Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A lenmag

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. március 03. 10:00
A lenmag
Segít csökkenteni a szívroham és stroke rizikóját

 

Fotó: pixabay.com

A len az egyik legrégebben ismert haszonnövényünk, már több ezer évvel ezelőtt is készítettek belőle textíliákat, magjából pedig olajat.

A lenmag jótékonyan hat az egészségünkre. Vitaminokban, ásványi anyagokban (például B-vitaminokban, cinkben, rézben, mangánban, magnéziumban, szelénben), és élelmi rostokban gazdag, emellett pedig omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. Előnye, hogy viszonylag keveset kell belőle naponta elfogyasztani, hogy a kedvező élettani hatásait kihasználhassuk, kellemes az íze, gluténmentes, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják; nem utolsósorban pedig könnyen elérhető és az ára is igen kedvező.

A lenmag nagyon jó hatással van a szívünkre és az ereinkre. A benne található zsírsavak nélkülözhetetlenek a szív egészségének megőrzéséhez, a lenmag segít tehát csökkenteni a szívroham és stroke rizikóját. Védi az ereinket is, mert csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Ajánlott egy-két kanál lenmag azoknak is, akik az emésztésüket kívánják javítani, hiszen a lenmag, különösen a benne található rostok biztosítják az egészséges bélműködést és a rendszeres székletürítést, még azoknak is, akik egyébként székrekedésre hajlamosak.

Érdemes tehát minden nap fogyasztani lenmagot. Lehetőleg őrölve. Tehetjük müzlibe, joghurtba, nyers salátába, főzelékekbe vagy süteményekbe.

 

Magvas pulykamellcsíkok

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg pulykamell filé
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 db tojás
  • 10 dkg szezámmag
  • 10 dkg lenmag

A sütéshez:

olaj

Elkészítés:

A húst megmossuk, leszárítjuk, vékony csíkokra vágjuk, és sózzuk. A lisztet kikeverjük a tojással, csipetnyi sóval és pici vízzel.

A olajt mélyebb serpenyőben feltesszük melegedni, s amikor kellően meleg, bemártjuk a húscsíkokat a tojásos masszába, az edény oldalánál lehúzzuk a felesleges tésztát, majd megforgatjuk az összekevert magvakban, és a forró olajban pirosra sütjük. Amikor megsült, papírszalvétára szedjük, hogy leitassuk a felesleges olajt, és tálaljuk. Köretnek párolt zöldséget adhatunk hozzá.

 

  • Energia:  2476 kcal
  • Fehérje:   149 g
  • Zsír:      172 g
  • Szénhidrát: 68 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)