Fotó: Pixabay.com
A banán ma már egész évben kapható nálunk is, de nyáron a fogyasztása háttérbe szorul. Most, december felé közeledve azonban egyre többet eszünk belőle. Leginkább nyersen, de sütve, grillezve, csipsz formájában is fogyaszthatjuk.
A banán vitaminokban, nyomelemekben és szénhidrátban gazdag.
A gyümölcsben sok a kálium, de magnézium-, illetve kalciumtartalma is említésre méltó. A-, C-, E-, B-vitamin, folsav is található benne.
Ásványianyag-összetételének köszönhetően ajánlják sportolóknak, izomgörcsök megelőzésére. A banánban található magnézium és kálium jó hatással van a vérnyomásra is.
Magas ugyan a szénhidráttartalma, de a cukor mellett sok pektint tartalmaz, ami vizet és salakanyagot köt meg. Kiválóan kezelhető vele a székrekedés és a hasmenés is.
A banán növeli a szervezetben a szerotoninszintet, ami úgynevezett boldogsághormonokat termel.
Banánturmix
Hozzávalók:
2 db banán
½ liter tej
2 teáskanál méz
Elkészítés:
A banánt feldaraboljuk, és a tejjel, mézzel leturmixoljuk.
Energia: 687 kcal
Fehérje: 20 g
Zsír: 14 g
Szénhidrát: 113 g
Grillezett banán
Hozzávalók:
2 db közepesen érett banán
4 teáskanál méz
1 evőkanál rum
fahéj ízlés szerint
Elkészítés:
A banánokat megszabadítjuk a héjuktól, középen félbe vágjuk, majd a feleket hosszanti irányban ismét kettévágjuk.
A mézet kikeverjük a rummal, és egy ecset segítségével megkenegetjük a banánok mindkét oldalát. Parázsló faszén felett néhány perc alatt megsütjük a gyümölcsöt, ezalatt a rumos-mézes máz szépen karamellizálódik.
Fahéjjal meghintve azonnal tálaljuk.
Energia: 487 kcal
Fehérje: 3 g
Zsír: 0 g
Szénhidrát: 104 g
Jó étvágyat!