Fotó: pixabay.com
A len az egyik legrégebben ismert haszonnövényünk, már több ezer évvel ezelőtt is készítettek belőle textíliákat, magjából pedig olajat.
A lenmag jótékonyan hat az egészségünkre. Vitaminokban, ásványi anyagokban (például B-vitaminokban, cinkben, rézben, mangánban, magnéziumban, szelénben), és élelmi rostokban gazdag, emellett pedig omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. Előnye, hogy viszonylag keveset kell belőle naponta elfogyasztani, hogy a kedvező élettani hatásait kihasználhassuk, kellemes az íze, gluténmentes, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják; nem utolsósorban pedig könnyen elérhető és az ára is igen kedvező.
A lenmag nagyon jó hatással van a szívünkre és az ereinkre. A benne található zsírsavak nélkülözhetetlenek a szív egészségének megőrzéséhez, a lenmag segít tehát csökkenteni a szívroham és stroke rizikóját. Védi az ereinket is, mert csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Ajánlott egy-két kanál lenmag azoknak is, akik az emésztésüket kívánják javítani, hiszen a lenmag, különösen a benne található rostok biztosítják az egészséges bélműködést és a rendszeres székletürítést, még azoknak is, akik egyébként székrekedésre hajlamosak.
Érdemes tehát minden nap fogyasztani lenmagot. Lehetőleg őrölve. Tehetjük müzlibe, joghurtba, nyers salátába, főzelékekbe vagy süteményekbe.
Magvas pulykamellcsíkok
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg pulykamell filé
- 2 evőkanál liszt
- 2 db tojás
- 10 dkg szezámmag
- 10 dkg lenmag
A sütéshez:
olaj
Elkészítés:
A húst megmossuk, leszárítjuk, vékony csíkokra vágjuk, és sózzuk. A lisztet kikeverjük a tojással, csipetnyi sóval és pici vízzel.
A olajt mélyebb serpenyőben feltesszük melegedni, s amikor kellően meleg, bemártjuk a húscsíkokat a tojásos masszába, az edény oldalánál lehúzzuk a felesleges tésztát, majd megforgatjuk az összekevert magvakban, és a forró olajban pirosra sütjük. Amikor megsült, papírszalvétára szedjük, hogy leitassuk a felesleges olajt, és tálaljuk. Köretnek párolt zöldséget adhatunk hozzá.
- Energia: 2476 kcal
- Fehérje: 149 g
- Zsír: 172 g
- Szénhidrát: 68 g
Egészségükre!


























