek csökkenteni a keringési betegségek, rendellenességek kialakulásának esélyét. Emellett gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatásuk is van. A retket leginkább nyersen fogyasztjuk, salátákat gazdagítva vele, hús mellé tálalva, vagy sajttal előételként.
Retekleves
Hozzávalók (4 személyre):
- 25 dkg hónapos retek
- 2 szál zöldhagyma
- 2 dl natúr joghurt
- 3 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- só
- 1 teáskanálnyi darált paprika
- házi ételízesítő
- petrezselyemzöld
- 1 tojás
Elkészítése:
A felforrósított olajon kissé megpirítjuk a lisztet, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a darált paprikát, összekeverjük, és hozzáöntünk 2 liter vizet. A levest felforraljuk, sóval és házi ételízesítővel fűszerezzük, hozzáadjuk a megmosott, nagyon vékonyan felszeletelt retket, a karikára vágott zöldhagymát, és puhára főzzük. A galuskához a kissé felvert tojáshoz annyi lisztet keverünk, hogy galuskasűrűségű tésztát kapjunk, majd beleszaggatjuk a levesbe. A levest csak addig főzzük, amíg a galuska is megfő, azaz feljön a felszínre. A tűzről levéve a leveshez keverjük a joghurtot, végül meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel. Melegen, fehér kenyérrel kínáljuk.
- Energia: 673 kcal
- Fehérje: 19 g
- Zsír: 41 g
- Szénhidrát: 38 g
Fűszeres sült retek
Hozzávalók:
- 2 csokor hónapos retek
- 2 evőkanál olaj
- só
- bors
- kakukkfű (ízlés szerint)
- 2-3 evőkanál balzsamecet
Elkészítés:
A retket apró darabokra vágjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, meglocsoljuk az olajjal. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, majd meglocsoljuk 2 evőkanál balzsamecettel. Előmelegített sütőben 200 fokon ropogósra sütjük (15–20 perc alatt). Közben átfordíthatjuk, hogy mindenhol egyformán piruljon. A sült fűszeres reteksalátát ízlés szerint kínálhatjuk pl. sós kalácsok, húsok, pástétomok mellé.
- Energia: 224 kcal
- Fehérje: 2,2 g
- Zsír: 20 g
- Szénhidrát: 5 g
Jó étvágyat!