képünk illusztráció
Forrás: Pixabay.com
A méz valószínűleg az egyik legősibb táplálékunk, hiszen már egy 12–15 ezer évvel ezelőtt készült spanyolországi barlangfestmény is megörökítette a fára mászó, és dongó méhek között mézet gyűjtő ősembert.
A méh által termelt méznek mint édesítőszernek és viasznak, mint a gyertya alapanyagának a XVIII. század elejéig alig volt versenytársa.
A méz a természet egyik csodája. Mintegy 190 tápanyagot tartalmaz: többek között ként, jódot, rezet, cinket, mangánt, vitamint B-, C-, A- és E- vitamint. A méz enzimeket is tartalmaz, amelyek a szervezetünkben zajló anyagcsere-folyamatokat szabályozzák. Ilyen enzimek például a kataláz, a diasztáz, az invertáz, a lipáz, a peroxidáz.
A méz fertőtlenítő, baktériumölő hatása is ismert. Ez a mézben levő magas szőlőcukor- és alacsony pH–tartalomnak (szerves savaknak) köszönhető.
A méz enyhíti a légúti betegségek tüneteit, felgyorsítja a fertőzések lefolyását, külsőleg pedig jó sebelzárást biztosít. Nem véletlen, hogy az ókorban a gladiátorok is alkalmazták a sebgyógyításban.
A méz önmagában is ízletes és kellemes élelmiszer. A konyhatechnológia felhasználja sütemények, húsok, mártások, szószok készítéséhez is.
Szezámmagos mézes csirke
Hozzávalók:
50 dkg csirkemell
8 evőkanál méz
6 evőkanál ketchup
2 evőkanál szezámmag
só, bors, olaj
Elkészítés:
A csirkemellet feldaraboljuk, majd kevés olajon sóval-borssal lepirítjuk. Amikor a levét elfőtte, hozzáadjuk a mézet, és kicsit karamellizáljuk, majd pici ketchuppal színesítjük. A szezámmagot kevés olajon megpirítjuk, majd hozzákeverjük a húshoz. Párolt rizzsel tálalhatjuk.
Energia: 2021 kcal
Fehérje: 149 g
Zsír: 68 g
Szénhidrát: 186 g
Egészségükre!


























