Forrás: pixabay.com
A licsi Dél-Kínából származik, ahol több mint ezer éve termesztik. A gyümölcshúsa hófehér, zselés állagú, íze édeskés, az ananászéhoz hasonló. Régebben csak konzerv formában lehetett elérni hazánkban, de most már a friss gyümölcsöt is megvásárolhatjuk.
A licsi rendkívül egészséges gyümölcs. Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, így a tél végén segíthet a kimerülő raktárak feltöltésében. B-, E-, K-vitamin-tartalma is kiemelkedő, ezenkívül kiváló magnézium-, foszfor- és kalciumforrás, aminek köszönhetően a csontok egészségét biztosítja.
Magas és sokszínű vitamin- és ásványianyag-tartalma segítséget jelenthet a szív- és érrendszeri megbetegedések esetén, továbbá a koleszterinszintet is rendezheti. A kínai hagyományos orvoslásban a depresszió ellenszereként és vágyfokozóként is számon tartják.
A licsi könnyen romló gyümölcs, azonban hűtőben akár egy hétig is eláll. Míg Európában főként gyümölcssaláták, koktélok és pudingok kedvelt alapanyaga, addig Keleten hal- és húsételek fontos kísérője köret vagy szósz formájában.
Csirkemell licsiszósszal
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell
só, bors
3 evőkanál kókuszzsír
1 evőkanál nádcukor
2 evőkanál olívaolaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
10 db friss licsi
3 evőkanál szójaszósz
1,5 evőkanál paradicsompüré
3 gerezd fokhagyma
2 dl víz
fél diónyi reszelt gyömbér
1 teáskanál koriander
2 evőkanál balzsamecet
Elkészítés:
A csirkemellet csíkokra vágjuk, sózzuk és borsozzuk. A kókuszzsíron nagy hőfokon lepirítjuk, majd puhulásig alacsonyabb lángon tovább sütjük. A szószhoz a cukrot karamellizáljuk, majd hozzáöntjük az olívaolajat, és a kockára vágott vöröshagymát enyhén lepirítjuk benne. Ezután a kockára vágott licsit is hozzáadjuk. Meglocsoljuk szójaszósszal, a paradicsompürét és az apróra vágott fokhagymát is hozzáadjuk, majd a folyadékkal felöntjük, és puhára pároljuk. A fűszerekkel ízesítjük, a végén a balzsamecettel savanyítjuk. Botmixerrel pépesítjük.
Energia: 1723 kcal
Fehérje: 146 g
Zsír: 88 g
Szénhidrát: 70 g
Jó étvágyat!