Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A 75 éves Oroján Istvánnak nyílt kiállítása

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2022. szeptember 02. 20:17
A 75 éves Oroján Istvánnak nyílt kiállítása
A képzőművész két alkotását a Munkácsy Mihály Múzeumnak ajándékozta

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Az idén 75 éves Oroján Istvánnak nyílt kiállítása szeptember elsején a Munkácsy Mihály Múzeum Rell Lajos termében Tisztelet Fajó Jánosnak… címmel.

Martyin Emília, a Munkácsy Mihály Múzeum tudományos-muzeológiai osztályvezetője, néprajzos muzeológus a megnyitón elmondta: az időszaki tárlat egyik apropóját az adta, hogy a Gyulán élő művész két alkotását a múzeumnak ajándékozta. Az Ölelés című kisplasztika és a Rétegek című festmény bekerült a kiállítás anyagába, később pedig a múzeum képzőművészeti gyűjteményét gazdagítja.  

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere köszöntőjében emlékeztetett: Oroján István február 19-én ünnepelte 75. születésnapját, többek között ebből az alkalomból született a kiállítás, amely tisztelgés a képzőművész egyik mestere, Fajó János Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész előtt. Hozzátette: Oroján István először 1975-ben, legutóbb pedig 2014-ben állított ki a békéscsabai múzeumban.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Fábián László Kalevala- és Deák Ferenc-díjas író, esztéta megnyitóbeszédében kifejtette: a képzőművészt a biztos ízlés végigkormányozta a pályáján; festészete a klasszikus avantgárd konstruktivista hagyományához kapcsolódik.

– Higgyünk benne, erre ösztönöz ez a kiállítás, hogy a konstrukció képes lehet a destrukció ellensúlyozására, hogy a moralitást fordítja szembe a totális erkölcstelenséggel. Nem pusztán közérzetünket javítja, noha az sem alábecsülendő, de élni segít, lévén tisztes létajánlat, lehetőség a vákuum, az alapállapot skizofréniájának fölismerésére, hárítására, a világ kozmikus egyetemességű geometriai rendjének tiszteletére – mondta.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Gyarmati Gabriella művészettörténész, kurátor a kiállításhoz készült katalógusban ismertette: Oroján István tárlata „nem életmű-kiállításként indult, de vázlatpontokban mégis végigtekint a minőségi és mennyiségi szempontból is tekintélyes Oroján-œuvre fejezetein. A bemutatót az 1975-ben kiállított Kis táblaképek sorozatból készült válogatással nyitjuk. Az általa képviselt geometrikus absztrakt kifejezésmódban az évtizedek során kialakult változásokat és formavariánsokat a festményeken és a grafikákon követhetjük, míg plasztikáinak javarészével a művész az organikus tárgyformálás törekvéseihez igazodik”.

A rendezvényen közreműködött Borbély Mihály Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneművész.

Az időszaki tárlat megvalósítását támogatta a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának Dokumentációs és Információs Központja, valamint a Gyula Város Román Nemzetiségi Önkormányzata.

A kiállítás szeptember 25-ig, hétfő kivételével naponta 10–18 óráig tekinthető meg.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)