Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az elmúlás néprajza

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI • KULTÚRA • 2020. november 05. 12:30
Az elmúlás néprajza
A halálképpel és a halottkultusszal foglalkozik a békéscsabai Munkácsy Múzeum új időszaki tárlata

 

Fotó: munkacsy.hu

Érzékeny témát, az elmúlás néprajzát boncolgatja a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum csütörtökön nyíló új, időszaki tárlata – tájékoztatta az intézmény közleményben az MTI-t.

A paraszti szemlélet az élet természetes velejárójának tekintette a halált. Az elmúlás azonban napjainkra tabu témává vált. Ez a kiállítás az emberi élet utolsó állomásába enged betekintést – írják.

Bár több néprajzos és kulturális antropológus feldolgozta az elmúlás témakörét, tárlatok nem szóltak erről, pedig a halálhoz kötődő hagyományok tárgyakban, fényképekben, dokumentumokban is kifejezhetőek. A közlemény idézi Martyin Emília tudományos-muzeológiai osztályvezetőt, aki elmondta: a kiállítás az ember és a múlandóság viszonyát, a halálra való felkészülést, az elmúlást kísérő néphagyományok és hiedelmek bemutatását tűzte ki célul. Emellett régi korok temetkezési szokásai és hiedelmei is felelevenednek a kiállításban a régészeti ásatások érdekességeinek, valamint a váci Fehérek templomában megtalált mumifikálódott emberi maradványok felvonultatásával – áll a dokumentumban.

A tárlat 2021. május 2-ig tekinthető meg a múzeum Zsilinszky-termében.

 

 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)