Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megnyílt az Andy Warhol-kiállítás a Munkácsy Mihály Múzeumban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2019. február 20. 19:25
Megnyílt az Andy Warhol-kiállítás a Munkácsy Mihály Múzeumban
A pop-art fejedelmét bemutató tárlat Magyarországon eddig nem látott műtárgyakat is felvonultat

Andy Warholnak, a pop-art egyik legnagyobb alakjának munkáiból és személyes tárgyaiból nyílt kiállítás február 19-én Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban. A szlovákiai Andy Warhol Modern Művészeti Múzeummal együttműködésben megvalósuló tárlat Magyarországon eddig nem látott műtárgyakat is felvonultat.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a megnyitón emlékeztetett: Andy Warhol reklámgrafikusként, egy barátja tanácsára készítette el az előbb híres, majd elhíresült dollárbankóit, a Campbell-féle leveskonzerveket ábrázoló festményeit és Marilyn Monroe-portréit, melyekkel egycsapásra világhírűvé vált. 

Az államtitkár arról is említést tett, hogy a művész New Yorkban The Factory néven műtermet nyitott, ahol tömegesen állította elő „a tömegtársadalom példája nyomán és annak kritikájaként” szitanyomatos képeit. A kultikussá váló hely falait később alufóliával borították be, az „Ezüst Gyárban” egymásnak adták a kilincset a bohémek és a hírességek.

 

Andó György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Emil Kuchár szlovák főkonzul beszédében felidézte: Andy Warhol ruszin származású szülei az 1900-as évek elején vándoroltak ki Amerikába a ma Szlovákia területén található Mezőlaborcból.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: Andy Warhol egyszerre volt művész és celeb, kívülálló és stílusikon, akinek a munkáiban elmosódott a határ a populáris és a magaskultúra között. Wahorn András festőművészt idézve rámutatott: az Andy Warhol képein megjelenő coca-colás üveg az amerikaiak szemében eldobni való szemét volt, a magyaroknak azonban a szabadságot jelképezte.

 

Martin Cubjak, a mezőlaborci Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum igazgatója

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere kiemelte: Andy Warhol halálhíre világszerte megrázta az avantgárd művészet iránt fogékony közönséget. Hangsúlyozta: a művész még életében világhírűvé vált, és a mai napig az maradt.

Martin Cubjak, a mezőlaborci Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum igazgatója elmondta: az egy évtizede tervezett békéscsabai kiállítás anyagát „expresszgyorsasággal” sikerült összeállítani. Hozzátette: az 1991-ben alapított múzeumnak ez a negyvenötödik olyan tárlata, amelyet más országban mutat be. A megyeszékhelyen látható gyűjteményük a teljes alkotói pályát felöleli – húzta alá.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Andó György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója az évtized kiállításának nevezte az Andy Warhol – Ezüst úton a bölcsőtől a …-ig című tárlatot, melyet a szlovák múzeummal közösen, a Budapesti Szlovák Intézet közreműködésével hoztak létre.

A május 26-ig látogatható kiállításon az Andy Warhol múzeum világviszonylatban is jelentősnek számító gyűjteményéből nyolcvan darabot mutatnak be, köztük a művész néhány személyes tárgyát. A tárlat kuriózuma Andy Warhol keresztelőruhája, amely sok alkotás mellett most először látható Magyarországon. A képzőművészeti anyag jó néhány olyan műtárgyat is tartalmaz, amely a korszak szimbólumává vált. Ezek közé tartozik a Marilyn Monroe-t ábrázoló sorozat tíz színvariációban és egy nagyobb önarckép-válogatás.    

GYULAI HÍRLAP • 2019. február 20. 18:14
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)