Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ahol az ízek a régiek, ott a főmérnök tetkós fia jégvirággá fagy egy cukrásznőért

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2018. október 02. 15:00
Ahol az ízek a régiek, ott a főmérnök tetkós fia jégvirággá fagy egy cukrásznőért
Belelapozunk a Százéves vendégkönyvébe

Sorozatunk címét a Százéves (Reinhardt) cukrászda vendégkönyvéből kölcsönöztük (majd alkalmazkodva mai bejegyzésünk tárgyához, kiegészítettük egy félmondattal). Az aranybetűs, keményfedeles zöld kötet a fizetővendégek 1954 és 1968 közötti bejegyzéseinek gyűjteménye, s a régiek közül sajnos az egyetlen, amely a Békés Megyei Levéltárban megőrződött az utókornak.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Hírös hely volt Gyula városában a Százéves. Tizenkilenc magyar megyében sem akadt hozzá hasonló cuki, mert néha hét napig sem hallgatott el benne ifj. Réz Pali hegedűje.

A főtitkár öccse, ha bevetette magát oda mulatni, huszonnégy óráig meg sem mozdult az asztal mellől. Szélvész téphette a 408-as vörös Moszkvicsát, szakadó zápor verhette a személyszállító drága ponyvatetejét, a gépnek ott kellett állnia készségesen. Hadd tudják meg az arra sétafikáló párttagok, ki mulat a vendéglátóipari egységben.

De talán még nálánál is gyakrabban betért az édes falatok közé a megyei főmérnök gavallér fia, aki egy nyílvesszővel átdöfött matrózszívet tetováltatott az alkarjára. Őt nem a rongyrázás, de nem is a likőrös kávé csábította a Százévesbe. Sokkal ábrándosabb, édesebb érzés parancsolta be ide a duhajkodás férfias akarásánál. Csókra szomjazott a fiatalja, a hosszú lábú, vékony derekú szőke cukrászleányéra, aki viszont már odaadta magát a főügyésznek.

Ott sóhajtozott ezért az úrfija a jégvirágos ablakok alatt, ha úgy adódott, akár egész éjjel is. Hajnalhasadtán pedig, amikorra végre elcsitult a pártfőtitkár öccsének kappanhangja, magához kérette Palit a barna legényekkel, hogy csalódottságának minden fájdalma a cigánynóta szárnyain íródjon bele a gyulai köztudatba.

Így nótáztak hát reggelig a Százéves küszöbén, Petőfi után szabadon:

Vert az óra,

Halnak a remények,

Kik szívembe

Hajnalfényt hintének;

A mosoly

Kedvező szerencse,

Pályád édes,

Örömökkel hintse.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)