1894-es ismertető a szőlőfajtákról
Forrás: vatera.hu
125 évvel ezelőtt, 1894. január 4-én lépett életbe a mesterséges borok készítésének és forgalomba hozatalának tiltásáról szóló 1893. évi XXIII. törvénycikk, amely városunkat is komolyan érintette. A helyi szőlőbirtokosok és borkereskedők nem készíthettek, hozhattak forgalomba mesterséges bort, és tilos volt az ennek készítéséhez használt anyagok beszerzése és birtoklása. A jogszabály meghatározta, hogy mi a mesterséges bor, részletesen szabályozta az okszerű pincekezelési eljárásokat, és megnevezte konkrétan azt, hogy mi a pezsgő, az ürmös-, a tönkölybor, a csiger, a lőré és a gyümölcsbor. Ez utóbbiakat csak ezzel a megnevezéssel lehetett tárolni, forgalomba hozni. A borseprű felhasználását csak két módon engedélyezték: közönségesebb, gyengébb borokhoz adva, annak zamatának növelése céljából, illetve seprűpálinka készítésénél.
1894-es ismertető a szőlőfajtákról
Forrás: vatera.hu