Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A licsi

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. január 27. 13:00
A licsi
A depresszió ellenszereként és vágyfokozóként is számon tartják

 

Forrás: pixabay.com

A licsi Dél-Kínából származik, ahol több mint ezer éve termesztik. A gyümölcshúsa hófehér, zselés állagú, íze édeskés, az ananászéhoz hasonló. Régebben csak konzerv formában lehetett elérni hazánkban, de most már a friss gyümölcsöt is megvásárolhatjuk.

A licsi rendkívül egészséges gyümölcs. Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, így a tél végén segíthet a kimerülő raktárak feltöltésében. B-, E-, K-vitamin-tartalma is kiemelkedő, ezenkívül kiváló magnézium-, foszfor- és kalciumforrás, aminek köszönhetően a csontok egészségét biztosítja.

Magas és sokszínű vitamin- és ásványianyag-tartalma segítséget jelenthet a szív- és érrendszeri megbetegedések esetén, továbbá a koleszterinszintet is rendezheti. A kínai hagyományos orvoslásban a depresszió ellenszereként és vágyfokozóként is számon tartják.

A licsi könnyen romló gyümölcs, azonban hűtőben akár egy hétig is eláll. Míg Európában főként gyümölcssaláták, koktélok és pudingok kedvelt alapanyaga, addig Keleten hal- és húsételek fontos kísérője köret vagy szósz formájában.

 

Csirkemell licsiszósszal

Hozzávalók:

60 dkg csirkemell

só, bors

3 evőkanál kókuszzsír

1 evőkanál nádcukor

2 evőkanál olívaolaj

1 nagyobb fej vöröshagyma

10 db friss licsi

3 evőkanál szójaszósz

1,5 evőkanál paradicsompüré

3 gerezd fokhagyma

2 dl víz

fél diónyi reszelt gyömbér

1 teáskanál koriander

2 evőkanál balzsamecet

 

Elkészítés:

A csirkemellet csíkokra vágjuk, sózzuk és borsozzuk. A kókuszzsíron nagy hőfokon lepirítjuk, majd puhulásig alacsonyabb lángon tovább sütjük. A szószhoz a cukrot karamellizáljuk, majd hozzáöntjük az olívaolajat, és a kockára vágott vöröshagymát enyhén lepirítjuk benne. Ezután a kockára vágott licsit is hozzáadjuk. Meglocsoljuk szójaszósszal, a paradicsompürét és az apróra vágott fokhagymát is hozzáadjuk, majd a folyadékkal felöntjük, és puhára pároljuk. A fűszerekkel ízesítjük, a végén a balzsamecettel savanyítjuk. Botmixerrel pépesítjük.

Energia:  1723 kcal

Fehérje:   146 g

Zsír:       88 g

Szénhidrát: 70 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)