Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Anton Cuberle festményét kapta ajándékba a gyulai kastély

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2023. április 25. 15:25
Anton Cuberle festményét kapta ajándékba a gyulai kastély
A tájkép a Sztojanovics család hagyatékából származik

A festményt Görgényi Ernő polgármester és Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc NKFt. kiállítóhelyekért felelős ügyvezetője leplezte le

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Stefánia-szárnyában leplezték le április 25-én azt az Anton Cuberle-festményt, amely a tulajdonosok végakaratának megfelelően került az Erkel Ferenc Múzeum tulajdonába.

Az eseményen Görgényi Ernő polgármester elmondta: a Háborgó tenger című műalkotás a gyulai Sztojanovics család hagyatékából származik. Sztojanovics Szilárd kereskedő az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején a magyargyulai nemzetőrség első századának kapitánya volt. Egyik lánya Ladics Györgyhöz ment feleségül, így a Ladics családdal is rokonságba került a família.

Az adományozók, Sztojanovics Katalin és Sztojanovics Gabriella közismert személyiségei voltak a huszadik század második felében Gyula városának. Édesapjuknak, akit ugyancsak Szilárdnak hívtak, Csorváson voltak jelentős földbirtokai, a településen néhány éve mellszobrot állítottak neki.

Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A városvezető kiemelte: a festmény képzőművészeti értéke mellett azért is becses a város számára, mert élteti a Sztojanovics család emlékezetét. 

Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője kifejtette: a múzeumok egyre többször gyarapodnak az adományozás által, melynek Gyulán is nagy hagyománya van. Kiemelte: olyan tárgyak kerülhetnek így a múzeum birtokába, amelyeknek vagy helytörténeti vonatkozásuk van, vagy képzőművészeti értékkel bírnak. 

Elmondta: felajánlás révén jutottak már zongorához, melyet az Almásy-kastélyban helyeztek el, egy Ferenc József-portréhoz, és a közelmúltban egy erdélyi kisnemesi család ajándékozott az intézménynek bútorokat és egyéb tárgyakat.

Gyarmati Gabriella, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Gyarmati Gabriella, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze kifejtette: Anton Cuberle a 19. század második felében alkotott Bécsben. Munkácsy Mihály kortársáról keveset tudni; bár nem tartozott korának legnagyobbjai közé, mégis fontosak az alkotásai, mert azokon keresztül még átláthatóbb a kor művészete.

A gyulai kastélynak adományozott kép 1871-ben készült. Alkotója aprólékosan festette meg, és ahogy legtöbb festménye, ez is éjszakai tájképet ábrázol ecsetelte a szakember. 

Az alkotás a békéscsabai és a gyulai múzeum együttműködésének köszönhetően kerülhetett restaurált állapotban az Almásy-kastélyba. A kép azt épület emeletén, a férfiszobában lesz látható.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)