Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A narancs

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. december 23. 10:00
A narancs
Fokozza az immunrendszerünk működését

képünk illusztráció

Forrás: Pixabay.com

A narancs a többi citrusfélével együtt a legkitűnőbb C-vitamin-források egyike. Egyetlen átlagos méretű gyümölcs a felnőttek számára ajánlott napi mennyiség (60–65 mg) mintegy kétszeresét tartalmazza. Bár ez a vitamin önmagában is bizonyítottan vírus- és baktériumellenes szer, legfontosabb hatását az immunrendszeri működés fokozásán keresztül fejti ki.

A narancsgerezdeket elválasztó, és a héj alatt lévő hártyák bioflavonoidjai fokozzák a C-vitamin hatását, gátolják lebomlását, és a vitaminnal együttműködve erősítik a hajszálerek falait. Sok vízben oldható rostot, pektint is tartalmaznak. A pektin gátolja a zsírok és a koleszterin felszívódását, ezáltal csökkenti a vér koleszterinszintjét, így az érelmeszesedést.

A gyümölcs a C-vitamin mellett kétféle B-vitamint, tiamint és folsavat is tartalmaz. A téli depresszió ellen is érdemes narancsot nassolni, sőt az illatos narancsolajok élénkítenek, jó kedvre derítenek. Aki szereti a narancsot, bizonyára észrevette, hogy vízhajtónak sem utolsó.

Kalcium-, magnézium- és káliumtartalmával immunrendszerünket erősíti, savas húsából különösen jól felszívódik a kalcium és a kálium.

A narancs kiváló a bőrrendellenességek, az emésztési zavarok, az ínysorvadás, a köszvény, a láz, a magas vérnyomás, a meghűlés, a hurutos megbetegedések kezelésére.

 

Narancsos sertéskaraj

Hozzávalók 4 adagra:

40 dkg sertéskaraj

2 db narancs

3 db újhagyma

1 evőkanál vaj

1 evőkanál olaj

1,25 dl zöldségalaplé

2 evőkanál ketchup

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

 

Elkészítés:

A karajszeleteket kissé kiklopfoljuk, sóval, borssal ízesítjük. A narancsok héját finomra reszeljük, majd mindkét narancsról lehámozzuk a fehér hártyás részt. Karikákra vágjuk, és kiszedjük belőle a magokat. Az újhagymát durvára vágjuk. A zöldség alaplevet a ketchuppal elkeverjük. A vajat és az olajat felhevítjük. A karaj mindkét oldalát átsütjük, tálba tesszük, és letakarva melegen tartjuk. A hagymát a visszamaradt zsiradékban megfonnyasztjuk. Ráöntjük a tyúkhúsalaplevet, állandó keverés mellett felforraljuk. Beletesszük a narancskarikákat, sóval, borssal ízesítjük. A karajszeletekre öntjük a szószt, majd megszórjuk reszelt narancshéjjal.

Energia:  1159 kcal

Fehérje:    89 g

Zsír:       72 g

Szénhidrát: 41 g

 

Sütőtökös narancsos pite

Hozzávalók:

A tésztához

25 dkg margarin

2 db tojás

20 dkg cukor

1 csomag sütőpor

1 csipet só

1,5 dl tej

40 dkg finomliszt

1 citromból nyert reszelt citromhéj

A töltelékhez

½ kg sült, pépesített sütőtök

1 db narancs

1 evőkanál cukor

vanília ízlés szerint

fahéj ízlés szerint

mézeskalács fűszerkeverék

 

Elkészítés:

Az anyagokat jól összegyúrjuk. Amíg a tölteléket elkészítjük, addig hagyjuk a tésztát a tálban pihenni. A narancsot megpucoljuk és összeturmixoljuk. A tölteléket is összeállítjuk, ha esetleg hígnak találnánk, rakjunk bele 1-2 evőkanál búzadarát. Ezután a tésztát kettéosztjuk, úgy, hogy egyik fele kicsit több legyen, ez kerüljön a kizsírozott tepsibe alulra (Ez a mennyiség egy normál gáztepsibe való.) Belerakjuk a tölteléket, majd rátesszük a másik vékonyabbra kinyújtott lapot, villával megszurkáljuk, és egy tojással megkenjük. Előmelegített sütőben sütjük kb. 30–40 percig.

Energia:   4595 kcal

Fehérje:     69 g

Zsír:       200 g

Szénhidrát: 603 g

 

Kellemes ünnepeket!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)