képünk illusztráció
Forrás: Pixabay.com
A narancs a többi citrusfélével együtt a legkitűnőbb C-vitamin-források egyike. Egyetlen átlagos méretű gyümölcs a felnőttek számára ajánlott napi mennyiség (60–65 mg) mintegy kétszeresét tartalmazza. Bár ez a vitamin önmagában is bizonyítottan vírus- és baktériumellenes szer, legfontosabb hatását az immunrendszeri működés fokozásán keresztül fejti ki.
A narancsgerezdeket elválasztó, és a héj alatt lévő hártyák bioflavonoidjai fokozzák a C-vitamin hatását, gátolják lebomlását, és a vitaminnal együttműködve erősítik a hajszálerek falait. Sok vízben oldható rostot, pektint is tartalmaznak. A pektin gátolja a zsírok és a koleszterin felszívódását, ezáltal csökkenti a vér koleszterinszintjét, így az érelmeszesedést.
A gyümölcs a C-vitamin mellett kétféle B-vitamint, tiamint és folsavat is tartalmaz. A téli depresszió ellen is érdemes narancsot nassolni, sőt az illatos narancsolajok élénkítenek, jó kedvre derítenek. Aki szereti a narancsot, bizonyára észrevette, hogy vízhajtónak sem utolsó.
Kalcium-, magnézium- és káliumtartalmával immunrendszerünket erősíti, savas húsából különösen jól felszívódik a kalcium és a kálium.
A narancs kiváló a bőrrendellenességek, az emésztési zavarok, az ínysorvadás, a köszvény, a láz, a magas vérnyomás, a meghűlés, a hurutos megbetegedések kezelésére.
Narancsos sertéskaraj
Hozzávalók 4 adagra:
40 dkg sertéskaraj
2 db narancs
3 db újhagyma
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olaj
1,25 dl zöldségalaplé
2 evőkanál ketchup
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Elkészítés:
A karajszeleteket kissé kiklopfoljuk, sóval, borssal ízesítjük. A narancsok héját finomra reszeljük, majd mindkét narancsról lehámozzuk a fehér hártyás részt. Karikákra vágjuk, és kiszedjük belőle a magokat. Az újhagymát durvára vágjuk. A zöldség alaplevet a ketchuppal elkeverjük. A vajat és az olajat felhevítjük. A karaj mindkét oldalát átsütjük, tálba tesszük, és letakarva melegen tartjuk. A hagymát a visszamaradt zsiradékban megfonnyasztjuk. Ráöntjük a tyúkhúsalaplevet, állandó keverés mellett felforraljuk. Beletesszük a narancskarikákat, sóval, borssal ízesítjük. A karajszeletekre öntjük a szószt, majd megszórjuk reszelt narancshéjjal.
Energia: 1159 kcal
Fehérje: 89 g
Zsír: 72 g
Szénhidrát: 41 g
Sütőtökös narancsos pite
Hozzávalók:
A tésztához
25 dkg margarin
2 db tojás
20 dkg cukor
1 csomag sütőpor
1 csipet só
1,5 dl tej
40 dkg finomliszt
1 citromból nyert reszelt citromhéj
A töltelékhez
½ kg sült, pépesített sütőtök
1 db narancs
1 evőkanál cukor
vanília ízlés szerint
fahéj ízlés szerint
mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
Az anyagokat jól összegyúrjuk. Amíg a tölteléket elkészítjük, addig hagyjuk a tésztát a tálban pihenni. A narancsot megpucoljuk és összeturmixoljuk. A tölteléket is összeállítjuk, ha esetleg hígnak találnánk, rakjunk bele 1-2 evőkanál búzadarát. Ezután a tésztát kettéosztjuk, úgy, hogy egyik fele kicsit több legyen, ez kerüljön a kizsírozott tepsibe alulra (Ez a mennyiség egy normál gáztepsibe való.) Belerakjuk a tölteléket, majd rátesszük a másik vékonyabbra kinyújtott lapot, villával megszurkáljuk, és egy tojással megkenjük. Előmelegített sütőben sütjük kb. 30–40 percig.
Energia: 4595 kcal
Fehérje: 69 g
Zsír: 200 g
Szénhidrát: 603 g
Kellemes ünnepeket!


























